Sosyal paylaşım siteleri sigara ve alkol kullanımını tetikliyor

İçişleri Bakanlığı'nın katkılarıyla Uluslararası Doğu Sağlık Federasyonu (UDOSAF) Doğu Anadolu Sağlık Çalışanları Derneği (DOSADER) Erzurum'da il genelindeki 2 bin 309 ilköğretim öğrencilerinin sigara, alkol ve internet kullanımıyla...

Google Haberlere Abone ol
Sosyal paylaşım siteleri sigara ve alkol kullanımını tetikliyor

İçişleri Bakanlığı'nın katkılarıyla Uluslararası Doğu Sağlık Federasyonu (UDOSAF) Doğu Anadolu Sağlık Çalışanları Derneği (DOSADER) Erzurum'da il genelindeki 2 bin 309 ilköğretim öğrencilerinin sigara, alkol ve internet kullanımıyla ilgili çalışma yaptı. 7, 8, 9, 10, 11 ve 12. sınıflarda okuyan 15 bin öğrenciye sigara, alkol ve internet ve madde bağımlılığının zararları anlatılırken, 5 bin aileye ise bilgilendirici broşür dağıtıldı. 2 bin 309 öğrenci üzerinde uyuşturucu sigara ve internet bağımlılığı ile ilgili yapılan 20 sorudan oluşan ankette ise çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Anket sonuçlarına göre sosyal medyaya katılan öğrencilerin çoğu çoğu sigara veya alkol kullanıyor.

UDOSAF-DOSADER, Atatürk Üniversitesi öğretim üyelerinden doçent, yardımcı doçent, uzman, araştırma görevlisi, pratisyen, psikolog ve öğretmenlerden oluşan 50'ye yakın dernek üyesi, Erzurum il merkezi ve 15 ilçede yaklaşık 40 okulda 75 oturumda 22 bin öğrenciye madde bağımlılığı ve zararlarını anlattı. Eğitim öncesi rastgele gönüllü 2 bin 657 kişiye anket uygulandı. Katılımcıların bin 602'sini (yüzde 60,3) erkek öğrenci ve 1 bin 54'ünü (yüzde 39.7) kız öğrenciler oluşturdu. Öğrencilerin 618'ini (yüzde 23.3) düz lise öğrencileri, 703'ünü (yüzde 26.5) meslek lisesi, 506'sını (yüzde19) anadolu lisesi, 12'sini (yüzde 0.5) fen lisesi ve 818'ini (yüzde 30.8) ilköğretim öğrencileri oluşturdu. Ankeke katılan öğrencilerin 299'u (yüzde11,3) halen sigara kullandığını, 90'ı (yüzde 3.4) ise sigara kullanıyorken bıraktığını belirtti. Erkeklerin 273'ü (yüzde 17) sigara kullandığını belirtirken, kızlarda bu sayı 26 (yüzde 2.5).

Sigara kullanan öğrencilerde en yüksek oran yüzde 20.5 ile meslek liseleri öğrencileri çıktı. Sınıflarda ise en yüksek oran yüzde 19.2 ile 10.sınıf öğrencileri olarak belirlendi.

Yine aynı ankette öğrencilerden alkol kullandığını belirtenlerin sayısı 57 (yüzde 2.1) çıktı. Bunların 49'u erkek (yüzde 3.1), 8'i (yüzde 0.8) ise kız öğrenci.

Ankette fen lisesi okullar arasında en yüksek oranda alkol kullanma oranına (yüzde 8.3) sahip çıktı. Sınıflar arasında en yüksek oran (yüzde 5.7) 10.sınıflarda kaydedildi. Alkol kullanan öğrenciler en sık bira, votka, rakı ve viski kullandıklarını ifade ettiler.Alkol kullanan öğrencilerin 48'i (yüzde 77) alkole rahatça ulaşabildiğini ifade ederken,

ulaşamadığını söyleyenlerin çoğu da parasızlıktan ulaşamadığını belirtti.

Yine aynı ankette öğrencilerin bin 969'u (yüzde 74.2) bilgisayar kullandığını, bin 828'i (yüzde 69) internet kullandığını, bin 625'i (yüzde 61.5) teknolojik aletlerden oyun oynadığını ve bin 782'si (yüzde 67.2) Facebook, Twitter, MSN vb. sosyal paylaşım sitelerinden en az birini kullandığını belirtti. Öğrenciler haftalık ortalama 5 saat bilgisayar kullandığını ve 4 saat sosyal paylaşım sitelerini kullandığını belirtti.

Facebook, MSN, Twitter vb. sosyal paylaşım sitelerinden en az birini kullananlarda sigara kullandığını belirtenlerin sayısı 268 (yüzde 15.1) iken sosyal paylaşım sitelerini kullanmayanlarda bu sayı 31 (yüzde 3.6). Facebook, MSN, Twitter vb. sosyal paylaşım sitelerinden en az birini kullananlarda alkol kullandığını belirtenlerin sayısı 53 (yüzde 3) iken sosyal paylaşım sitelerini kullanmayanlarda bu sayı 4 (yüzde 0.5) çıktı.

UDOSAF yetkilileri, öğrencilerin sigara ve alkol kullanma sıklığı ile riskli internet kullanıcısı ve internet bağımlılığı sıklıkları yüksek bulunduğunu belirtti. Özellikle erkeklerde, meslek liseleri ve yüksek dereceli sınıflarda her üç bağımlılık düzeyleri yüksek saptandığına dikkat çektiler. Öğrencilerin bilgisayarı kullanabilmeleri olumlu bir sonuç olmakla birlikte bilgisayar başında harcadıkları vaktin büyük bölümünü sosyal paylaşım siteleriyle meşguliyet oluşturduğu ve sigara kullananlarda alkol kullanımı oranları yüksek saptandığını dile getirdi. Sigara kullanmak alkol kullanmayı kolaylaştıran bir faktör olabileceğine vurgu yapan dernek yetkilileri, sigara veya alkol kullananlarda riskli internet kullanımı ile internet bağımlılığının yüksek saptandığını anket sonuçlarına göre belirlediklerini şöyle dile getirdi: "Sosyal paylaşım sitelerini kullananlarda sigara ve alkol kullanma sıklığı yüksek saptandı. Bu durum sosyal paylaşım sitelerini kullanmanın sigara ve alkol için bir risk faktörü olabileceğini ortaya koymaktadır. Sigara, alkol ve internet bağımlılığı birbirini besleyen, biri ötekinin bağımlılığı için risk oluşturan bir özellik göstermektedir. Bu durum ülkemizin sağlığı, kültürü ve ekonomisi için büyük bir risk oluşturmaktadır. Sigara ve alkolün zararlarının anlatılması artarak devam etmelidir. Bu eğitime ek olarak, doğru internet kullanımı üzerine eğitimler her yaştan bireylere mutlaka verilmelidir. Bu konuların okullarda ders olarak anlatılması gerekmektedir. Güvenli internet kullanımı teşvik edilmeli ve yaygınlaştırılmalıdır. Ayrıca sağlık kurumlarının internet bağımlılığı üzerine araştırmalar ile bu konuda eğitimli personel sayılarını artırmaları, teşhis ve tedavi yöntemlerini geliştirmeleri gerekmektedir. Sivil toplum örgütü çalışmaları ülkemizin sağlığı, kültürü ve ekonomisi üzerine ciddi iyileşmeler sağlarken, bilim dünyasına olumlu katkılar sunmaktadır. Hükümetimiz bu tür çalışmalara olan desteğini artırarak devam ettirmelidir." CİHAN

Yorumlar