'Soma'ya ilgili üzüntü ifade etmek yetmez, sistemde eksikler var'

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Soma’da meydana gelen maden faciası karşısında üzüntü ifade etmenin yetersiz kalacağını, sistemdeki eksikliklerin görülmesi gerektiğini söyledi. Aynı zamanda...

Google Haberlere Abone ol
'Soma'ya ilgili üzüntü ifade etmek yetmez, sistemde eksikler var'

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Soma’da meydana gelen maden faciası karşısında üzüntü ifade etmenin yetersiz kalacağını, sistemdeki eksikliklerin görülmesi gerektiğini söyledi.

Aynı zamanda Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı olan Çetin Osman Budak, Soma’da yaşanan maden kazasına ilişkin açıklamada bulundu. Manisa Soma'da yüzlerce işçinin hayatına mal olan kazanın yürekleri dağladığını ifade eden Budak, “Halen yeraltında bulunan işçilerimizin kurtarılmasını ümit ediyor, ölenlere Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve yaralı işçilere acil şifalar diliyoruz.” diye ifade etti.

Budak açıklamasında şu görüşlere de yer verdi: “Kayıp sayısıyla Türkiye ve dünya tarihinin en büyük kazalarından birisi karşısında üzüntülerimizi ifade etmek yetersiz kalmaktadır. Bu kadar büyük bir can kaybının ortaya çıkması sistemde eksiklikler olduğunu; işletmeleri, yatırım koşullarını, denetim mekanizmasını, yasa ve yönetmeliklerin çıkarılma ve uygulanma mekanizmasını, madencilik sendikalarının etkinliğini içine alan bütün sistemin iyileştirilmesi gerektiğini düşündürmektedir. Bu noktada ise Türkiye'nin gündemi ile yaşadığımız gerçek arasındaki derin uçurumun artık görülmesi gerektiğini söylemek zorundayız. Türkiye bu tür acı olayları tekrar yaşamamak ve işçi güvenliğini üst seviyeye taşımak için sosyal diyaloğu daha üst seviyeye taşıyarak kamu-özel sektör işbirliği ile yapısal sorunları çözüme kavuşturmalı, yasalarımız, uygulamalarımız ‘insanı’ odak almalı ve herkes kendi sorumluluğunu çağın ve ülkemizin gereksinimleri ölçüsünde yerine getirmelidir. Yeni büyük kazalarla karşılaşmamak için bugün artık hepimizin bir özeleştiri yapma zamanıdır. Soma'da yaşamını kaybeden işçilerimizin ruhlarının, yakınlarının ve ulusumuzun vicdanının rahat olması, bizlerin her alanda ders çıkararak ulusal birlik ve beraberlikle, sorumlulukla yeni bir anlayışla hareket etmemize bağlıdır.”

CİHAN

Yorumlar