Soğuk havada kalın giyinmek değil, doğru giyinmek hastalıktan koruyor

Havaların iyice soğuması ile birlikte sıcak tutacak giysiler giyinmek önem taşıyor. Ancak uzmanlar, kalın ve tek parça halinde giyinmek yerine ince kat kat giyinmeyi öneriyor.

Google Haberlere Abone ol
Soğuk havada kalın giyinmek değil, doğru giyinmek hastalıktan koruyor

Havaların iyice soğuması ile birlikte sıcak tutacak giysiler giyinmek önem taşıyor. Ancak uzmanlar, kalın ve tek parça halinde giyinmek yerine ince kat kat giyinmeyi öneriyor.

    Ada Tıp Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr.Dr. Cevdet İzmirli, hasta olmamak için soğuktan korunmak gerektiğini söyledi. Soğuk havanın vücut ısısını düşürdüğünü, direnci azalttığını dile getiren İzmirli, üşütmenin soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara sebep olduğunu vurguladı. Nezle, grip gibi hastalıklara yakalanmamak için iyi beslenmenin yanında doğru giyinmenin de büyük önem taşıdığını kaydeden İzmirli, kalın ve tek parça giysiler yerine ince ve kat kat giysiler giyilmesini önerdi. İzmirli şu bilgileri verdi: “Örneğin kalın bir kazak ve bunun üstüne kalın bir mont giyme gibi giyinme tarzı doğru değil. Bu hem fiziksel aktiviteyi zorlaştır, aynı zamanda terlemeye sebep olur. Terli terli soğuk havaya maruz kalmakta kolay üşütmeye yol açar. En doğru giyinme şekli kat kat ve pamuk türü olanı. Örneğin bir iç çamaşırı, onun üstüne yine pamuktan bir gömlek, onunu üstüne ince bir kazak ya da süveter, ve çok fazla kalın olmayan bir mont ya da pardösü tercih edilebilir. En azından terlemeye başlayacağımızı düşündüğümüzde bir iki parçayı çıkarabiliriz. “

    "BAŞINIZI VE YÜZÜNÜZÜ SOĞUKTAN KORUYUN"
    
    Soğuk havalarda başın soğuktan korunması gerektiğini, ancak buna pek dikkat edilmediğini dile getiren İzmirli, kulakları da içine alacak şekilde bere, şapka takılmasını, ayrıca atkı ile de yüz boynun da soğuktan korunmasının üst solunum hastalıklarının önlenmesi için dikkat edilmesi gereken olduğunu vurguladı. İzmirli, özellikle soğuk havalarda ıslak saçla dışarı çıkılmasının migren, soğuk algınlığı ve yüz felcine neden olabileceğini de dile getirdi.

"KAR YEMEYİN MİKROP KAPABİLİRSİNİZ"

    İzmirli, Türk toplumunda kar yeme alışkanlığı olduğunu da belirterek bunun doğru olmadığına da dikkat çekti. Özellikle şehirlerde ve sanayi bölgelerinin yoğun olduğu yerlerde, kar yağarken havada asılı bulunan tüm kirlilik unsurları ve partiküller kara yapışıp yere indiğinin altını çizen İzmirli, “Bu durum zehirlenmelere bile sebep olabilir. Ayrıca şehirlerdeki araçların ağır metal içeren egzoz gazları da kara karışıyor. Bunun yanında özellikle köpeklerin dışkılarının bulaşabileceği ihtimali olan yerlerdeki karları da yemek kist hastalığına sebep olur. Kist hastalığı tehlikeli bir hastalık ve iç organların tahribatına neden oluyor.” uyarısında bulundu. CİHAN

Yorumlar