Soma'da yaşanan facia 'bu işin fıtratında var' denilerek geçiştirilemez

Adana Akademik Meslek Odaları Birliği (ADAMOB) dönem sözcüsü ve Adana Baro Başkanı Gazi Mengücek Çıtırık, Soma’da yaşananları kaderle, iş kazası nitelemesi ile ya da bu işin fıtratında vardır gibi söylemlerle geçiştirilemeyeceğini...

Google Haberlere Abone ol
Soma'da yaşanan facia 'bu işin fıtratında var' denilerek geçiştirilemez

Adana Akademik Meslek Odaları Birliği (ADAMOB) dönem sözcüsü ve Adana Baro Başkanı Gazi Mengücek Çıtırık, Soma’da yaşananları kaderle, iş kazası nitelemesi ile ya da bu işin fıtratında vardır gibi söylemlerle geçiştirilemeyeceğini söyledi.

Soma maden ocağında yaşananların kazadan öte bir işçi cinayeti olduğunu dile getiren Çıtırık, geçmişten günümüze bakıldığında bir çok acı olayda binlerce insanını hayatını kaybettiğini, Türkiye’nin bu sahada Avrupa’da da birinci sıraya yükseldiğinin belirtti.

Almanya'da son 40 yılda bu tür patlamalarda sadece 3 kişinin öldüğünü dile getiren Mengücek Gazi Çıtırık, “Biz de son 30 yılda 1378 kişi ölmüştür. Madenlerde 73 yılda 3 bin insanımızı yitirdik. 2014’ün ilk 4 ayında birçok farklı meslek grubundan 396 işçi hayatını kaybetmiştir. Türkiye 19 yıldır Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 176 numaralı ‘Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi’ni imzalamıyor.” diye konuştu.

Çözüm beklediklerini dile getiren Çıtırık, “İşin en üzücü yanı işletmede kaç işçinin çalıştığı hala bilinmiyor. Bunu kim bilecek? Güney Kore'de bir gemi battı, yüzlerce insan hayatını kaybetti, sorumluluk sahibi ülke yöneticileri istifa etti. Biz bu tür cinayetlerin bir daha olmaması için konuşuyoruz. Biz, bu siyasi iktidar şöyledir, böyledir demiyoruz. Manisa milletvekillerinin Soma'daki maden ocaklarındaki patlama ve ölümlerle ilgili araştırma önergesi neden ret ediliyor? Bu siyasi iktidar döneminde yaşanan iş kazalarına artık iş cinayetleri dönemi yaşamaktayız. Bu soruşturmanın sağlıklı bir şekilde yürütülmeyeceği kaygısı içindeyiz. Sorumluluk sıfatını taşıyanların bunun bilincinde olmaları ve hareket etmeleri, yurttaşın acısını anlayabilmeleri, empati ile yaklaşılması gerekmektedir. Halkın eleştirilerini dinleme yerine despot bir tavır ve faşizan bir anlayış sergileyen, yeri geldiğinde darp eden bir yönetim olmamalıdır. “ ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar