Soma'da en hüzünlü karne töreni

Türkiye genelinde olduğu gibi 301 maden işçisinin şehit olduğu Manisa'nın Soma ilçesinde de 2013-2014 eğitim öğretim yılı sona erdi. Milyonlarca öğrenci karne sevinci yaşarken maden şehitlerinin çocukları için bugün buruk geçti. Cumhuriyet...

Google Haberlere Abone ol
Soma'da en hüzünlü karne töreni

Türkiye genelinde olduğu gibi 301 maden işçisinin şehit olduğu Manisa'nın Soma ilçesinde de 2013-2014 eğitim öğretim yılı sona erdi. Milyonlarca öğrenci karne sevinci yaşarken maden şehitlerinin çocukları için bugün buruk geçti. Cumhuriyet İlkokulu'ndaki törende, maden faciasında babalarını kaybeden beş öğrenci de karne aldı.

Törene Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Muharrem Kurt, Manisa İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Altınsoy, daire müdürleri, veliler ve öğrenciler katıldı. Kaymakam Atçı, öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada, "Sevinçli bir günde olmamız gerekirdi ama biliyorsunuz, buruk bir mutluluk yaşıyoruz. Allah, bize bir daha böyle acılar yaşatmasın diliyorum. Bütün öğrencilerimizin güzel bir yaz tatili geçirmelerini temenni ediyorum. Çocuklarımızın hepsine başarılar diliyorum." dedi.

Müsteşar Yardımcısı Kurt ise velilere seslenerek, “Karneler bize yol göstericidir. Bize birçok mesajlar veriyor. Biraz daha çalış, biraz daha gayret göster, kendinle gurur duyabilirsin, başarabilirsin. Önümüzdeki yıl yeterli çalışmayı ve azmi gösterelim, lütfen sorumluluklarımızı hatırlayalım. Çocuklarımıza pek de alışkanlık haline getiremediğimiz empati ve sempatiyle yaklaşım. Onları daha iyisini yapmak, daha güzelini yapmak için cesaretlendirelim. Unutmayalım ki çocuğu ödüllendirmek, her zaman cezalandırmaktan daha iyi sonuç verir." şeklinde konuştu. Konuşmasının ardından çocukların arasına katılarak bir süre sohbet eden Kurt, babasını madende kaybedenlerden Ruşan Talha Çoban’la da kısa bir süre Galatasaray üzerine konuştu. Daha sonra sınıflara giderek, aralarında madende şehitlerinin çocukların da bulunduğu öğrencilere karnelerini ve bakanlıktan gönderilen hediyeleri verdi. Muharrem Kurt’un elinden karnesini alan maden şehidi Kemal Çoban’ın kızı, 2-D sınıfı öğrencisi Rüveyda Çoban, bütün notlarının 5 olduğunu göstererek, babasını çok özlediğini ve karnesini ilk ona götüreceğini söyledi.

Diğer bir maden şehidi olan Mustafa Kocabaş’ın oğlu, 3-E sınıfı öğrencisi Buğra Kocabaş da karnesini alan öğrenciler arasındaydı. Annesi Nursel Kocabaş, oğlunun derslerle çok ilgili olduğu için notlarının hepsinin 5 olduğunu belirterek, “Dersleri çok güzel. İnşallah büyüyünce oğlumu daha iyi yerlerde göreceğiz. Tek dileğim o.” dedi. Son bir aydır çok farklı bir sınav verdiklerini söyleyen anne Kocabaş, “Çok zor. Benim durumumda 301 aileyiz. Hepsine Allah’tan sabır diliyoruz. İnşallah bir daha böyle acılar yaşamayız. Bir daha böyle bir acıyla sabrımız sınanmaz diyorum. Hiç kimsenin de böyle bir olay yaşamasını istemiyorum." diye konuştu. Tek çocuğunun Buğra olduğunu aktaran Kocabaş, “Şu an için okulumuz çok ilgileniyor. Milli Eğitimimiz ilgileniyor. Ondan yana bir tereddüdümüz yok. İnşallah Buğra ile daha da ilgilenecekler, ben öyle düşünüyorum. Çok duyarlı insanlarımız var. Sadece Soma’dan değil, yurtdışından bile ziyaretçilerimiz geldi. Bütün insanlarımız duyarlı, hepsine teşekkür ediyorum.” dedi. Eşi Mustafa Kocabaş’ın, madenden son çıkarılanlardan biri olduğunu söyleyen Nursel Kocabaş, “Son çıkarılan 18 kişi arasındaydı eşim. O yüzden beş gün bekleme süremiz vardı. Bu da en zoruydu beklememiz ama şükür çıkarıldı. En azından yerimiz var, gidiyoruz ziyaret ediyoruz. Belki bugün de gidip ziyaret edeceğiz. Buğra’nın karnesini göstereceğiz orada. Ben öyle istiyorum, Buğra da öyle istiyor." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar