Soma'da 2 maden ocağı daha süresiz kapatıldı

Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, Çalışma Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı ve İş Teftiş Kurulu üyelerinin Soma Kömür İşletmeleri AŞ.'nin Ata Bacası ve Işıklar Ocağı'ndaki denetimlerini tamamladığını ve Eynez Maden Ocağı'ndan sonra...

Google Haberlere Abone ol
Soma'da 2 maden ocağı daha süresiz kapatıldı

Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, Çalışma Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı ve İş Teftiş Kurulu üyelerinin Soma Kömür İşletmeleri AŞ.'nin Ata Bacası ve Işıklar Ocağı'ndaki denetimlerini tamamladığını ve Eynez Maden Ocağı'ndan sonra bu iki maden ocağının da süresiz olarak kapatıldığını bildirdi.

Kaymakamlık binası önünde gazetecilere açıklamada bulunan Kaymakam Bahattin Atçı, Çalışma Bakanlığı'nın Teftiş Kurulu Başkanı ve İş Teftiş Kurulu üyelerinin ilçede yeraltı maden ocaklarında yaptığı denetimlerin tamamlandığını bildirdi. Dün itibariyle Soma Kömür İşletmeleri AŞ.'nin gerek Ata Bacası gerek Işıklar'daki maden ocaklarını da girildiğini aktaran Kaymakam Atçı, "Bugün bu saat itibariyle yapılan denetimler tamamlandı ve İş Güvenlik Müfettişlerinin kararıyla da Ata Bacası üretim durduruldu. Aynı şekilde Soma Kömür İşletmeleri AŞ.'ye ait Işıklar'da ki ocak da bugün akşam saatleriyle faaliyeti durduruldu. Orada tespit edilen eksiklikler rapora yazıldı. Biz hem bu kararı uygulayacağız ve hem de raporu firmaya tebliğ edip, firmanın o raporda tespit edilen eksikleri gidermesini sürecini bekleyeceğiz. Bu eksikler giderildikten sonra, raporda tespit edilen eksikler giderildikten sonra müfettişlerimiz tekrar bakacak. Bunların giderildiğini görürlerse bunlar tekrar açılacak ve üretime devam edecekler. Aynı şekilde İmbat Anonim Şirketi'nin de bir ocağı ile ilgili şikayet vardı. O şikayet konusu da etraflıca incelendi. Ancak o şikayetin gerçekleşmediği, gerçekleri yansıtmadığı tespit edildi müfettişlerimiz tarafından. Bu ocaktaki üretim şu an itibariyle devam ediyor. İmbat'da ki ocağın biri zaten kapalı vaziyette." dedi.

EYLÜL AYINDAKİ DENETİMLER HAZİRAN AYINA ÇEKİLDİ

Kaymakam Atçı, "Aynı zamanda Çalışma Bakanlığı İş Güvenliği Müfettişlerinin Eylül ayında bir denetimi vardı ilçemizde. Teftiş Kurul Başkanı ile yaptığımız görüşmede bu genel teftiş ve denetimi de öne olarak Haziran ayında yani üç gün sonra bu denetimleri buradan bütün bu maden sektörünü kapsayacak şekilde başlayacak. O süreç içerisinde yine diğer ocaklarda eksikler tespit edilirse bunlara da benzer uygulamalar yapılacak. Zaten Soma Kömür İşletmeleri AŞ.'ye ait ocağın bir kapalıydı, diğer ikisi de kapatılmış oldu. Ne zamana kadar? Müfettişlerimizin tespit ettiği eksiklikler giderilene kadar." diye konuştu.

İŞÇİLER MAAŞLARINI ALACAK

Bu süreç zarfından işçilerin maaşında bir sorun olmayacağını dile getiren Atçı, "Maaşlarını da alacaklar. Eksiklikler raporda yazılı ve iş verene biz tebliğ edeceğiz ve iş verenin bir an önce bu eksiklikleri gidermesini bekleyeceğiz. Eksiklikler teknik konular. İş Güvenliği Müfettişlerinin gördüğü eksiklikler var. İşverene tebliğ edeceğiz. İşçilerimizin maaşında da herhangi bir şey oymayacak. İmbat'ta da üretim devam ediyor ancak Haziran ayında İmbat'ta da genel bir denetim başlayacak." dedi.

İmbat'ın bir madenin de üretimin devam ettiğini aktaran Atçı, "Herhangi bir eksiklik görülmedi. Oradaki işçilerimizden herhangi birisi herhangi bir eksiklik veya bir şey görürse, bunu oradaki işyerinde ki yani işten kaçınma diye bir şey var kanunda, iş yerindeki o İş Güvenliği Kurulu'na başvurup olmazsa, işverene başvurup o eksikliğin giderilmesini isteyebilir. Hatta o eksiklik giderilene kadar çalışmaya da bilir. Bu yasal hakkı. Ancak şu anda o eksikliklerin giderilmesi sürecini bekleyeceğiz." şeklinde konuştu.

Adli soruşturma da ifadeler alınmaya devam etiğini de dile getiren Atçı, "Soma Kömür İşletmeleri AŞ.'nin üç ocağı kapatıldı. İmbat'ta bir ocakta faaliyet var. Diğer ocağı kapalı. İşçilerin sigortaları devam edecek, işçilerin haklarında herhangi bir sıkıntı olmayacak. Kesinti olmayacak. Bu müfettişlerin kapattığı ocaklar için geçerli. İmbat'ta çalışma devam ediyor. Arkadaşlarımız oradaki işlerine bu durumda gidecekler. Haziran ayında bu ocaklarda denetimler ayrıca başlayacak. Bu ocaklar süresiz olarak kapatıldı. Ne zamana kadar? Bu eksiklikler tamamlana kadar kapalı kalacak. Bu eksiklikler hangi sürede giderilir ve tamamlanır ve müfettişlere bilgi verilir ve müfettişler tekrar gelip bu eksikliklerin giderildiğini tespit edene kadar kapalı vaziyette olacak. Onlar tekrar gelip yerinde görüp bu eksikliklerin giderildiğini yeni bir raporla tespit edince o zaman açılıp faaliyetini sürdürecek." dedi. CİHAN

Yorumlar