Soma’da yaşamını kaybeden madenciler adlarının yazılı olduğu baretlerle anıldı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu, Soma’da maden faciasında yaşamını kaybeden 301 madenciyi Adana’da andı. Atatürk Parkı’nda düzenlenen törende madencinin adının yazılı olduğu baretler sergilendi....

Google Haberlere Abone ol
Soma’da yaşamını kaybeden madenciler adlarının yazılı olduğu baretlerle anıldı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu, Soma’da maden faciasında yaşamını kaybeden 301 madenciyi Adana’da andı. Atatürk Parkı’nda düzenlenen törende madencinin adının yazılı olduğu baretler sergilendi. Oda başkan ve üyeleri 'Yanan bizdik, siz kömür sandınız, yastayız, kaza değil cinayet; kaza değil katliam' yazılı pankart açtı.

    Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Hasan Emir Kavi, Soma katliamını unutmadıklarını, unutturmayacaklarını belirtti. Ülkede uygulanan neoliberal ekonomi politikaları ile iş güvencesinin azaldığını ve çalışma koşullarının ağırlaştığını vurgulayan Kavi, "Özelleştirme, sendikasızlaştırma ve taşeronlaştırmanın yaygınlaşması; sosyal güvenlik ve güvenceden yoksun kayıt dışı işçilik, çocuk işçi çalıştırma, yasal düzenlemelerdeki yanlışlıklar iş cinayetlerinin nedenleri arasındadır." dedi.

    Soma faciasının nedeninin taşeron çalışmanın, özelleştirmenin, doğrudan iktidara bağlı sendikaların, denetimsizliğin meydana getirdiği güvencesizlik olduğunu iddia eden Kavi, "İktidar bunu bastırmak için 2 şey yaptı. Birincisi TOMA’larını, ikincisi ‘cübbelilerini’ gönderdi. Sopayla bu gerçeklerin üzerini örtmeye, işçilerin isyanlarını bastırmaya çalıştı. Ama tüm bu baskılara karşı, Somalı işçiler şimdi kamulaştırma talepleriyle direnişe geçti. AKP‘ye göre bu katliamın nedeni, kömür ocaklarının fıtratında olan iş kazası. İş kazalarında Avrupa birincisi dünya üçüncüsü olan ülkemizde, fıtrat sadece bize mahsus!..” diye konuştu.

    "DEVLETİN VE İŞYERİNİN SORUMLULUĞU İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARINA YÜKLENMİŞTİR"

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesindeki 300 civarındaki iş müfettişi görevinin iş güvenliği uzmanlarının tuttukları defter ve tutanakları incelemekle sınırlı olduğunu savunan Hasan Emir Kavi, 1 milyon 400 bin işyerinde müfettişlerin evrak denetlemesi yapmasının imkansız olduğunu kaydetti. Kavi, şöyle devam etti: “Yasanın içinde işçi sendikaları telaffuz dahi edilmemiştir. Yasanın gerekçesinde insana yaraşır bir iş ortamının oluşumuna ilişkin hiçbir düzenleme bulunmamaktadır. Bu yasada devletin ve işverenin sorumluğunu, iş güvenliği uzmanlarına yüklemiştir. İş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimleri yasaya göre, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülmesindeki ihmallerinden dolayı, hizmet sundukları işverene karşı sorumludurlar. Bundan dolayıdır ki, cinayet sonrası ‘kusurlular öldüler’ açıklaması yapılmıştır. Yasaya göre ocakta yaşamını yitiren maden mühendisleri ve diğer teknik elemanların ihmallerinden (!) dolayı ‘iş kazası’ meydana gelmiştir. Yasaya göre suçlular ölen arkadaşlarımız olacaktır. İşverenin yükümlülüğünü azaltan, iş güvenliği ve sağlığına yatırım yapmayı maliyet unsuru olarak gören anlayış elbette ki fıtrat savunması yapacaktır.”

    Maden Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Cumali Sakatoğlu da madenlerde 19 olayda 655 işçinin hayatını kaybettiğini dile getirdi. Sakatoğlu, Soma’daki faciada 301 madenci arasında 5 maden mühendisi bulunduğunu bildirdi.

    Polisin sıkı güvenlik tedbirleri altında gerçekleyen anma sonrası katılımcılar dağıldı. CİHAN

Yorumlar