Sosyal medya gönüllüleri, seçimleri sandık başında takip edecek

Sosyal medyada bir araya gelen gönüllüler, seçimlerin sağlıklı geçmesi ve takibi için sandık başında nöbet tutacak.

Google Haberlere Abone ol
Sosyal medya gönüllüleri, seçimleri sandık başında takip edecek

Sosyal medyada bir araya gelen gönüllüler, seçimlerin sağlıklı geçmesi ve takibi için sandık başında nöbet tutacak. ‘Sandikbasindayiz’ ile ‘Oy ve ötesi’ isimlerinden oluşan sivil inisiyatif kuruluşları bu zamana kadar 22 bin kişiye eğitim verdi. Sandikbasindayiz sivil inisiyatif kuruluşunun sözcüsü Cenap Bıyıklı, “Bizim ülkemizde demokrasi özellikle seçimlerde oy vermeyle şekillendirildiği için buna katkı sağlamak adına böyle bir adım attık. Oylar çalınıyor söylentileri sık sık gündeme geldiği için böyle bir projeye başladık.” dedi.

Sandikbasindayiz isimli sivil inisiyatifin sözcüsü elektronik mühendisi Cenap Bıyıklı, çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Haziran’da çıkan Gezi Parkı olaylarından sonra bir gurup arkadaş olarak sosyal medyada bir araya geldiklerini ifade eden Bıyıklı, 2013 Eylül’den beri çalışmalara devam ettiklerini söyledi. Şahsi fikrine göre demokrasinin sandıktan oluşmadığını ifade eden Bıyıklı, “Bizim ülkemizde demokrasi özellikle seçimlerde oy vermeyle şekillendirildiği ve oylar çalınıyor söylentileri sık sık gündeme geldiği için böyle bir projeye başladık. Adil ve şeffaf bir seçim için vatandaş olarak ne yapabiliriz dedik. Bu kararı verdikten sonra seçim yasasını okuduk ve neyi nasıl yapabiliriz şekilde araştırma yaptık. Sandikbasindayiz.org isimli bir sitemiz var. Buradan gönüllü kabul ediyoruz. Biz bir sivil inisiyatifiz. Sivil toplum kuruluşu değiliz. Bir anlamda bir araya gelmiş vatandaşlar grubuyuz. ‘Oy ve ötesi’ isimli bir gurup daha var. Onlar da bizim gibi aynı amaçla kurulmuş. Seçimler yaklaşırken guruplarımızı birleştirdik. İstanbul’daki tüm gönüllüleri beraber organize ediyoruz. Toplamda 22 bin gönüllü oldu. İstanbul’da toplamda 33 bin sandık var. Hala gönüllülere ihtiyacımız var.” diye konuştu.

‘Demokrasiye nasıl katkıda bulunabiliriz’ noktasından hareketle projeye başladıklarını ifade eden Bıyıklı, şöyle devam etti: “Nedenleri de daha önceki seçimlerde gazetelerde duyduğumuz usulsüzlükler, oy kayıpları, oyların yakılması, çalınması gibi olayları engellemek. Temelde adil ve şeffaf bir seçim nasıl kurgulanır o konuda çalışmalar yapıyoruz. Grubun 3 hedefi var. Birinci hedefimiz seçmen bilgilendirmesi. İstanbul’da son seçimde yüzde 18 oy verilmemiş, yüzde 3 de geçersiz oy var. İstanbul halkının yüzde 21’i geçen seçimlerde yönetime katkıda bulunmamış. Biz bu konuda bilgilendirme yaptık, seçmen listelerinin kontrol edilmesini istedik. İkinci aşamada ise sandık başında gönüllü müşahitler bulundurarak seçim sürecini vatandaşlar olarak gözlemlemek istedik. Bu amaçla müşahitlik sistemi kurup vatandaşları sandık başına götürüp kendilerine müşahitlik kartı sağlayacağız. Son aşamada da onlardan topladığımız verilerle bir rapor oluşturup bunu kamuoyu ile paylaşacağız.”

Herhangi bir partinin haklarını korumak için sandık başında bulunmayacaklarına dikkat çeken Bıyıklı, adil şeffaf bir süreç gelişmesi için vatandaş olarak orada bulunacaklarını, yasanın bu hakkı verdiğini söyledi.

Yapılan usulsüzlük ve çeşitli söylemlerden şikayetçi olunduğunu belirten Bıyıklı, “Şu ana kadar insanlar hep bir şeylerden şikayet ettiler. Bu da aslında ‘Buyurun size bir fırsat’ anlamına geliyor. Seçim sürecinde usulsüzlükler olursa bunları gözlemlemeye, engellemeye çalışın diye bütün vatandaşlarımızı göreve çağırıyoruz. Selen Gülün bizim Büyükşehir Belediye başkan adayımız. Oy istemiyoruz. Onun müşahitleri olarak onun hakkını korumak üzere sandık başına gideceğiz. Oy verme sürecini de oyların sayılma sürecini de takip edebiliyoruz. Ancak yoğunluk yaşanması durumunda sandık başkanının bunu kontrol etme yetkisi var. Siyasi partiler ve bağımsız adaylar sandıklara müşahit atayabiliyorlar. 7 kişilik bir sandık kurulu var. Bunlardan 2’si Yüksek Seçim Kurulu tarafından 5’i de siyasi partiler tarafından atanır. Bunlar seçim sürecinin işlemesini sağlar. Müşahitler ise bu sürecin gözlemlenmesini sağlar. Bir usulsüzlük bir yanlışlık olursa müşahidin buna itiraz etme, 298 numaralı yaşanın verdiği yetkiler çerçevesinde bunu bir üst kurul olan ilçe seçim kuruluna götürme yetkisi var.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar