'Sokaklardaki Suriyeliler Adana için sosyolojik olaylara gebedir'

CHP Adana Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Sözcüsü Ulaş Çetinkaya, Ortadoğu’daki kaosun Türkiye’ye ve Adana’ya olumsuz yansımasını sokaklardaki milyonlarca Suriyeli’den anlaşılabileceğini söyledi. Adana Büyükşehir Belediyesi’nin...

Google Haberlere Abone ol
'Sokaklardaki Suriyeliler Adana için sosyolojik olaylara gebedir'

CHP Adana Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Sözcüsü Ulaş Çetinkaya, Ortadoğu’daki kaosun Türkiye’ye ve Adana’ya olumsuz yansımasını sokaklardaki milyonlarca Suriyeli’den anlaşılabileceğini söyledi. Adana Büyükşehir Belediyesi’nin temmuz ayı meclis toplantısının ilk oturumu gerçekleşti. Meclis'te gündem dışı söz alan Çetinkaya, Adana’nın her sokağında yabancı uyruklu insanların olduğuna dikkati çekti. Çetinkaya,“Artık bu durum yeni sosyolojik olaylara gebedir. Bununla ilgili belediyelerin yapabilecekleri valiliğimiz ile birlikte araştırılmalı ve uygulamaya geçilmelidir.” dedi.

Adana’nın dünyanın en güzel yerlerinden biri olmasına rağmen kentte yaşanan olumsuzluklara işaret eden Çetinkaya, TÜİK’in açıkladığı verilere göre işsizliğin mevsimsel olarak düşüş geçtiğini fakat gerçek işsizliğin korkutucu boyutlara ulaştığını vurguladı. Çetinkaya, “Belediyelerimiz, borsa, sanayi ve ticaret odası, sivil toplum örgütleri ile TMMOB’ye bağlı odalarla bir araya gelerek bu konuya neşter vuracak planlamaları yapması gerekir. Kentimize yeni yatırımların gelmesi işsizliği düşüreceği gibi yaşanabilirlik seviyesinde de üst sıralara tırmanacağımıza inanıyorum.” diye konuştu.

Özellikle Suriye ve Irak’taki olumsuzlukların bölge illerini adeta kırıp geçirdiğini dile getiren Çetinkaya, açıklanan ihracat rakamlarının da ekonomi alanında yeni atılımlar gerçekleştirilmesi gerektiğini gözler önüne serdiğini ifade etti. Çetinkaya, şunları şöyle devam etti: “İhracatta ilk 10 kent arasında yer alan Adana, maalesef yüzde 11.1’lik düşüşle Türkiye genelinde 14. sıraya geriledi. Adana Ticaret Odası tarafından iyimser bir açıklamayla 2015 yılında Adana’nın ihracat patlaması yapabileceğine yönelik söylemler kamuoyuna yansısa da 2014’ün ilk 6 ayında ileriye gitmek bir yana ihracatımızın gerilerde seyretmesi şapkamızı önümüze koyup düşünmemizi ve düşüncelerimizi hayata geçirmemizi gerektiriyor. Kentimizin tüm paydaşlarının birlikte atacağı adımların Adana’nın potansiyelinin harekete geçirilmesi bakımından önemli olduğunu düşünüyorum.”

“BOĞULMALARI ÖNLEYEMİYORUZ”

Adana sıcaklarla kavurulurken kavururken çocuklarında sulama kanallarında kaybolmaya devam ettiğinin altını çizen Çetinkaya, belediyelerin sosyal sorumluluk kapsamında uygulamaya koyduğu yaz kurslarını ve çeşitli branşlardaki kampları çok önemsediğini belirtti. Özellikle yüzme havuzlarına ulaşım konusundaki eksikliğe değinen Çetinkaya, “Olumsuzluğa örnek olarak da geçen hafta sulama kanalında boğulan iki çocuğumuzu gösterebiliriz. Amacım elbette ki soruna kalıcı çözüm bulabilmek. Bu konuda suçlayıcı olmaktan öte bu meclis çatısı altında uygulamaya koyabileceğimiz çözüm önerilerini birlikte tartışmak istiyorum. Büyükşehir ve ilçe belediyelerimizin yapacağı çalışmaların toplumun tüm kesimlerine yayılması en büyük temennimdir.” şeklinde konuştu.

“KADIN CİNAYETLERİ SON BULMALI”

Türkiye’de önü alınamayan kadın cinayetlerine de tanık olmayı sürdürdüklerini aktaran Ulaş Çetinkaya, geçen hafta İstanbul ve İzmir’le birlikte Adana’da da aynı gün bir kadının cinayete kurban gittiğini hatırlattı. Adana’nın kadın cinayetleri oranında İstanbul ve Gaziantep’ten sonra üçüncü sırada yer aldığını savunan Çetinkaya, şunları söyledi: “Sorun hepimizin. Toplumun tüm kesimleri bu konuda atılacak caydırıcı yöntemleri benimseyecektir. Ancak bu yöntemlerin yazılı kurallara dönüştürülmesinin tek başına yeterli olmayacağını biliyoruz. Bu nedenle okullarımızda, ailemizde, mahallemizde veya işyerlerimizde gerçekleşecek süreli eğitimlerin duyarlılığı artıracağına inanıyorum. Zira memleketin topyekün kalkınmasında kadınlarımızın önemini anlatmaya gerek bile duymuyorum. Umarım geçen haftaki cinayet son olur. “

CİHAN

Yorumlar