Soma'da eylem yapan madenciler, uyarılar üzerine dağıldı

Manisa’nın Soma ilçesinde, maden faciasının yaşandığı ocağı işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'den maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle dünden bu yana oturma eylemi yapan işçiler, uyarılar üzerine dağıldı.Soma Kaymakamlığı...

Google Haberlere Abone ol
Soma'da eylem yapan madenciler, uyarılar üzerine dağıldı

Manisa’nın Soma ilçesinde, maden faciasının yaşandığı ocağı işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'den maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle dünden bu yana oturma eylemi yapan işçiler, uyarılar üzerine dağıldı.

Soma Kaymakamlığı önündeki Cengiz Topel Meydanı'nda bekleyen gruptakilerle görüşen Manisa İl Emniyet Müdürü Tayfur Erdal Ceren, amaçlarına ulaştıklarını belirterek eyleme son verilmesini istedi. Bunun üzerine işçiler meydandan ayrıldı. Ardından belediye ekipleri, meydanda temizlik çalışmaları başlattı.

Öte yandan TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen yeni yargı paketi içinde, Soma'daki maden ocağında çalışan işçiler ve ölenlerin hak sahipleri için düzenleme yapıldı. Maaş alamayanların ücretleri, işverenden tahsil edilmek üzere İşsizlik Fonu'ndan ödenecek. Taş kömürü ve linyit madenciliği alanında faaliyet gösteren, kazanın meydana geldiği Eynez Maden Ocağı işletmesinde 13 Mayıs 2014 Salı günü itibarıyla sigortalı olanlara veya bunların hak sahiplerine son aylık net ücretleri esas alınarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca belirlenen sürede İşsizlik Fonu'ndan aylık ödeme yapılacak. Bu ödemelerden herhangi bir vergi veya başka bir kesinti olmayacak.

Eynez Maden Ocağı'nda 13 Mayıs günü meydana gelen yangında 301 kişi şehit olmuş, 486 kişi yaralı olarak çıkarılmıştı. Geride 432 yetim kaldı. Facianın ardından başlatılan adli soruşturmada, aralarında Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ve İşletme Müdürü Akın Çelik'in de bulunduğu sekiz şüpheli tutuklanmıştı. Bunun yanısıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Teftiş Kurulu müfettişlerinin yaptığı incelemeler sonucunda, şirkete ait Işıklar ve Atabacası ocakları da iş sağlığı ve güvenliğine uygun bulunmayarak kapatılmıştı. CİHAN

Yorumlar