Son yağışlar Sapanca Gölü'ne derman olmadı, tehlikeye 9 santim kaldı

Kış mevsiminde yeterli yağış düşmediği için kuraklık tehdidiyle karşı karşıya bulunan Sakarya, ilk baharda uzun yıllar ortalamasının üzerinde yağış aldı. İlkbahar uzun yıllar yağış ortalaması 181 kilogram olan şehre, mart, nisan...

Google Haberlere Abone ol
Son yağışlar Sapanca Gölü'ne derman olmadı, tehlikeye 9 santim kaldı

Kış mevsiminde yeterli yağış düşmediği için kuraklık tehdidiyle karşı karşıya bulunan Sakarya, ilk baharda uzun yıllar ortalamasının üzerinde yağış aldı. İlkbahar uzun yıllar yağış ortalaması 181 kilogram olan şehre, mart, nisan ve mayıs aylarında 229 kilogram yağış düştü. Kuvvetli yağışın etkili olduğu şehir son 2 günde 40 kilogram yağış aldı. Ancak son yağışlarda Sapanca Gölü'ne fayda sağlamadı. Kritik eşiği 29.90 kotu olan gölün seviyesi 29.99 kodunda. Gölde tehlikeye 9 santimetre kaldı.

Etkili olan son yağışlar yüzleri güldürsede suyu azalan Sapanca Gölü'ne derman olmadı. Meteoroloji verilerine göre, kış mevsimi olan Aralık, Ocak ve Şubat döneminde şehre toplam 118 kilogram yağış düşmüştü. Arak ayı uzun yıllar yağış ortalaması 102 kilogram olan şehir, söz konusu ayda 62.3 kilogram, uzun yıllar ortalaması 93 kilogram olan Ocak'ta 22 kilogram ve uzun yıllar ortalaması 74 kilogram olan Şubat ayında ise 33.8 kilogram yağış almıştı. Kuraklık endişesiyle girilen ilkbaharda şehir, uzun yıllar ortalamasının üzerinde yağış aldı.

Uzun yıllar ortalamasının 72 kilogram olduğu mart ayında 93.4 kilogram yağış düştü.

Nisan ayının uzun yıllar ortalaması 60 kilogram iken söz konusu ayda şehir 25 kilogram yağış aldı. İlkbaharda en fazla yağış mayıs ayında düştü. Uzun yıllar yağış ortalaması 49 kilogram olan şehirde geçen ay metrekareye 111 kilogram yağış düştü.

Yaz mevsimini de yağışla karşılayan kent son 48 saatte 40 kilogram yağış aldı.

Kurak geçen kışın ardından ilkbahardaki yağışlar, Sapanca Gölü'ne fayda sağlamadı. Sakarya ve Kocaeli'nin içme suyu ihtiyacını karşılayan göldeki su seviyesi 1 ay önce 30.05 kodundaydı. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (SASKİ) verilerine göre, bugün gölün seviyesi 29.99 koduna gerileyerek, kritik eşik olan 29.90 kotuna çok yaklaştı. CİHAN

Yorumlar