Son yorgancılar: Devlet kelaynak kuşları gibi bizi de korusun

Geçmişte çeyizlerin en önemli parçalarından olan, ele emeği göz nuru yorganlar, şimdilerde yerini fabrikasyon muadillerine bıraktı.

Google Haberlere Abone ol
Son yorgancılar: Devlet kelaynak kuşları gibi bizi de korusun

Geçmişte çeyizlerin en önemli parçalarından olan, ele emeği göz nuru yorganlar, şimdilerde yerini fabrikasyon muadillerine bıraktı. Yorgancılık, bir bir yok olan meslekler arasına giriyor. Mesleğin son temsilcileri, ayakta kalabilmek için Kültür Bakanlığı’na kendilerine destek olması çağrısında bulunuyor. Ankaralı yorgan ustası, destek beklentisini, "Devlet kelaynak kuşlarını bile koruma altına almışken, bizim gibi emeğiyle kanaatkar, hiç kimseye yük olmadan memleketine ve mesleğine hizmet eden insanları desteklemesini ve sahiplenmesini istiyoruz.'' sözleriyle dile getiriyor.

Yorgancılığın Ankara'daki son temsilcilerinden 52 yıllık yorgancı Raşit Taştan, Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine, mesleğe başladığında yorgancılığın çok popüler, revaçta bir meslek olduğunu anlattı. Ankaralıları soğuk kış günlerinde birbirinden farklı renk ve desenlerde ısıtan yorganlar yapan Taştan, teknolojinin kurbanı olduklarını belirterek, geçinmekte zorlanan çoğu yorgancı arkadaşının mesleği bırakmak zorunda kaldığını dile getiriyor. İşini çok sevdiği için bırakmak istemediğini kaydeden emektar yorgancı, kalfa, çırak bulamaz hale geldiklerini söylüyor ve ekliyor: "Sonraları oğlum da bu mesleğe başladı ve beraberce 25 yıldır bu işi götürdük. Şimdilerde ben emekli oldum, oğlum yorgancılık mesleğini sürdürüyor."

''HEM SAĞLIK, HEM ESTETİK AÇISINDAN GÜZEL''

Günlük ve çeyizlik olarak çeşitli yorganlar yaptıklarını anlatan Raşit Taştan, yün veya pamuktan yaptıkları yorganın renk ve desenine müşterinin karar verdiğini belirtiyor. Emektar usta, “Bu mesleğin geleceği hakkında çırak yetişmediği için endişe duyuyorum. Aslında çok güzel bir meslek. Hem sağlık açısından hem de estetik açıdan güzel ama takdir olayı kalmadı. Hazır yatak yorgan sanayi el sanatlarını bir yerde yok etmeye başladı. Onun için elaman yetişmiyor elaman sıkıntısı çekiyoruz. Belli bir müddet sonra belki de yok olmaya yüz tutan mesleklerden birisi olacak.'' diyor.

BABA MESLEĞİ

Baba mesleği yorgancılığı 25 yıldır sürdüren Metin Taştan ise en büyük sıkıntılarının kaliteli malzeme ve kaliteli müşteri bulmak olduğunu söylüyor. İnsanların değer yargılarının değiştiğini, beklentilerini yaklaşımlarını onurlandıracak müşteri sayısının her geçen gün azaldığını belirten oğul Taştan, bunun sebebini de ekonomik boyut ve insanların sosyal yaşantıdaki mesleğe bakış açısındaki değişme olduğunu düşünüyor.

Yorgancılık gibi gelenekselleşmiş mesleklerin yok olmaması için en önemli görevin Kültür Bakanlığına düştüğüne dikkat çeken Taştan, ''Her geçen gün bu mesleği iyi bilen insanlar azalmaktadır. Devlet kelaynak kuşlarını bile koruma altına almışken, bizim gibi emeğiyle kanaatkar, hiç kimseye yük olmadan memleketine ve mesleğine hizmet eden insanları desteklemesini ve sahiplenmesini istiyoruz. İleri ki yıllarda bu meslek popüler hale gelecektir, ama zanaatkâr yetişmiyor.'' ifadeleriyle destek beklentisini dile getiriyor.
CİHAN

Yorumlar