Soma'da maaşları yatırılmayan maden işçileri eylem yaptı

Manisa’nın Soma ilçesindeki facianın ardından üç ocağı da kapalı olan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin yaklaşık 6 bin çalışanı, maaşları yatırılmayınca eylem kararı aldı. Kaymakamlık binası önündeki yaklaşık 500 aşkın maden...

Google Haberlere Abone ol
Soma'da maaşları yatırılmayan maden işçileri eylem yaptı

Manisa’nın Soma ilçesindeki facianın ardından üç ocağı da kapalı olan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin yaklaşık 6 bin çalışanı, maaşları yatırılmayınca eylem kararı aldı. Kaymakamlık binası önündeki yaklaşık 500 aşkın maden işçisi Cengiz Topel Meydanı'nda oturma eylemine başladılar.

Facianın ardından 15 Mayıs 2014'te nisan ayı maaşlarını alan işçilerin hesaplarına bir daha para yatırılmadı. Hem kazanın meydana geldiği hem de diğer iki maden ocağında çalışan işçilere, bugüne kadar gerek şirket yetkililerinden gerekse ilçeyi ziyaret eden siyasilerden maaşlarının zamanında ve tam olarak yatacağı güvencesi verilmişti. Dün gece paralarının yatırılacağı umuduyla banka hesaplarını kontrol eden işçiler, olmadığını görünce tepki gösterdi. Protesto kararı alarak oturma eylemi başlattılar.

İşçiler adına basın açıklaması yapan Cafer Bülbül, "13 Mayıs'ta 301 arkadaşımız şehit oldu, 432 çocuk yetim kaldı. Ocaklar söndü. Olay günü Somamız'a gelen Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan, şehit yakınları ve madencilerin mağdur olmayacağını söyledi. Bakanlar da kimsenin mağdur edilmeyeceğini söyledi. Maalesef sağ kalan madenci arkadaşlarım, şu anda açlıktan ölmek üzere. Şimdi soruyoruz, maaşlarımız nerede? Soruyoruz, siz yetkililer nerede? Biz sadaka istemiyoruz, emeğimizin karşılığını istiyoruz. Biz en kısa süre içerisinde işyerlerimizin güvenli bir şekilde çalışmaya geçmesini istiyoruz. Yine soruyoruz, madenler kapalı olduğu süre tam maaş ödenecek diyenler nerede? Çalışmadığınız süre içerisinde işsizlik fonundan net maaşlarınızı alacaksınız diyenler nerede? İşçi burada, devlet nerede? 301 şehit madenci yakınının, bekletmeksizin işe alınmasını talep ediyoruz." dedi.

İşçiler daha sonra Ege Linyint İşletmeleri (ELİ) Müessese Müdürlüğü'ne doğru yürüyüşe geçti. Burada da sloganlar atan işçilerin aralarından seçtiği sözcüler, Müessese Müdürü Hakkı Duran'la görüşmeye gitti. Cevap alamayan işçiler, Beşyol mevkisine yürüdü. Burada trafiği kapatarak yola oturdular. Buraya gelen Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, yaptığı konuşmada şunları kaydetti: "Maalesef sizlerin yaşadığı sıkıntıyı en çok yaşayanlardan biri de benim. Maaşlarınızın bir an önce ödenmesi lazım. 15'inde maaşlarınızın yatacağı yönünde söz vermişlerdi. Ondan önceki görüşmede, 18'inde yatıracağız demişlerdi. Firmanın yaşadığı sorunlar var. Mallarına tedbir konmuş. İşçi maaşları için bankadan kredi temin etmişler. Vefat eden ailelerden birisinin açtığı davayla o paraya da el konmuş. Bu bana söyledikleri. Dün yaptığımız görüşmede, bu sorunu çözeceklerini söylediler. Bu sabahki görüşmede, 'Cuma gününe kadar parayı yatıracağız.' dediler. Bu bir sorun."

İşçilerin elektrik paralarını dahi yatıramadığını kaydetmesi ve büyük tepki göstermesi üzerine Kaymakam Atçı, "Biz Gediz Elektrik'le görüşüyoruz. Su parası için de görüşeceğiz. Sizin yaşadığınız problemleri dinledim. Bu paranın şu anda ödenmesi gerekiyor. Şu anda fiili bir durum var. Eğer makul hareket etmezsek bir çözüm bulamayız." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar