Soma'daki facia Bursa'da protesto edildi

Manisa’nın Soma ilçesinde resmi rakamlara göre 232 kişinin öldüğü maden ocağı faciası Bursa’da sivil toplum kuruluşları ve sendikalar tarafından protesto edildi. 'Hükümet istifa, iş kazası değil iş cinayeti’ şeklinde sloganların...

Google Haberlere Abone ol
Soma'daki facia Bursa'da protesto edildi

Manisa’nın Soma ilçesinde resmi rakamlara göre 232 kişinin öldüğü maden ocağı faciası Bursa’da sivil toplum kuruluşları ve sendikalar tarafından protesto edildi. 'Hükümet istifa, iş kazası değil iş cinayeti’ şeklinde sloganların atıldığı eylem olaysız şekilde sona erdi.

Türk-İş, Devrimci İşçi Sendikası (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikası (KESK), Türkiye Mimar Mühendisler Odalar Birliği (TMMOB), Türk Tabipler Birliği, Türkiye Kamu-Sen, Türk-İş, Bursa Barosu ile Bursa Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası tarafından Şehreküstü Meydanı’nda protesto eylemi düzenledi. Soma'daki maden şehitleri için saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan eylemde, "İş kazası değil, iş cinayeti; katil hükümet istifa, hükümet istifa" şeklinde sloganlar atıldı. KESK'e bağlı Enerji, Sanayi, ve Maden Sendikası Bursa Şube Başkan Uğur Üçöz, "Soma’da olan iş kazası değil, iş cinayetidir. Sorumlusu da önlem almayan AKP iktidarıdır. Geçtiğimiz günlerde TBMM’de muhalefet partilerinin Soma’daki maden işçileri ile ilgili araştırma önergesi de AKP iktidarının oylarıyla reddedilmiştir. Faciada kaybettiğimiz maden işçisi kardeşlerimizin ailelerine başsağlığı dilerken faciada ihmali bulunan sorumluların tespit edilerek yargı önüne çıkarılmasını talep ediyoruz. Maden kazalarında ölüm kader değildir. Aslında ölen sadece Soma’daki maden işçileri değil, bugün bu cinayetlere sessiz kalanların da vicdanlarıdır." diye konuştu.

İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu'na rağmen iş cinayetlerinin sayısında düşüş değil, artış yaşandığını dile getiren Üçöz, şöyle devam etti: "Türkiye'deki iş cinayetlerinin açıklanan resmi rakamlardan en az iki kat daha fazla olduğu açıktır. Sonuç olarak bütün veriler iş cinayetlerinin büyük bölümünün taşeron çalıştırılan yerde olduğunu göstermesine rağmen, halen taşeron çalışmanın kapsamı genişletilmek isteniyor. Buna son verin. Ölen sadece Soma'daki maden işçileri değil, bugün bu cinayetlere sessiz kalanların da vicdanlarıdır."

DİSK Bursa Bölge Temsilcisi Ayhan Ekinci ise hükümete sert tepki gösterdi. Ekinci, şunları kaydetti: "Artık siz, Soma’ya giremeyeceksiniz Soma halk, sizi ilçeye sokmayacak. Dolaşacak şehir bulamayacaksınız.” Türkiye Kamu-Sen Bursa Temsilcisi Selçuk Türkoğlu da “Bugüne kadar, (Dicle’de bir kuzuyu kurt kapsa adli ilahi sorar onu Ömer’e) diyerek iktidar olanlar bırakın kuzuyu, Soma’da gidenlerin o canların hesabını nasıl verecek? Veremeyeceği hesabı da bizler nasıl takip edeceğiz tüm Türkiye görecek."

CİHAN

Yorumlar