Son 5 yıl içerisinde kapatılan maden ocaklarının sebeplerini sordu

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, denetimlerde son 5 yıl içerisinde çalışma şartları uygun bulunmayarak kapatılan maden olup olmadığını, varsa hangi nedenlerle kapatıldığını sordu.Türeli, TBMM Başkanlığı’na, Çalışma...

Google Haberlere Abone ol
Son 5 yıl içerisinde kapatılan maden ocaklarının sebeplerini sordu

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, denetimlerde son 5 yıl içerisinde çalışma şartları uygun bulunmayarak kapatılan maden olup olmadığını, varsa hangi nedenlerle kapatıldığını sordu.

Türeli, TBMM Başkanlığı’na, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın cevaplaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. Ülke genelinde şu anda 49 bin maden işçisinin yeraltında çalışmaya devam ettiğini hatırlatan Türeli, kömür ve linyit çıkarılan 740 işletmede çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Maden sektöründe çalışan uzmanların, Türkiye’deki tüm madenlerin teknik altyapılarına ilişkin sorunların bir an önce çözülmesi gerektiğini dile getirdiğini ifade eden Türeli, "Bunun yanında, Soma’daki madenden daha kötü durumda olan işletmeler olduğu belirtilmektedir. Havalandırma sistemleri olmayan ve acil durumlara ait gerekli standartları bulunmayan madenler vardır." dedi.

Avrupa’nın gelişmiş ülkelerinde Soma benzeri ölümlü kazaların yaşanmamasında devletlerin ve sendikaların kontrol gücünün etkili olduğunu vurgulayan Türeli, "Türkiye’de ise iş güvenliği uzmanlarının iş güvenceleri olmaması nedeniyle çalıştıkları şirketler aleyhinde rapor yazamadıklarının." iddia edildiğini kaydetti.

Kaçak madenler sorununun da bir türlü çözülmediğini dile getiren Türeli, önergesinde şu soruları yöneltti: "Denetimlerde son 5 yıl içerisinde çalışma şartları uygun bulunmayarak kapatılan maden var mıdır? Varsa bunların sayısı kaçtır?

Bu madenler hangi şartlara uymadıkları için kapatılmıştır?

Modern ülkelerde neredeyse sıfıra düşürülen maden kazaları, ülkemizde neden bu kadar sık aralıklarla yaşanmaktadır ve can kaybı olmaktadır?

Denetimlere giden iş güvenliği uzmanlarının, iş teminatı olmaması nedeniyle patronlar aleyhine rapor yazamadıkları iddia edilmektedir. Bu durumun ortadan kaldırılması için düzenleme yapmayı planlıyor musunuz?

Kaçak maden ocaklarının daha ciddi tehlikeler yarattığı belirtilmektedir. Kaçak madenlerle ilgili ne gibi önleyici çalışmalar yapılmaktadır?

Soma’daki kazanın ardından Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 176 numaralı Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesini imzalamayı programınıza alacak mısınız?

Sözleşme imzalanana kadar geçecek olan süre içerisinde yaşanabilecek aksaklıkları önlemek adına bir genelge ya da Bakanlar Kurulu Kararı hazırlanmasına yönelik bir çalışmanız var mıdır?

Son yıllarda madencilik sektöründe artan özelleştirme uygulamalarının denetimsizliği de beraberinde getirdiği eleştirilerine katılıyor musunuz?" CİHAN

Yorumlar