Soma'da maden işçileri protesto yürüyüşü yaptı

Manisa'nın Soma ilçesinde, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) önderliğinde toplanan bir grup maden işçisi protesto yürüyüşü yaptı.Maden faciasının ardından bölgedeki madenlerde örgütlenme çalışması yapan DİSK'e bağlı...

Google Haberlere Abone ol
Soma'da maden işçileri protesto yürüyüşü yaptı

Manisa'nın Soma ilçesinde, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) önderliğinde toplanan bir grup maden işçisi protesto yürüyüşü yaptı.

Maden faciasının ardından bölgedeki madenlerde örgütlenme çalışması yapan DİSK'e bağlı Devrimci Maden Arama ve İşletme İşçileri Sendikası (Dev Maden-Sen) önderliğinde bir grup işçi, Soma Kaymakamlığı'nın da bulunduğu Cengiz Topel Meydanı'nda toplandı. Dev Maden-Sen Ege Bölge Temsilcisi Hacar Yılmaz ve DİSK'e bağlı Elektrik, Gaz, Su, Baraj Çalışanları Sendikası (Enerji-Sen) eski genel başkanlarından Kamil Kartal'ın öncülük ettiği işçiler, Ege Linyint İşletmeleri (ELİ) Müessese Müdürlüğü'ne doğru yürüyüşe geçti. Polisin izinsiz olduğu gerekçesiyle durdurmak istediği yürüyüşe, işçilerin yolu trafiğe kapatmadan kaldırımdan yürümeyi kabul etmesiyle izin verildi. Yürüyüşün başladığı noktanın yaklaşık 300 metre ilerisindeki Beşyol Kavşağı'nda bulunan madenci heykeline gelindiğinde yola inen işçiler, "Soma uyama, madencine sahip çık" sloganı atarak yürümeye devam etti. İşçilerin önü, ELİ Müessese Müdürlüğü'ne 100 metre kala Çevik Kuvvet polisleri tarafından kesildi. Soma İlçe Emniyet Müdürü Okan Arslan, yürüyüşün kanunsuz olduğu belirterek, dağılmaları konusunda uyardı. Yılmaz ve Kartal'ın polisle görüşmeleri sonucunda, işçilerin ELİ önünde basın açıklaması yapmasına izin verildi.

Burada işçiler adına konuşan Kamil Kartal, madenlerin özelleştirilemeyeceğini ve mutlaka kamulaştırılması gerektiğini söyledi. Ocaklara dönüp çalışmak istediklerini belirterek, "Alınteriyle kazandığımız parayla çocuklarımızın geleceğini garanti altına almak istiyoruz. Onun için bu ocaklarda işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri acilen alınarak, bir an önce üretime başlatılmalıdır. Bu önlemlerin alınması sırasında bizatihi Maden Mühendisleri Odası'ndan, işçilerin her ocakta kendi aralarından seçtiği, bu işleri bilen arkadaşlarımız tarafından denetime tâbi tutulmasının yolu yordamı mutlaka bulunmalıdır ve güvence altına alınmalıdır. İşçilerin içinde olmadığı, kendi gözlemlerini, kendi yeteneklerini, kendi deneyimlerini aktarmadıkları hiçbir madende işçi sağlığı, iş güvenliği önlemleri sağlıklı alınamaz. Dünyanın her yerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri, o ocakların başta mühendisleri ve işçilerin kendi aralarından seçtikleri, kendi özgür iradeleriyle belirledikleri işçiler vasıtasıyla denetlenir, işçiler vasıtasıyla gündeme getirilir. Onun için İngiltere'de 1964'ten beri bir tane ölümlü kaza yok. Onun için dünyanın hiçbir yerinde bu tür katliamlara rastlamıyoruz. Onun için oralarda insana değer veriliyor. Buralarda insana değer verilmiyor, insanı bir rant kapısı görüyorlar. İnsanı öyle bir sömürüyorlar ki 1,5 milyon ton yıllık üretimi olan ocaktan 3,5 milyon ton kömür üretmekle övünüyorlar ama insanların kanı üzerinden bu rantı gerçekleştiriyorlar; ölülerin üzerinden, kazaların üzerinden gerçekleştiriyorlar." dedi.

Basın açıklamasının ardından slogan atarak geriye yürüyen işçiler, eylemlerine Dev Maden-Sen'in belediye binası arkasında açtığı Soma temsilciliği önünde son verdi. CİHAN

Yorumlar