'Soğuk havalarda C vitamini yüksek meyveler yenmeli'

Denizli Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Metin Bakan, soğuk havaların birçok hastalığa sebep olduğunu, korunmak için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
'Soğuk havalarda C vitamini yüksek meyveler yenmeli'

Denizli Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Metin Bakan, soğuk havaların birçok hastalığa sebep olduğunu, korunmak için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Mevsim değişikliklerinde bağışıklık sisteminin zayıfladığını ifade eden Bakan, soğuk havalarla birlikte hastalıklarda önemli derecede artış yaşandığını belirtti. Havaların etkisiyle soğuk algınlığı, idrar yolu enfeksiyonları, alt ve üst solunum yolu hastalıklarının ortaya çıktığını, kalp ve akciğer, hipertansiyon, diyabet gibi mevcut hastalıkların ağırlaştığını belirten Uzm. Dr. Bakan, “İnsan vücudunun yorgun düşmesi sonucu soğuk havalardan kaynaklı virüsler daha çabuk yayılır. Kış aylarında sıkı giyinilmesi gerekir. Mukozaların yapısını sağlam tutan, mikropların girmesini engelleyen başta C, A ve E vitaminlerine ihtiyaç büyüktür. Bu vitaminlerin alımı eksik olursa vücut direncimiz düşer. Yeteri kadar dinlenememek, fiziksel ya da beyinsel vücut yorgunluğu, yeteri kadar uyumamak ve çok yorulmak da genel direncimizi kıran faktörlerdir.” dedi.

Bağışıklık sisteminin güçlü olmasında yeterli ve dengeli beslenmenin öneminin büyük olduğunu vurgulayan Metin Bakan, “Vücudu zararlı maddelere karşı koruyan ve bakterilere karşı savaşan C vitaminin tüketilmesi, soğuk havalarda çok önemlidir. Portakal, limon, greyfurt, mandalina gibi C vitamini oranı yüksek meyveler, vücudun direncinin artmasını sağlar. Ayrıca vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlayacak antioksidanlara da ihtiyaç vardır. Süt, yoğurt, yumurta, patates, kabak, havuç, ıspanak gibi A vitamini özelliği olan yiyecekler gerekir. E vitamini özelliği bulunan mısır, yeşil yapraklı sebzeler, bitkisel sıvı yağlar da bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Ayrıca bol miktarda sıvı alınması, ayakların sıcak tutulması, kalabalık yerlerden uzak durulması ve hijyene dikkat edilmesi de bu havalarda sağlığımızı korumak için önemlidir.” şeklinde konuştu.

Kişilerin hastalıklardan korunmak için doktor tavsiyesi olmadan vitamin ve mineral tabletlerini kullandığını belirterek uyarıda bulunan Uzm. Dr. Bakan, şunları kaydetti: “Düzenli ve dengeli beslenmeyle dışarıdan ilaç olarak vitamin haplarına ihtiyaç kalmaz. Düzenli beslenmeyle alınan besinlerde, vücudun ihtiyacı olan tüm vitamin ve mineraller bulunur. Tabletlerin bilinçsiz kullanılması böbrek taşı, baş ağrısı, kansızlık, bulantı gibi hastalıkları beraberinde getirebilir.” CİHAN

Yorumlar