'Somalı madencilerin yüreği metan gazı dolu, çakmak hükümetin elinde'

Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasından kurtulan işçilerin öncülüğünde önceki gün yapılan Maden Şehitlerini Anma Yürüyüşü'nü düzenleyenlerden Varol Azman, siyasi bir amaçları olmadığını söyledi. Soma Kömür İşletmeleri...

Google Haberlere Abone ol
'Somalı madencilerin yüreği metan gazı dolu, çakmak hükümetin elinde'

Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasından kurtulan işçilerin öncülüğünde önceki gün yapılan Maden Şehitlerini Anma Yürüyüşü'nü düzenleyenlerden Varol Azman, siyasi bir amaçları olmadığını söyledi. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait Işıklar Maden Ocağı'nda çalışan Azman, sessiz anma yürüyüşünü madenciler olarak kendilerinin organize ettiğini, ölen madencilerin eş ve ailelerinin katılımıyla yarın yapılması planlanan ve izinleri alınmış olan yürüyüşü ise iptal ettiklerini bildirdi.

Sessiz kaldıklarını, sessiz bir yürüyüş düzenleyerek herkese mesaj verdiklerini söyleyen Azman, "Şehitlerin üzerinden bir şey istemek gibi lüksümüz yok. Bizim acımız büyük, acımız sessizlik, başka hiçbir söze gerek yok. Herkes bunu bilsin, bu bir siyasi yürüyüş de değil. Biz Somalı olarak hiçbir eylem yapmadık. Somalı olarak sessiz yürüdük, dünyaya acımızı sessizlikle dile getirdik." dedi. Bunu daha başka yerlere çekmeye çalışanlara çok kızdıklarının altını çizen Varol Azman, "Biz Somalıların yürekleri metan gazıyla dolu. Biz acımızı zaten yaşıyoruz, başka hiçbir yerlere çekmesinler. Bunun üzerine söylenecek hiçbir söz yoktur. Somalı madencilerin yüreği metan gazıyla dolu. Şu anda çakmak hükümetin elinde, ister çakar bizi patlatırlar ister oksijen verir havalandırırlar. Başka bir söze gerek yok, onlardan gelecek cevapları bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Facianın yaşandığı madene ilk müdahaleyi yapan ekiplerde yer aldıklarını anlatan Varol, şunları söyledi: "Şunu kimse unutmasın, madenciyi madenciden başkası kurtaramaz. Her yerde her kurtarma ekibi olur, herkese yardımcı olunur ama madenciye madenciden başka kimse yardımcı olamaz. Bizler yer altında, aynı su şişesinden 10 kişi su içenleriz. Bırakın yer altında çalışmayı, yer altında yürümek bile cesaret ve emek ister. Biz çok değerli ustalarımızı, amirlerimizi, insanlarımızı kaybettik. Başka bir yerlere çekenlere buradan nefret duyuyoruz. Somalı öyle eylemci değildir. Biz gerçek neyse, hükümetimizle beraber, bu zamana kadar Soma Kaymakamımız'a danışmadan hiçbir iş yapmadık. Biz Somalıyız, kimsenin Somamız'a zarar vermesini istemeyiz. Dışarıdan gelen, önceki gün sessiz yürüyüşümüzü gördü. Kimse bozmaya kalkamadı, çünkü Somalı bu. Soma'nın acısı Somalınındır. Tamam dışarılardan bize yardım etmeye gelenler çok oldu, hepsine sonsuz teşekkürler ederiz."

Soma'yı karıştırmaya gelenlerin karşısında dimdik duracaklarını vurgulayan Azman, "Soma'nın toprakları alınteriyle sulanmış. Buraya ayak bastığı zaman biraz düşünmesi lazım. Soma'ya girdiğinde, başka memlekete girmiş gibi olmasın. Önce dumanın kokusunu hissedersin, sonra alnının terini görürsün her yerde. Burası alınteri bir memleket." dedi. CİHAN

Yorumlar