Sorumsuzluk 11 can aldı

Ölüm saçan midibüs üniversitelilere mezar oldu

Google Haberlere Abone ol
Sorumsuzluk 11 can aldı

ERCİYES Dağı yolunda dün akşam meydana gelen katliam gibi kazada 7'si üniversite öğrencisi 11 kişiye mezar olan midibüsün, şehirlerarası taşıma belgesi ve kar lastiğinin olmadığı, arka lastiklerinin kaplama olduğu, fenni muayenesinin yapılmadığı, sürücünün dağdan inişte daha güvenli olan Hisarcık yolunu değil, buzlanma nedeniyle daha riskli olan kuzeydeki Hacılar yolunu tercih ettiği ortaya çıktı.

Niğde Üniversitesi Ulukışla Meslek Yüksek Okulu öğrencileri ve yakınları dün günü birlik gezi için otomobil ve midibüslerden oluşan 14 araçlık konvoyla Kayseri'ye gelip Erciyes Dağı'na çıktı. Tekir Yaylası'nda bir süre gezip eğlenen öğrencilerle yakınları akşam saatlerinde dönüşe geçti. 

Kafiledekilerin bir bölümü araçlarıyla önceden inişe geçerken, öğrencilerin bindiği 51 AR 105 ve 51 HV 762 plakalı midibüsler arkaya kaldı. Midibüslerin sürücüleri, Erciyes Dağı'ndan inişte bu mevsim buzlanma nedeniyle riskli olan Hacılar İlçesi yolunu takip etti.

Sürücüler rampa aşağı keskin virajların bulunduğu yoldan sürekli fren yaparak inmeye başladı. Hacılar İlçesi yakınındaki Mezarlık Mevkii'ne gelindiğinde sürücü Durmuş Ozan, yönetimindeki 51 AR 105 plakalı midibüsün frenlerinin tutmadığını fark etti. Sürücü, kontrolünü yitirdiği midibüsü durdurabilmek için son bir hamleyle kenardaki elektrik direğine yönlendirdi. Direğe çarpan tıklım tıklım dolu midibüs şarampole devrilirken, yolcular bazıları dışarı fırladı, bazıları araçta sıkıştı.

Savaş alanına dönen kaza yerine sağlık ve trafik ekipleri gelirken, yaklaşık 10 dakika sonra gelen ve kafiledeki üniversitelileri taşıyan Adem Akpınar yönetimindeki 51 HV 765 plakalı midibüs hızını alamayarak, yaralıları sedye ile ambulansa taşıyanlara ve yerdeki yarılara çarparak sürükledi.

Zincirleme kaza faciaya dönüşürken, çok sayıda sağlık ve kurtarma ekibi bölgeye sevk edildi. Kazada yaralanan 31 kişi uzun uğraşlardan sonra ambulanslarla kentteki çeşitli hastanelere kaldırılarak tedaviye alındı. Kaza yerinden toplanan cesetler, otopsi için Adli Tıp morguna kaldırıldı.

ÖLENLERİN KİMLİĞİ

Hafta sonu geldikleri Erciyes Dağı yolundaki kazada ölen ve Adli Tıp'ta yapılan otopsinin ardından toprağa verilmek üzere memleketlerine gönderilen 7'si üniversite öğrencisi 11 kişinin kimliği şöyle:

Mehmet Tosun, Coşkun Coşkun, Celal Coşkun, Alpay Bahadır Utar, Melike Velioğlu, Hüseyin Baran, Rabia Gürbüzoğlu, Ecenur Kılıç, Tuğba Çanlı, Ebru Salmanoğlu ve Çiğdem Gürbüzoğlu.

Ölenlerden Coşkun Coşkun ve Celal Çoşkun'un kazadaki yaralılara yardım etmek isterken, ikinci midibüsün altında kalan Kayserili iki akraba olduğu saptandı.

YARALANANLARIN KİMLİĞİ

Kazada yaralanarak hastanelerde tedaviye alınan 31 kişi de şunlar:

Onur Mert Demir (19), Ömer Faruk Yılmaz (20), Yasin Polat (21), Alpaslan Kaplan (19), Abdülkerim Atak (22), Yeliz Olgun (20), Tuğçe Aksu (21), Büşra Baran, Ayşe Akşit (22), Beşir Kazan (20), Oya Demirkol (22), Enes Dalkıran (20), Mahmut Müjde (21), İbrahim Soydaş (Ambulans şoförü), Ünal Tokay (18), Yağmur Öztürk (15), Hüseyin Argut (26), Uğur Doğan, Şeyma Akçakoca, Hacer Polat, Hamza Çoban, Gökhan Çekilmez, Feyyaz Tello, Selma Balta, Cansu Çakmak, Zekeriya Barzo, Mustafa Özdemir, Hayri Gözler, Gamze Koçtaç, Veysel Tavlı (24) ve Ercan Tohan (20).

KAZA YAPAN MİDİBÜS ALLAH'A EMANET

Kazadan sonra iki midibüsün sürücüleri Durmuş Ozan ve Adem Akpınar gözaltına alındı. Sürücülerin sorguları sürerken, üniversitelilere mezar olan Durmuş Ozan yönetimindeki 51 AR 105 plakalı midibüsün şehirlerarası taşımacığa elverişli olmadığı ortaya çıktı.

2002 model bu midibüsün ticari araçlarda her yıl yapılması zorunlu fenni muayeneyi 2 yıldır yaptırmadığı, şehirlerarası taşıma belgesinin (D-1 ve D-2 ) olmadığı, ticari araçlarda zorunlu olan kar lastiği takmadığı ve arka lastiklerinin ise kaplama olduğu belirlendi. 

Ağır yaralı olan ve halen tedavi altında bulunan sürücü Durmuş Ozan'ın, böyle bir araçla, Hisarcık yolunu değil de dağın kuzeyindeki riskli Hacılar yolunu tercih etmesi ve rampa aşağı inişte sürekli fren kullanması nedeniyle balatalarının ısınmasının kazaya davetiye çıkardığı yorumu yapıldı.

ERCİYES DAĞI'NA ÇIKIŞTA SIKI KONTROL

Kazanın ardından Kayseri- Hacılar- Erciyes karayolu ulaşıma kapatıldı. Bu sabahtan itibaren Erciyes dağının 2 bin 150 metresinde bulunan tesisler bölgesine Kayseri kent merkezinden ve Develi ilçesinden giden araçların kar lastiği, minibüs, midibüs, otobüs gibi araçlarında yetki belgelerinin bulunup, bulunmadığı trafik ekiplerince kontrol edilmeye başlandı. Kar lastiği bulunmayan araçların geçişine izin verilmedi.

Trafik ekipleri, Erciyes dağına toplu taşıma yapan araçlarda takoğraf, yetki belgesi, tur belgesi, kar lastiği uygulamasını gün boyu sürdürdü. 

ÜNİVERSİTE YASTA

Niğde Üniversitesi internet sitesinde, kazayla ilgili başsağlığı yazısı yer aldı. İnternet sitesinin giriş sayfasında siyah zemin üzerine 'Acımız, büyük başımız sağ olsun. Yaşamını yitiren öğrencilerimize Allah'tan rahmet, yaralı öğrencilerimize acil şifalar dileriz' yazıldı.

Yorumlar