Sokaktaki korku, bilimsel projeyle araştırılıyor

Uludağ Üniversitesi ile Bursa Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü, kadın ve erkeklerin kendilerini gündüz ya da gece sokakta veya seyahatte ne kadar güvende hissettiklerini bilimsel bir projeyle araştıracak.

Google Haberlere Abone ol
Sokaktaki korku, bilimsel projeyle araştırılıyor

Uludağ Üniversitesi ile Bursa Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü, kadın ve erkeklerin kendilerini gündüz ya da gece sokakta veya seyahatte ne kadar güvende hissettiklerini bilimsel bir projeyle araştıracak. Elde edilen bulgular doğrultusunda mağdur olma riskinin kadın ve erkeklerdeki farklılaşması ortaya konarak Bursa Emniyet Müdürlüğü’nün suç önleyici tedbirleri uygulamasına olanak sağlanacak.

Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde kadına yönelik şiddet araştırmalarıyla bilinen Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serpil Aytaç, şimdi de yürüttüğü bir bilimsel araştırma projesiyle toplumdaki kadın ve erkeklerin suç korkularını araştırıp karşılaştıracak.

Uludağ Üniversitesi’nin Bilimsel Araştırma Projeleri fonundan desteklenen projede, üçü polis üçü akademisyen olmak üzere toplam altı araştırmacı görev yapacak.

Proje yürütücüsü Prof. Dr. Serpil Aytaç, bireyin bir suça ya da suç ile ilişkilendirdiği sembollere karşı geliştirdiği duygusal endişe ve korku tepkisine 'suç korkusu' dendiğini anımsatarak, bu çalışmada kadın ve erkeklerin 'suç korkusu' düzeyini araştıracaklarını söyledi. Suç korkusu duyan bireyin, güvenliğini tehlike altında görerek güvensizlik duygusu yaşadığına işaret eden Prof. Dr. Aytaç, “Yapılan birçok araştırma, suç korkusu bir toplumda olumsuz psiko-sosyal etkiler oluşturduğunu ortaya koymaktadır. Bazı araştırmalara göre de kişilerdeki güvenlik algısının cinsiyete göre değiştiği ve suç korkusunun ortaya çıkmasında cinsiyetin önemli bir etkiye sahip olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Bu çalışma ile Bursa ilinde her ilçe ve mahallede yaşayan her yaş grubundaki kadın ve erkek vatandaşların sokakta, gündüz ya da karanlıkta tek başına yürürken ya da seyahat ederken ya da evde kendilerini ne kadar güvende hissettikleri sorgulanacak. Elde edilen bulgular doğrultusunda mağdur olma riskinin kadın ve erkeklerdeki farklılaşması ve vatandaşların hangi yönde ağırlıklı korkularının olduğu ortaya konacak” dedi.

Ön hazırlıkları yapılan projenin yıl sonunda tamamlanması hedefleniyor. CİHAN

Yorumlar