'Somuncu Baba' inanç turizmini canlandırdı

'Somuncu Baba' olarak bilinen ünlü alim ve mutasavvıf Şeyh Hamid-i Veli Aksarayi'nin türbesinin yanına yaptırılan ve içinde müze, cami, fırın, lokanta, dükkanlar ve konferans salonları bulunan külliyenin açılması bölgenin inanç turizmini...

Google Haberlere Abone ol
'Somuncu Baba' inanç turizmini canlandırdı

'Somuncu Baba' olarak bilinen ünlü alim ve mutasavvıf Şeyh Hamid-i Veli Aksarayi'nin türbesinin yanına yaptırılan ve içinde müze, cami, fırın, lokanta, dükkanlar ve konferans salonları bulunan külliyenin açılması bölgenin inanç turizmini canlandırdı.

Kaynaklarda Somuncu Baba'nın Aksaray, Kayseri ve Bursa gibi farklı şehirlerde bulunduğunu, ilim çalışmaları yapmak için Şam, Tebriz ve Erdebil'e de gittiği ifade ediliyor. Ünlü alimin, Bursa Ulu Camii'nin açılışında okuduğu hutbe ile ilminin açığa çıkması üzerine Aksaray'a gelerek hayatının geri kalan bölümünü burada geçirdiğini, Aksaray'da vefat eden Somuncu Baba'nın türbesinin de Ervah Kabristanlığı'nda bulunduğu kaydediliyor.

MÜZEDE SOMUNCU BABA'NIN YAŞAMI CANLANDIRILIYOR

Somuncu Baba ismiyle geçen yıl açılan külliyenin içinde konferans salonu, cami, müze, fırın, iş yerleri ve lokanta yer alıyor. Somucu Baba Türbesi'nin restorasyonunu da tamamlandı. Külliyeye ziyarete gelenler müzeyi gezerken kulaklıkla Türkçe, İngilizce ve Arapça olmak üzere 3 farklı dilde Somuncu Baba'nın hayatını, felsefesini ve şiirlerini dinleyebiliyorlar. Müzede manken ve maketlerle Somuncu Baba'nın yaşamı canlandırılıyor. Ünlü alimle ilgili kitap ve CD gibi yayınlar buradan temin edilebiliyor. İş yerlerinde Somuncu Baba'ya ve Aksaray'a has hediyelik eşyalar satılıyor. Yöre mutfağının en seçkin örneklerinin tadılabileceği lokantalar da var. Fırında, ismi Somuncu Baba ile özdeşleşen özel bir ekmek üretiliyor. Konferans salonlarında eğitim çalışmaları ve sempozyumlar düzenlenebiliyor.

İNANÇ TURİZMİ AÇISINDAN BÖLGENİN ÖNEMİ ARTTI

Ervah Kabristanlığı'ndaki Somuncu Baba Türbesi her zaman dolup taşan bir yerlerin başında geliyor. Özellikle mübarek günlerde on binlerce insan kabristanı ziyaret ediyor. Külliyeye, Türkiye’nin her tarafından insanlar ziyarete geliyor. İnsanlar, burada ziyaretlerini yaparken aynı zamanda yemek ihtiyaçlarını karşılıyor ve hediyelik eşya da alabiliyorlar. Külliyenin alt kısmındaki dükkanlardaki esnaflar da durumdan memnun.

Özellikle hafta sonları çok yoğun bir ziyaretçi trafiği olduğunu söyleyen hediyelik eşya dükkanı işleten İhsan Altınsoy, "Türkiye’nin her yerinden insanlar geliyor ziyaret ediyor Somuncu Baba'yı. Hediyelik eşyamız var, fırınımız var. Somuncu Baba'nın fırını var. Yemeklerini yiyor, hediyelik eşyasını alıyor. Burada her türlü ihtiyacını görüyor, ziyaretlerini yapıyorlar ve memleketlerine dönüyorlar.” şeklinde konuştu.

Somuncubabayı ziyaret etmek için özellikle hafta sonları turlarla Türkiye’nin her tarafından insanların geldiğini ifade eden Osmanlı Şırası satan esnaf Asiye Çoşkuner;Türkiye’nin her tarafından özellikle hafta sonları turlar geliyor buraya.Malatya’sından onlarda sahip çıkıyor Somuncubabaya oradan bile gelip buradaki maneviyatın çok çok farklı olduğunu kendileri ifade ettiler diye konuştu.

SOMUNCU BABA KİMDİR?

Somuncu Baba, asıl adıyla Şeyh Hamid Hamidüddin-i Veli (1331-1412) Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid döneminde yaşamış ve Bayramiyye Tarikatı kurucusu Hacı Bayram-ı Veli'nin de mürşidi olan büyük bir mutasavvıf.

Eğitimini Erdebil'de tamamladıktan sonra irşad vazifesi için Anadolu'ya dönüp, Bursa'ya yerleşti. Bursa'da, çilehanesinin yanında yaptırdığı ekmek fırınında somun pişirip çarşı pazar dolaşarak "Somunlar, Müminler!" nidasıyla insanlara ekmek dağıttı. Bu sebeple Şeyh Hamid-i Veli, "Somuncu Baba" ve "Ekmekçi Koca" olarak da bilinir.

Bursa Ulu Camii'nin açılış hutbesini okuyup, hutbede Fatiha Suresi'ni yedi farklı şekilde yorumladı. Manevi kişiliği ve bilgelik yönü ortaya çıkan Şeyh Hamid-i Veli, şöhretten korktuğu için talebeleriyle birlikte Bursa'dan ayrılarak Aksaray'a geldi. Aksaray'da Hacı Bayram-ı Veli'yi dünyaya ve ahirete ait ilimlerde eğitip yetiştirerek, irşad vazifesi için Ankara'da görevlendirdi.

Şeyh Hamid-i Veli 1412'de Aksaray'da ebedi aleme göç etti. Kabri, Aksaray'da, şimdiki Ervah Kabristanlığı'nda yer alıyor. CİHAN

Yorumlar