Soma maden işletmesi yöneticileri: Sebep trafo değil; biz de bilmiyoruz

Soma'da facianın yaşandığı maden işletmesinin yöneticileri basın toplantısı düzenledi. İşletme sahibi Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, yüksek kar marjı iddialarını reddetti. İşletme yöneticileri ise yangının trafoyla...

Google Haberlere Abone ol
Soma maden işletmesi yöneticileri: Sebep trafo değil; biz de bilmiyoruz

Soma'da facianın yaşandığı maden işletmesinin yöneticileri basın toplantısı düzenledi. İşletme sahibi Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, yüksek kar marjı iddialarını reddetti. İşletme yöneticileri ise yangının trafoyla ilgisi olmadığını açıkladı. Sebebini kendilerinin de bilmediğini, buna bilirkişilerin karar vereceğini belirtti.

Basın toplantısında Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, İşletmeler Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik ve diğer yöneticiler, gazetcilerin sorularını cevapladı. Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan, "Olması imkansız bir şey söylüyorlardı" diyerek işletmeden gelen habere inanamadığını belirtti. Gürkan, maliyetle ilgili iddialara karşılık olarak da "Buradaki işletmelerde yüksek kar marjı yoktur; yüzde 10-15 civarındadır." cevabını verdi.

Genel Müdür Ramazan Doğru, kazadan önce işletmede 2941 çalışan olduğunu kaydetti. Kazayla ilgili şunları söyledi: "Biz yorum yapıyoruz. Kazanın oluş şekline bilirkişiler karar verecek. Yangının olduğu yer 2.200 m civarında. Bizim görüşümüz şu: Olay 4. bant diye tabir ettiğimiz yerde, kömür içinde bir kızışma meydana geldi. Hava akımıyla ani şekilde büyüdü. Olayın trafoyla alakası yok. Trafolarımız şu anda sağlam. İlk anda, "Göz gözü görmüyor, trafo patladı" diye haber verildi. Yanlış bilgi bundan kaynaklanıyor."

İşletme Müdürü Maden Mühendisi Akın Çelik ise olayın metan gazıyla ilgisi olmadığını belirterek, "Ocakta 50'ye yakın sensör var; her noktaya temiz hava gönderiyoruz." dedi. Kazanın sebebini kendilerinin de bilmediğini ifade eden Çelik, "Biz de sizin gibi bunu araştırıyoruz. Ama önceliğimiz insanları çıkarmak." dedi. Çelik, "Hiçbir ihmalimiz yok." diye konuştu.

Bir işletme yöneticisi, olay sırasında 787 çalışanlarının yerin altında olduğunu, halen ulaşılamayan 2 galeride bulunması muhtemel işçi sayısının ise 18 olduğunu belirtti. 15 yaşında olduğu haberleri çıkan çalışanlarının 19 yaşında olduğunu söyledi. CİHAN

Yorumlar