Son 10 yıllık reformları anlatan 'Sessiz Devrim' Kürtçe’ye çevrildi

Başbakanlık Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı (KDGM) tarafından hazırlanan 'Sessiz Devrim: Türkiye'nin Demokratik Değişim ve Dönüşüm Envanteri' adlı kitap Kürtçe'ye çevrildi.

Google Haberlere Abone ol
Son 10 yıllık reformları anlatan 'Sessiz Devrim' Kürtçe’ye çevrildi

Başbakanlık Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı (KDGM) tarafından hazırlanan 'Sessiz Devrim: Türkiye'nin Demokratik Değişim ve Dönüşüm Envanteri' adlı kitap Kürtçe'ye çevrildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önsözünü yazdığı kitapta demokratikleşme paketinde bulunan X, Q ve W harfleri de bulunuyor.

KDGM tarafından 'Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi İçtihadında Terörle Mücadele ve İnsan Hakları' kitabı tanıtım toplantısı ile 'Terörle Mücadele ve İnsan Hakları Konusunda Kurumsal Perspektifler Paneli' Ankara’da yapıldı. Panele; KDGM Müsteşarı Ulvi Saran, 'Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi İçtihadında Terörle Mücadele ve İnsan Hakları' kitabının yazarı Ana Salinas De Frias, birçok bürokrat ve terörle mücadele uzmanı katıldı.

Programın en dikkat çeken ayrıntısı ise KDGM tarafından hazırlanan 'Sessiz Devrim: Türkiye'nin Demokratik Değişim ve Dönüşüm Envanteri' adlı kitap oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önsözünü yazdığı kitap 'Şorêşa Bedeng' adıyla Kürtçe’ye çevrildi. Kitabın daha önce de İngilizce ve Arapça çevirisi yayımlanmıştı. Kitabın Almanca, Fransızca, İngilizce, İspanyolca baskıları için de çalışmalar devam ediyor. Demokratikleşme paketinde bulunan X, Q ve W harflerinin de bulunduğu kitapta, Türkiye’de yakın dönem demokrasi ve insan hakları serüveni, güvenlik paradigmasının değiştirilmesi, sivil denetim ve denetim alanında atılan adımlar, insan haklarının korunması ve geliştirilmesi alanında atılan adımlar, yargı reformu, kültürel hakların genişletilmesi ve eğitim alanının demokratikleştirilmesi alanında atılan adımlar, sosyo-ekonomik alanda atılan adımlar ve yerel yönetimlerin güçlenmesi alanında atılan adımlar konu başlıkları bulunuyor.

TÜRKİYE'DE TERÖR OLGUSU VE TEHDİDİ

Günümüzde terörün, çoğulcu demokrasi ve hukuk devletinin karşı karşıya kaldığı en önemli sorunlardan biri olarak görüldüğünü belirten Ulvi Saran, “Türkiye, terör olgusu ve tehdidiyle uzun yıllardan beri mücadele etmektedir. Terörizmin hedefinde demokrasi ve hukuk devleti vardır. Terör örgütlerinin stratejisi demokratik devletlerin dayandığı hukukun üstünlüğü, demokratik yönetim ve insan hakları saygı gibi temel değerleri ortadan kaldırmaktadır. Bu değerler arasında yer alan insan hakları adeta hukuk devletinin ruhudur. Hukuk devleti ilkesi ile insan haklarını dikkate almayan bir mücadele stratejisi, bir yandan devlete karşı tepkiyi, diğer yandan terör örgütüne yönelik sempatiyi artıracağından uzun vadede teröristlerin amaçlarına hizmet eder.” dedi.

KDGM’nin, hükümetin son 10 yılda gerçekleştirdiği demokratikleşme reformlarının hem analizini hem yıllara göre envanterini içeren 'Sessiz Devrim' çalışmasının da alanında ciddi bir boşluğu doldurduğunu dile getiren Saran, “Bu çalışmanın daha önce İngilizce ve Arapça versiyonları yayımlanmıştı. Şimdi de Kürtçe’si de var. 'Sessiz Devrim' kapsamındaki reform hem daha iyi anladıkları dil ve lehçelerde tüm vatandaşlarımızın hem de dünyanın değişik ülkelerindeki insanların kendi dillerinde takip edilmelerinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle eserin Almanca, Fransızca ve İspanyolca baskısı için de çalışmalarımız sürmektedir.” ifadelerini kullandı.

Programda konuşan 'Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi İçtihadında Terörle Mücadele ve İnsan Hakları' kitabının yazarı Ana Salinas De Frias ise kitabın içeriği hakkında bilgi verdi.


CİHAN

Yorumlar