Soma'ya iş mahkemesi kuruluyor

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Manisa Barosu’nun başvurusu üzerine 301 maden işçisinin şehit olduğu Soma ilçesinde iş mahkemesi kurulmasına karar verdi. Bu amaçla biri Yargıtay'dan olmak üzere iki uzman hakim görevlendirildi.Soma...

Google Haberlere Abone ol
Soma'ya iş mahkemesi kuruluyor

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Manisa Barosu’nun başvurusu üzerine 301 maden işçisinin şehit olduğu Soma ilçesinde iş mahkemesi kurulmasına karar verdi. Bu amaçla biri Yargıtay'dan olmak üzere iki uzman hakim görevlendirildi.

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait maden ocağında 13 Mayıs 2014 günü çıkan yangında 301 işçi şehit oldu. Kurtarma çalışmalarının tamamlanmasıyla başlayan adli soruşturmada ise aralarında şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ve İşletme Müdürü Akın Çelik'in de bulunduğu sekiz kişi tutuklandı. Bunun yanısıra can veren işçilerin aileleri, firma aleyhinde yüzlerce maddi ve manevi tazminat davası açtı. Yine Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. bünyesinde çalışan yaklaşık 6 bin işçi ve ilçedeki diğer iş kollarında çalışanların da yoğun olarak devam ettiği dava süreçleriyle ilgili ihtisas mahkemesine duyulan ihtiyaç da artmış oldu.

İlçede iş davalarına bakan 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin hem bu konularda uzmanlaşmamış olması hem de iş yükünün aşırı artmasından dolayı özellikle avukatlar, bunun sıkıntıya yol açacağını sık sık dile getirdi. Bunun üzerine Manisa Barosu da Soma'da iş mahkemesi kurulması için HSYK'ye başvurdu. Başvuruyu değerlendiren HSYK, olumlu karşılayıp ilçede iş mahkemesi kurulmasına karar verdi. Bu konudaki yazısını da Soma'nın bağlı olduğu Ahkihar Adalet Komisyonu Başkanlığı'na gönderdi. HSYK, iş mahkemesinin önümüzdeki eylül ayında başlayacak yeni adli yılla birlikte faaliyete geçmesine karar verdi. İş mahkemesinde görev yapmaları için de iş hukuku davalarına bakan Yargıtay 7. Hukuk Dairesi'nde görevli tetkik hakimi Hamit Çakmak ve Konya'nın Cihanbeyli ilçesindeki iş mahkemesinde görevli hakim Battal Şener Soma'ya atadı. Bu hakimlerin, yeni adli yılla birlikte göreve başlayacağı öğrenildi. Maden faciasıyla ilgili tazminat davaları ve şirketlerle yaşanan iş anlaşmazlıklarının, bu mahkemede görüleceği açıklandı.

Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, iş mahkemesinin açılmasının kendilerini memnun ettiğini söyledi. Faciada hayatını kaybedenlerin aileleri için önemli çalışmalar yaptıklarını, davalar açtıklarını belirterek, “Ancak ilçede iş mahkemesi yoktu. Bunun için görevlendirilmiş olan mahkemenin yükü de oldukça fazlaydı. Bunun üzerine HSYK bünyesinde gerekli adımları attık, onlar da bunu olumlu karşıladı. Soma Adliyesi'nde iş mahkemesinin kurulmasına yönelik gerekli yazı, buranın bağlı olduğu Akhisar Adalet Komisyonu Başkanlığı'na geldi. Adli yılla birlikte iki hakimle faaliyete geçecek. Artık davalar, bu konuda ihtisaslaşmış bir mahkemede görülecek. İşlemler daha kolay yürüyecek.” dedi. Tazminat, maden ve iş sağlığı konusundaki bütün ihtilafları bu mahkemenin çözeceğini belirten Balkız, “Soma'da asliye hukuk mahkemesi vardı. iş mahkemesi yoktu. Soma gibi işçi yoğunluğu olan bir ilçede iş mahkemesi olmalıydı. 13 Mayıs'taki, 301 işçimizin şehit olduğu kazadan sonra Akhisar Adalet Komisyonu ve Manisa Barosu'nun istekleri doğrultusunda iş mahkemesi kuruldu. Maden ocaklarındaki her türlü sıkıntı, iş güvenliği, iş akdi, tazminat gibi işleri iş mahkemesi çözecek. Bugüne kadar Soma'da adli yargıda bir sıkıntı vardı. 100 bin nüfusun üzerindeki yerlere 2. sınıf hakim atanması gerekirken Soma'da yıllardır bu kural uygulanmadı. Soma'da en az dört yılı geçkin kıdemde hakim olması gerekirdi. İlk defa atamalar, bu kademelerin de üstünde oldu,1. sınıf iki hakim atandı.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar