Soma Kömür İşletmeleri'nin 500 bin liralık alacaklarına ihtiyadi haciz

Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasında hayatını kaybeden işçilerden İsmail Değirmen'in eşi ve iki çocuğu adına açılan 393 bin liralık maddi ve manevi tazminat davasında, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin Türkiye Kömür İşletmeleri...

Google Haberlere Abone ol
Soma Kömür İşletmeleri'nin 500 bin liralık alacaklarına ihtiyadi haciz

Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasında hayatını kaybeden işçilerden İsmail Değirmen'in eşi ve iki çocuğu adına açılan 393 bin liralık maddi ve manevi tazminat davasında, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğü bünyesindeki 500 bin liralık hak ediş ve alacaklarına, ihtiyadi haciz mahiyetinde tedbir koyuldu. İş mahkemesi sıfatıyla Soma 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin verdiği tedbir kararında 500 bin liranın ilçedeki bir banka şubesinde davacılar adına açılacak üçer aylık vadeli hesaba depo edilmesi ve karar kesinleştikten sonra ilgililerine ödenmesi, bu hususunun da bankaya bildirilmesi istendi. Ayrıca davalı şirket adına tapuda kayıtlı taşınmazlar ve arabalar üzerine ihtiyadi haciz mahiyetinde tedbir şerhi koyulmasına da karar verildi.

Soma Kömür İşletmeleri'ndeki faciada, 2010 yılından beri bin 350 lira maaşla işçi olarak çalışan, evli ve iki çocuk babası İsmail Değirmen de hayatını kaybetti. Balıkesir'in Savaştepe ilçesinde yaşayan eşi Gamze, çocukları 12 yaşındaki Yağmur ve 14 yaşındaki Mehmet Han adına Av. Ünal Demirtaş, TKİ ve madeni işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye maddi ve manevi tazminat davası açtı. Değirmen'in eşi ve çocukları için biner lira maddi, Gamze Değirmen için 150 bin, çocukları Yağmur ve Mehmet Han için 120'şer bin lira manevi tazminat talebinde bulundu. Av. Demirtaş, kazanın meydana gelmesinde davalılar Soma Kömür İşletmeleri ve TKİ'nin yüzde 100 sorumlu olduğu iddia ederek, İsmail Değirmen'in hiçbir kusuru olmadığını belirtti. Ayrıca Değirmen'in, müvekkili Gamze Değirmen’e, iki ay önceden kaza tarihine kadar ocağın çok sıcak olduğunu, bazı kömür parçalarının kızgın olduğunu, düştüklerinde vücutlarını yakarak yaraladığını söylediğini dava dilekçesine yazdı. İlerleyen dönemde davayı kazansalar bile bu paranın tahsil edilemeyeceğini savunan Demirtaş, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin üzerinde kayıtlı bütün gayrimenkullerin, arabaların, üçüncü kişilerdeki istihkakların ve teminat mektuplarının üçüncü kişilerin üzerine devrinin engellenmesi için mahkemeden ihtiyati tedbir koyulmasını talep etti. Ayrıca İsmail Değirmen'in, işe başladığı 2010 yılından itibaren asıl işveren Ege Linyit İşletmesi Müessese Müdürlüğü işçisi olduğunun tespit edilmesini ve bu şekilde işlem görmesini istedi.

Soma 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, madende şehit olan işçilerin aileleri adına önemli bir kararın altına imza attı. Şirketin TKİ Genel Müdürlüğü bünyesindeki hak ediş ve alacaklarına ihtiyati haciz mahiyetinde tedbir koyulmasına, 500 bin liranın Ziraat Bankası Soma Şubesi'ne davacılar adına açılacak üçer aylık vadeli hesaba depo edilmesine, depo edilecek bedelin karar kesinleştikten sonra ilgililerine ödenmesi hususunun bankaya bildirilmesine, karar kesinleştikten sonra depo edilecek miktardan varsa arta kalan bedelin, davalı şirketin hak edişlerine eklenmek üzere TKİ Genel Müdürlüğü'ne iadesine karar verildi. Ayrıca kararda Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne müzekkere yazılarak davalı şirket adına tapuda kayıtlı taşınmaz olup olmadığının tespiti, varsa bunların üzerine ihtiyati haciz mahiyetinde tedbir şerhinin koyulması, şirket adına kayıtlı arabalar üzerine UYAP üzerinden ihtiyati haciz mahiyetinde tedbir şerhinin işlenmesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na müzekkere yazılarak davalı şirketin ihtiyati haciz veya tedbire konu olabilecek hak ve alacaklarının bulunup bulunmadığı, varsa bunların nitelik ve miktarının bildirilmesi istendi. Mahkeme kararı, ELİ Müessese Müdürlüğü ve TKİ Genel Müdürlüğü'ne de gönderildi.

Mahkemenin vermiş olduğu kararın bu tür tazminat davalarına öncülük edeceğini belirten iş ve maden hukuku uzmanı Av. Ünal Demirtaş, "Özellikle ihtiyati haciz mahiyetinde tedbir talebinin kabul edilmesi ve 500 bin liranın davacılar adına açılacak banka hesabına depo edilmesi kararı son derece önemli ancak mağdur ailelerin bu haktan faydalanabilmeleri için her hak sahibinin dava açması gerekir. Yine açılacak olan davaların sadece Soma Kömür İşletmeleri’ne değil, TKİ’ye de yönetilmesi gerekir. Bu şekilde ileride doğabilecek olan hak mahrumiyetlerinin önüne geçilmiş olur." dedi. CİHAN

Yorumlar