Soma'da facia yaşanan madene 'olur' veren müfettişlere soruşturma

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin şehit olması ve 486 işçinin yaralanmasıyla sonuçlanan faciadan sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu müfettişleri buraya çıkarma yaptı. İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet...

Google Haberlere Abone ol
Soma'da facia yaşanan madene 'olur' veren müfettişlere soruşturma

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin şehit olması ve 486 işçinin yaralanmasıyla sonuçlanan faciadan sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu müfettişleri buraya çıkarma yaptı. İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel, madende geçen mart ayında denetlemelerde bulunup olumlu rapor veren iki iş müfettişi hakkında soruşturma başlatıldığını söyledi. Soma’ya gelerek 16 iş teftiş müfettişine başkanlık eden Tezel, 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait ocakta meydana gelen facianın bütün ayrıntılarıyla incelendiğini söyledi. Müfettişlerin sadece kazanın yaşandığı madeni değil, ilçedeki bütün madenleri incelediğini, madenlerde şu anda işçi olmadığını ve çalışma yapılmadığını kaydetti.

İş Teftiş Kurulu Başkanı Tezel, Soma Vergi Dairesi Müdürlüğü'nde hazırlanan odada önemli açıklamalarda bulundu. Kaza sırasında TKİ'ye ait açık madenleri denetleyen müfettişlerin Soma'da bulunduğunu, hemen kaza olan madene yönlendirdiklerini belirtti: "Soma'daki elim kazadan sonra gerekli incelemeleri başlattık. Zaten TKİ'ye ait açık işletmede daha önce de denetim yapan hazır bir ekip, hemen kaza bölgesine kaydı. Biz de buraya intikal ettik. Olayın başından itibaren iş kazasının sebeplerini araştırmak üzere burada beş kişilik bir heyetimiz çalışıyor. Bu heyet içinde maden mühendisi, elektrik mühendisi ve makine mühendisleri var. Bunların başında da Başmüfettişimiz Yaşar Korkmaz var. Şu anda onun başkanlığındaki heyet bunu inceliyor."

Mehmet Tezel, ilçede sürdürdükleri incelemeler hakkında şu bilgileri verdi: "Kazayı araştıran heyetin yanısıra yine bu işçilerin alacakları, hakedişleri, dayıbaşı sistemiyle işlerin yürütüldüğü iddialarıyla ilgili iki kişilik bir heyetimiz daha var. Ayrıca yine bir diğer heyetimiz de elim kazadan sonra burada diğer ocaklarda da birtakım olumsuzlukların olduğu şikayetlerini inceliyor. Toplam 16 kişilik bir müfettiş heyetimiz, Soma'da her iddiayı araştırıyor."

Tezel, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait Işıklar Maden Ocağı ile İmbat A.Ş.'ye ait maden ocağındaki incelemelerin sürdüğünü, buralardaki durumu inceleyen müfettişlerin, bu madenlerin kapatılıp kapatılmayacağına yönelik kararlarının akşam saatlerinde belli olabileceğini kaydetti.

O MADENİ İNCELEYEN MÜFETTİŞLERE SORUŞTURMA

Facianın meydana geldiği madende geçen mart ayında müfettişler tarafından inceleme yapıldığını hatırlatan Tezel, “Bu incelemede madenle ilgili olumlu rapor verildiği ortaya çıkmıştı. Bu denetimle ilgili iddialar üzerine maden hakkında olumlu rapor veren iki müfettiş hakkında idari soruşturma başlatıldı. O teftişle alâkalı gerekli denetimlerimizi yapıyoruz. Üç arkadaşımızı bunu araştırması için görevlendirdik, onlar da çalışmalarına başladılar. Eğer bu denetimlerde bir aksilik görülürse bizim idari olarak yaptırımlarımız neyse bir defa onu yaparız. İhmal görüldüğünde de savcılığın müraacatına biz, 'Tamam soruşturulsun' diye müsaade ederiz, yani burada devletin genel yaklaşımı bizim için de geçerli. Bu kazayla alâkalı kimin ihmali varsa karşılığını görecek ancak teftişle iş kazası arasında bir ilinti, teknik olarak mümkün olmaz. Bugün olumlu görülen ocakta, yarın ya da bir ay sonra koşulların değişmesinden dolayı kaza olabilir. Önemli olan, o işyerinin kazaları incelemesi için kendi iç düzenlemesini iyi yapması ve çalışması." diye konuştu.

‘KARI KOCA DENETİM’ HABERLERİ YIPRATMA AMAÇLI’

İş Teftiş Kurulu Başkanı Tezel, facianın olduğu madende görevlendirilen Başmüfettiş Aysel Ertürk'ün eşi Alparslan Ertürk'ün, savcılık tarafından oluşturulan bilirkişi heyetinde yer alması ve bu konuyla ilgili bazı gazetelerdeki iddiaları da şöyle değerlendirdi: "Skandal iddiaları gerçekdışıdır. Bunların ikisi de olayın çözülmesiyle alâkalı şeyler. Bunlar ayrı disiplinler. Birisi teftiş esaslı, biri adli esaslı, bunu bilmenizi isterim. Bilirkişiyle teftiş arasında birbirini nakşedecek, zayıflatacak, örtecek bir şey yok. Bu tür haberler bizi üzmektedir." CİHAN

Yorumlar