Son 20 yılda 800 taşkında 650 vatandaş hayatını kaybetti

Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Dr. Nurettin Akman, Türkiye’de son 20 yılda meydana gelen 800 taşkında 650 vatandaşın hayatını kaybettiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Son 20 yılda 800 taşkında 650 vatandaş hayatını kaybetti

Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Dr. Nurettin Akman, Türkiye’de son 20 yılda meydana gelen 800 taşkında 650 vatandaşın hayatını kaybettiğini söyledi.

Yeşilırmak Havzası Taşkın Yönetim Planının Hazırlanması Projesi açılış toplantısı, Ankara Büyük Park Hotel’de yapıldı. Etkinliğe katılan Bakan Yardımcısı Akman, taşkınlarda hayatını kaybeden 650 vatandaşın yanı sıra yaklaşık 530 hektar alanın da yok olduğunu ve 2 milyar dolar zarar meydana geldiğini kaydetti.

Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, Temelsu Uluslararası Mühendis Hizmetleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Demir İnözü’nün de katıldığı etkinlikte değerlendirme yapan Bakan Yardımcısı Nurettin Akman, son 100 yılda dünyanın her köşesinde sanayinin gelişmesi, nüfus artışı, kırsal alandan kente göç olaylarından dünya gündeminin olumsuz etkilendiğine işaret etti. Akman, ‘’Bunun en temel noktası küresel ısınma. Küresel ısınma ile birlikte bir tarafta taşkınlar bir tarafta kuraklık meydana geldi ve bu manada dünya ve Türkiye olumsuz yönde etkilendi.’’ dedi.

Akman sözlerini, ‘’Filipinler'de buna benzer olay oldu. Belki binlerce kişi hayatını kaybetti. Japonya, Pakistan, Endonezya daha doğrusu küçük ada ülkesi dediğimiz bütün ülkeler bunun bir örneğidir. Artık ülkeler su kadar, gıda kadar bu tür konularla mücadelesini yapıyorlar.’’ diye sürdürdü.

DSİ 6 BİN TESİS YAPTI

Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Dr. Nurettin Akman, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yaklaşık 6 bin 300’e yakın tesis yapıldığı bilgisini paylaşarak, ‘’Bunlar dere ıslahı, göletler, barajlar, desibentlikler. Bunların hepsi taşkınla mücadele konusunda ele alınmıştır. Taşkınla ilgili olarak risk haritası çıkartacağız, eylem planı hazırlayacağız. Taşkın olduğunda bizim buna hazır olmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

YEŞİLIRMAK HAVZASI 11 İLİ KAPSIYOR

Yeşilırmak Havzası’nın 11 ili kapsadığına dikkat çeken Akman, şunları kaydetti: ‘’Bu projenin çıktıları diğer 24 havzaya benzer çalışma ile mutlaka yansıtılması gerekiyor. Yoksa biz bu çalışmayı burada bırakırsak eminim biz burada hiç birimiz başarılı olamayız. Türkiye’nin 25 Havzası’nda her yerinde riskli alanları taşkınla mücadele etmenin mutlaka araştırmamız gerekiyor. Proje 2 yıllık süre içinde gerçekleştirilecek, çeşitli modellemeler olacak. Bu modellemeler çerçevesinde hangi modellemenin ülkemiz için daha uygun olacağı araştırılacak. Buna yönelik olarak çalışma yapılacaktır.’’

Akman, ‘’Bu projenin başarıya ulaşması için mutlaka kadim verilere ihtiyaç var. Bu veriler elde ettikten sonra inşallah model olarak oluşacak. Veri oluştuktan sonra mutlaka bir veri tabanı oluşturulması gerekiyor. Çünkü verilerin toplanması bu verilerden elde edilecek modellemeler yetmiyor. Yeri geldiğinde bu verilerle yapılan bu çalışmaların halka duyurulması gerekiyor.’’ diye konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Akman, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘kentsel dönüşüm’ adı altında yapılan çalışmalara vurgu yaparak, ‘’Bu projede yaklaşık 7 milyon binanın ele alınacağı söyleniyor. Biz bununla alakalı olarak alt yapıyı oluşturamazsak korkarım ki benzer senaryoları yine görme imkanına sahip olabiliriz. Bu nedenle çok geç olmadan mutlaka ama mutlaka bugün bu çalışmaları başlatmamız gerekiyor.’’ ikazında bulundu. CİHAN

Yorumlar