Soma Maden Faciası İddianamesi 10 Ay Sonra Kabul Edildi

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi, maden faciası sonrası hazırlanan ve eksik olduğu gerekçesiyle iade edilen Soma iddianamesini kabul etti.

Google Haberlere Abone ol
Soma Maden Faciası İddianamesi 10 Ay Sonra Kabul Edildi

Manisa'nın Soma ilçesinde, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ilişkin Eynez Maden Ocağı'nda 301 bireyin can verdiği faciayla ilgili daha evvela hazırlanmakta olan lakin eksikleri gerekçesiyle iade edilen iddianame, tamamlanmasının peşinden ikinci kez sevk edildiği Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İddianame tam 10 ay sonra kabul edildi.

8 KİŞİ TUTUKLANDI

Soma'da 13 Mayıs 2014 tarihindeki facianın peşinden başlatılan adli soruşturmada, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ve İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında yer aldığı 8 şahıs tutuklandı.

MAHKEME İLK İDDİANAMEYİ İADE ETTİ

Savcılık, soruşturmayı tamamladıktan sonra 8'i tutuklu 45 sanık için iddianame hazırlayarak Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Mahkeme, iddianameyi eksiklikleri yer aldığı gerekçesiyle iade etti.

EKSİKLER GİDERİLDİ

Savcılık, bu eksikleri giderdikten sonra yine gönderdi. Mahkeme, yeni iddianameyi kabul etti. Önümüzdeki günlerde duruşma günü belirlenecek.

ELDEN ELE DOLAŞTI

13 Mayıs'taki facianın peşinden başlatılan soruşturma çerçevesinde halen 8 şahıs tutuklu bulunurken, Soma Cumhuriyet Savcılığı 3 Kasım'da fezlekeyi hazırlayıp Ağır Ceza Mahkemesi var olan en yakın Akhisar Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdi. Akhisar Cumhuriyet Savcılığı ise fezlekeyi inceleyip, hazırlamış yer aldığı iddianameyi Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ne 10 Kasım'da sundu. İddianameyi inceleyen Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi de 25 Kasım'da 4 eksik madde itibarıyla savcılığa iade etti. Bunun üstüne Akhisar Cumhuriyet Savcılığı iddianamenin iadesine itiraz etti. İddianame bu kez Manisa Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Manisa Ağır Ceza Mahkemesi ise eksikleri iki maddeye indirdi. Bunun üstüne geçen Aralık'ta Soma Savcılığı'na dönen dosyada eksiklerin giderilmesi için yine emek yapıldı. Facianın yıldönümüne iki ay kala dün akşam saatlerinde iddianame Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.

İDDİANAMENİN İÇERİĞİ

Aralarında Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, kuruluş yöneticileri Akın Çelik ve Ramazan Doğru'nun da yer aldığı halen tutuklu 8 şahıs konusunda 'olası kasıtla insan öldürme ve yaralama' suçundan 301 kez ve 20 ile 25 yıl, çoğu mühendis ve ocak çalışanlarında oluşan 37 şahıs konusunda ise 'bilinçli taksirle insan öldürmek ve yaralamadan' 2 ile 15 hapis istendi.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar