Soma'da cenazeler karıştı, aile ikinci kez büyük acı yaşadı

Manisa'nın Soma ilçesindeki maden kazasında hayatını kaybeden İlyas Özkan'ın (35) cenazesini yanlış teşhis ederek karıştıran ailesi, oğullarının yerine başka bir madencinin cenazesini memleketleri Kütahya'nın Gediz ilçesine götürerek...

Google Haberlere Abone ol
Soma'da cenazeler karıştı, aile ikinci kez büyük acı yaşadı

Manisa'nın Soma ilçesindeki maden kazasında hayatını kaybeden İlyas Özkan'ın (35) cenazesini yanlış teşhis ederek karıştıran ailesi, oğullarının yerine başka bir madencinin cenazesini memleketleri Kütahya'nın Gediz ilçesine götürerek toprağa verdi. Gerçek, parmak izi incelemesi sonucu ortaya çıktı. Çocuklarının yerine başka bir madencinin cenazesini aldıklarını öğrenen aile, ikinci kez büyük acı yaşadı. Yeniden Kırkağaç'a gelen aile, çocuklarının cenazesini teslim aldı. Yanlış defnedilen ve kimliği henüz tespit edilemeyen madencinin cenazesi ise mezardan çıkartılarak Kırkağaç'a getirilecek.

Soma'daki maden kazasında ölen madencilerin cenazeleri, Kırkağaç ilçesindeki soğuk hava deposunda otopsi işlemlerinin ardından ailelerine teslim ediliyor. İzmir'in Kınık ilçesine bağlı Elmadere köyünde yaşayan ve madende hayatını kaybeden Sami Yıldırım'ın cenazesi, dün yanlış teşhis sonucu Balıkesir'e götürülerek toprağa verilmişti. Yanlışlığın ortaya çıkması üzerine Yıldırım'ın cenazesi, defnedildiği mezardan çıkartılarak köyünde toprağa verilmişti.

Soğuk hava deposunda teşhis edilemeyen cesetlerin parmak incelemesi sonucunda bir cenazenin daha yanlışlıkla defnedildiği ortaya çıktı.

Teşhis edilemeyen cenazelerden birinin, iki çocuk babası İlyas Özkan'a ait olduğu, ailesinin bir gün önce yanlış teşhis sonucu çocuklarının yerine başka bir madencinin cenazesini aldıkları belirlendi.

Çocukları sandıkları bir başka madencinin cenazesini, memleketleri Kütahya'nın Gediz ilçesine bağlı Gökler kasabasına götürüp toprağa veren aile, yetkililerin yanlış cenaze aldıklarını söylemesi üzerine ikinci kez büyük şok yaşadı. Gece yola çıkan aile, sabah saatlerinde Kırkağaç ilçesindeki soğuk hava deposuna geldi. Acılı baba Muhittin Özkan, hatanın kendisine ait olduğunu söyledi. Cenazesini yanlışlıkla aldıkları madenci ile oğlu arasında 'bu kadar da olmaz' dedirtecek türden benzerlik olduğunu ifade eden Özkan, yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Yanlış götürmüşüz. Yanlış teşhis etmişim. Hata bende. Bir kaç sefer gittim. 'Bu' dedim. Teşhis yapamadım. O kadar benzerlik var ki bu kadar olmaz, sanki ikiz. Parmak testinden belli oldu. Gediz'den almaya geldim. Öncesinde bir arkadaşımı gönderdim. 'Benim oğlum mu?' Bir gidip bak gel' dedim. O da bize telefon etti. 'Gerçekten İlyas' dedi. Öbür cenazeyi defin etmiştik. Öbür cenaze şu an Kütahya'da mezarlıkta. 6 tane sahipsiz cenaze vardı. Onlardan biri sanırım. Sahibi çıkarsa oradan alıp geleceğiz. Suçlu, kabahatli benim. Çok üzüldüm. Ona da üzüldük. Oğlumuz diye yıktık her tarafı ama şimdi aynı acıyı bir daha yaşayacağız."

Kendisinin de 20 yıl madende çalışarak emekli olduğunu anlatan Özkan, "Hepimiz madenciyiz. 20 sene çalıştım. Başka kaybımız olmamıştı. Allah düşmanımın başına vermesin. 3 günden beri 2 saat uykum var. Faciayı üst katımdaki komşum haber verdi. Hastaneye koştuk. Saatlerce bekledik. İsmini bulamadık. Atladım, maden ocağına gittim. Hastaneleri, her yeri dolaştık, bulamayınca bekledik. Ertesi gün saat 11.00'de iki damadım ve ben çıktığını gözümüzle gördüm. Ambulansa bindirdik. Buraya geldi, yanlışlık oldu." dedi.

Yanlış defnedilen ve kimliği henüz tespit edilemeyen madencinin cenazesi ise mahkeme izniyle mezardan çıkartılarak Kırkağaç'a getirilecek.

CİHAN

Yorumlar