Soma'da maden işçileri oturma eylemine başladı

Soma’daki maden faciasından sonra Maden İşçileri Sendikası’na büyük tepki gösteren işçiler, kaymakamlık önünde oturma eylemi başlattı. İşçilerin yanına giden Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, onlarla konuşarak eylemlerine son...

Google Haberlere Abone ol
Soma'da maden işçileri oturma eylemine başladı

Soma’daki maden faciasından sonra Maden İşçileri Sendikası’na büyük tepki gösteren işçiler, kaymakamlık önünde oturma eylemi başlattı. İşçilerin yanına giden Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, onlarla konuşarak eylemlerine son vermelerini istedi.

İşçiler, “Sendikacılar neden buraya gelmiyor? Neden bize yardımcı olmuyorlar? Faciadan bu yana bir hafta geçti, neredeler? Neden ortaya çıkmıyorlar? Gelsinler konuşalım, sorunlarımızı masaya yatıralım. 301 canımızı kaybettik. Bizden her ay para kesiyorlar ama sahip çıkmıyorlar. Herkes madende çalışmaya mecbur. Herkesin bir borcu var, herkesin çoluğu çocuğu var. Herkes evine bir lokma götürebilmek için o çamurun içine girip çalışıyor. Kimsenin burada toplanıp taşkınlık yapma niyeti yok. Biz dışarıdan gelen yabancı insanlar gibi olay çıkarma niyetinde değiliz. Biz ekmeğimizin peşindeyiz. Bize sahip çıkmayan sendikayı buraya davet ediyoruz. Sorularımızı soracağız. Neden bize sahip çıkmıyorlar? Neden 301 canımız yandı? Biz insan mı yiyoruz, sendikacılar nerede? Oturup para yemekle olmuyor. Neden madenciye bu kadar hor davranılıyor? Neden ikinci sınıf insan muamelesi görüyoruz? Yeter, sıkıldık, ezildik. Biz Soma’da 12-13 bin madenciyiz ve hepsi buraya gelecek. Gece gündüz demeyeceğiz, burada olacağız. Madenlerimizde düzelme yok. Madenlerimizde iyi şartlarda çalışmanın sözünü alana kadar biz buradayız. Diğer madenci arkadaşlarımızı da buraya davet ediyoruz. Taşkınlık yağmadan burada olacağız. Sadece oturacağız ve sessizce isteklerimizi dile getireceğiz. Devlet bizi kendi bünyesi altına alacak, haklarımızı verecek, madenleri Avrupa standartlarına getirecek. Böyle bir sendika istemiyoruz. Biz artık can vermek istemiyoruz.” diyerek tepki gösterdi.

Kaymakam Atçı ise yaptığı açıklamada, faciayla ilgili adli ve idari soruşturmaların devam ettiğini belirterek, "Biz Soma olarak büyük bir felaket yaşadık. Bu konu şu anda araştırılıyor. Adli süreç ve idari soruşturma devam ediyor. Bu olay vesilesiyle kenetlendik diyebilirim. Yurdun her tarafından insanlarımız bizleri arayarak acımızı paylaşıyorlar, yardım ve destekte bulunmak istiyorlar. O kadar çok talep var ki biz emin olun bunları organize etmekte güçlük çekiyoruz. Soma halkı adına çok teşekkür ediyorum. İşçi kardeşlerimiz de haklı olarak sorunlarını dile getiriyorlar. Tabii bu seslere kulak vermek gerekiyor. İşçilerimizin sorunlarıyla bundan sonra daha iyi ilgilenip, daha iyi tedbirler alıp Sayın Cumhurbaşkanımız'ın, sayın bakanımızın da bu yönde ifadeleri oldu, inşallah daha iyi bir şekilde devam edeceğiz. Somamız, en az zararla bu işten inşallah kurtulacak, devam edecek. Tabii ki ölen insanlarımızın canını geri getirmek mümkün olmaz ama onların geride bıraktıklarına yardımlar ederek, destek olarak acılarını azaltmaya çalışıyoruz. Bütün halkımız da bu gayretin içinde.” şeklinde konuştu.

İşçiler, Atçı’nın ricası üzerine eylemlerine 45 dakika ara verdi, sonra eyleme devam etti. CİHAN

Yorumlar