Soma faciasında üst düzey şüpheliler mahkemede suçu birbirinin üstüne attı

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan maden faciasının ardından tutuklanan şüpheliler Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ile Genel Müdür Ramazan Doğru'nun ifadeleri ortaya çıktı....

Google Haberlere Abone ol
Soma faciasında üst düzey şüpheliler mahkemede suçu birbirinin üstüne attı

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan maden faciasının ardından tutuklanan şüpheliler Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ile Genel Müdür Ramazan Doğru'nun ifadeleri ortaya çıktı. İfadelere göre üst düzey yöneticiler suçu bir alttaki yöneticinin üzerine atıp masum olduklarını ileri sürdüler.

Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, sorumluluğun Genel Müdür Ramazan Doğru'ya ait olduğunu söyledi. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan hakim karşısındaki savunmasında, "Şirketimizin yönetim kurulunun almış olduğu kararla iş hukuku ve maden hukuku konularındaki hukuki ve cezai sorumluluk yönetim kurulu üyesi olan Ramazan Doğru'ya verilmiştir. Bu yönetim kurulundaki imza da kendisine aittir." diyerek Doğru'nun sorumlu olduğunu iddia etti. Görevi gereği madenle ilgili teknik bilgiye sahip olmadığını belirten Can Gürkan, şirketlerine bağlı birden fazla krom ve maden işletmesi olduğunu belirterek, "Bu işletmelerin işletme müdürleri ve bölge müdürleri bu işletmelerdeki iş güvenliği ve sağlığı konusunda öncelikli sorumludurlar. Soruşturmaya konu işletmenin Genel Müdürü Ramazan Doğru'dur. Kendisinin görevi işletme müdüründen almış olduğu bilgileri bizimle paylaşmaktır. Kendisi ve işletme müdürü madenle ilgili olarak iş güvenliği ve sağlığı yönünden her hangi bir aksaklığın olduğunu bana iletmediler. Ayrıca işletmemiz hem özel hem de kamu denetçileri tarafından sürekli denetlenmektedir. En son denetim de kazadan kısa bir süre önce yapılmıştır. Her hangi bir aksaklığın olduğuna dair rapor verilmemiştir." dedi.

Olaydan sonra sorumluluğunun daha da arttığını belirten Gürkan, tutuklanması halinde çalışanların ve vefat eden çalışanlarının ailelerinin daha da mağdur olacağını söyledi. Can Gürkan'ın avukatı da, müvekkilinin finansçı olduğunu, teknik bilgiye sahip olmadığını belirterek işletmedeki iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda sorumluluğun Ramazan Doğru'da olduğunu tekrarlayarak bu konudaki yönetim kurulu kararını mahkemeye sundu. Gürkan'ın avukatı, Ramazan Doğru'nun yönetim kurulundaki imzanın kendisine ait olmadığı iddiasının da doğru olmadığını, kendisine bu kararın posta yoluyla gönderildiğini Doğru'nun imzalayıp yine posta yoluyla geri gönderdiğini belirtti.

Mahkeme ise, yönetim kurulu kararıyla iş güvenliği sorumluluğunun Ramazan Doğru'ya devredilmesine rağmen evrensel hukuk normları çerçevesinde cezai sorumluluğun şahsi ve devredilemez olduğunu, şüpheli Can Gürkan'ın madende çalışan iş güvenliği ve sağlığı yönünden sorumlu olan işletme müdürü ve diğer yetkilileri denetleme yetkisinin bulunduğunu, bilirkişi raporunda kusur izafe edilmesini gerekçe göstererek tutuklanmasına karar verdi.

Soma Kömürleri A.Ş.'de Genel Müdür olarak görev yapan Ramazan Doğru da, mahkemede işletme müdürü Akın Çelik'i suçladı. Doğru, "Görevim şirkete ait birden çok madenin idari denetimlerini yapmak ve bu işletmelerin müdürleriyle işletmelerdeki aksaklıkları görüşmektir. Ancak işletmelerde ortaya çıkan aksaklıkların giderilmesi için talimat verme yetkim yoktur. Bu yetki ve sorumluluk işletme müdürüne aittir. Ben görevim gereği belli aralıklarla maden ocağına giriyorum. Ancak kazanın meydana geldiği ocağa en son ne zaman girdiğimi hatırlamıyorum. Kaza günü ocakta değildim. Ben saat 15.20 sıralarında telefonla kazayı öğrendim ve kendi şirketimize ait tahlisiye ekiplerini işçilerin tahliyesi için görevlendirdim. Yetersiz olduğunu görünce zaman geçirmeksizin TKİ Eli Müdür Yardımcısı ile görüşüp tahliyise ekibi göndermesini istedim. Bir süre sonra İmbat AŞ'ye ait tahlisiye ekibi geldi." diye konuştu.

Olayın ocak içerisindeki karbonmonoksit gazının artmasından dolayı ortaya çıktığını sanmadığını mahkemede dile getiren Doğru, "Kömürlerin görünemeyen bir yerde oksitlenmesi sonucu ani yangın çıktığını düşünüyorum. Gaz ölçümlerine ve iş güvenliğine ilişkin olağandışı herhangi bir durum bana kazadan önce iletilmedi. İş güvenliği defterinin mart ve nisan ayı denetim raporlarının tutulmamış olduğunu savcılıktaki ifadem sırasında öğrendim. Benim bu defteri denetleme gibi bir görevim yok. Olaya ilişkin her hangi bir kusurum olmadığına düşünüyorum. Kaza öngörülemeyen sebeplerden dolayı meydana gelmiştir." dedi. Ramazan Doğru'nun avukatı ise, "Bilirkişi raporunda müvekkilime her hangi bir kusur izafe edilmemiştir." dedi.

Mahkeme, Genel Müdür Ramazan Doğru'yu da, bilirkişi raporunda her hangi bir kusur izafe edilmemesine rağmen, şirket genel müdürlüğü sıfatıyla iş güvenliğine ilişkin hukuki ve cezai sorumluluğu bulunan yönetim kurulu üyesi sıfatıyla sorumlu bularak tutuklanmasına karar verdi.

Soruşturma kapsamında adliyeye sevk edilen aralarında Can Gürkan ve Ramazan Doğru'nun da bulunduğu 8 kişi tutuklanmıştı. CİHAN

Yorumlar