'Soma madenlerin sorgulanmasını parmak makineleri reddetti, şimdi sorgulanmalı'

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Türkiye’nin ölümlü maden kazaları konusunda Avrupa’da birinci, dünya da ise üçüncü sırada yer aldığını söyledi. Soma’da yaşanan kömür madeni faciasının önlem alınmayan bir cinayet, katliam...

Google Haberlere Abone ol
'Soma madenlerin sorgulanmasını parmak makineleri reddetti, şimdi sorgulanmalı'

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Türkiye’nin ölümlü maden kazaları konusunda Avrupa’da birinci, dünya da ise üçüncü sırada yer aldığını söyledi. Soma’da yaşanan kömür madeni faciasının önlem alınmayan bir cinayet, katliam olduğunu vurgulayan Balbay, buradaki madenlerle ilgili verilen önergeyi hatırlatarak “Ama parmak kaldırma makineleri tarafından meclis’te reddedildi. Bu konuda herkes, her kurum sorgulanmalı.” dedi.

    Balbay, Eskişehir’in merkez Odunpazarı ilçesi Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikte, Soma’da yaşanan kömür madeni faciasına dikkat çekti.

    Kadere inandıklarını, kadere razı geldiklerini aktaran Balbay, ancak Soma’daki bu olayın kader değil, bir cinayet ve ihmal olduğunu kaydetti. Dünya da çıkarılan 1.5 milyon ton kömüre karşın1.3 insanın maden kazasında öldüğünü dile getiren Balbay, “Türkiye’de ise 1.5 milyon ton kömüre karşın 7 insan ölmektedir. Türkiye maden kazası ölümlerinde Avrupa’da birinci, Dünya da ise 3. sıradadır.” diye konuştu.

    Türkiye’de işyeri ve iş güvenliğinin olmadığını vurgulayan Balbay, Türkiye'de hayatın pahalı canın ise ucuz olduğunu, bunun örneği Soma’da yaşandığını dile getirdi.

    Soma faciasının Türkiye’nin yüzünü ayna tuttuğunun altını çizen Balbay, şöyle konuştu: “Türkiye ‘büyüyor diyorlar’ doğru. Türkiye’de rakamlar büyüyor. Ama Türkiye gelişmiyor. Türkiye’de rakamlar yükseliyor, insanların yaşamı, hayatı, iş güvenliği, iş bilinci, yaşam kalitesi ise gelişmiyor, büyümüyor.”

    Soma’da kazanın öncelerden ‘geliyorum’ dediğini aktaran Balbay, şöyle konuştu: "3 ay önce Manisa milletvekilleri bu kömür ocaklarının soru önergesiyle sorgulanmasını, araştırılmasını, incelenmesini istedi. Ama AK Parti’li vekiller istemedi, karşı çıktı. Ne yaptı, böylelikle incelenmesini reddetti. Bunun üzerine soru önergesi kabul edilmedi. Sonra da çıktılar CHP’liler verdikleri önergenin arkasında duramadılar dediler. Bu kadar pişkinlik olur mu?. Gerçekten bu kadar pişkinliğe yuh denir. Bu kadar da olmaz. Bunların tek derdi iktidar da kalmak hizmet etmek ve insan değer vermek değil." CİHAN

Yorumlar