Sobayla ısınıyor, dumanıyla sıcak su ihtiyacını karşılıyor

Çöpe atılan çamaşır makinesi motoruyla odun ve ot kesme makinesi yapan Sakaryalı mucit, oturma odasında yaktığı sobadan çıkan dumanla da evinin sıcak suyunu karşılıyor.

Google Haberlere Abone ol
Sobayla ısınıyor, dumanıyla sıcak su ihtiyacını karşılıyor

Çöpe atılan çamaşır makinesi motoruyla odun ve ot kesme makinesi yapan Sakaryalı mucit, oturma odasında yaktığı sobadan çıkan dumanla da evinin sıcak suyunu karşılıyor.

Sakarya’nın Geyve ilçesi Eşme Köyü’nde oturan Hasan Karakaya (40) çöpe atılan atıklardan yaptığı aletlerle dikkat çekiyor. Bir fabrikada işçi olarak çalışan Karakaya, bozuk, hurdaya çıkmış çamaşır makinelerinin motor ve parçalarıyla elektrikli ot biçme ve odun kesme makinesi yaptı. Karakaya’nın icatlarından belki en ilginci ise ısınmak için oturma odasında yaktığı sobanın çatıdan çıkan duman bacası üzerine eskiden kullanılan banyo kazanı koyarak evinin sıcak suyunu karşılaması.

İlkokul mezunu olduğunu, ancak araştırmaya ve bir şeyler yapmaya meraklı olduğunu belirten Karakaya, insanın istediği ve kafaya koyduğu taktirde her şeyi yapabileceğini söyledi. Bunun için çalışıp çaba göstermesi gerektiğini vurgulayan Karakaya, kendisinin hurdaya çıkmış çamaşır makinesi malzemelerden aletler yaptığını anlattı. Hurdacıdan bozuk bir çamaşır makinesinin motorunu aldığını, bir kova kapağı ve çelik parçayla ot biçme makinesi yaptığını belirten Karakaya, “Bir çelik parçayı biledim bıçak yaptım. Kova kapağını bıçağın koruması olarak kullandım. Çamaşır makinesinin motorunu ve diğer parçaları odundan yaptığım tutma sapına monte ettim. Bu şekilde elektrikli ot kesme tırpanı yaptım. Maliyeti 15 lirayı geçmez. Aynı şekilde yine atık bir çamaşır makinesi motoru ve kayışı kullanarak odun kesme makinesi geliştirdim. Kendi yaptığım taşınabilir ahşap bir masa üzerine bunu monte ettim. İşimizi görüyor. Kışın balta ile böleceğimiz odunları bununla kesiyoruz, balta kullanmıyoruz.” diye konuştu.

BACADAN ÇIKAN DUMANLA SICAK SU ELDE EDİYOR

Soba bacasından çıkan dumanın sıcak olduğunu, bu sıcaklığın bacadan gökyüzüne gittiğini ifade eden Karakaya, çatıdaki baca üzerine kurduğu bir sistemle evinin sıcak su ihtiyacını karşıladığını vurguladı. Karakaya, geliştirdiği sistemi şöyle anlattı: “Yukarıda elinizi bacaya koyduğunuz zaman bir sıcaklık hissedersiniz. Bu sıcaklık gökyüzüne kaçıyordu. Biz bu kaçan sıcaklığı değerlendirmek için çatıda bacanın üstüne banyo kazanı koyduk ve bu kaçan sıcaklıkla bu suyumuzu ısıtıyoruz. Oturma odasında yanan sobamızın duman ve sıcaklığı çatı katında bulunan bacanın üstüne koyduğumuz kazanın içinden geçerken buradaki suyumuzu ısıtıyor. Bu şekilde sıcak su sağlıyoruz. Lavabolardan sıcak su akıyor. Hiçbir şekilde sıcak su elde etmek için ayrıca soba yakmıyoruz. Oturma odamızda yanan sobanın ısısıyla bu su ısınıyor. Ev ısınırken ayrıca suyumuzu da ısıtıyoruz. Bacadan çıkan dumanı ve sıcaklığı değerlendirmiş oluyoruz. Maliyeti en fazla 300 liradır. Çıkma alırsan 100, 150 liraya kadar indirebiliriz. 4-5 yıldır da kullanıyoruz, çok ta memnunuz.”

OKULLARDAN DERS VER TEKLİFİ GELİYOR

Buluşlarının herkesin hoşuna gittiğini, “Bu aletlerden bana da yapabilir misin’ diyenler çıktığını dile getiren Karakaya, ayrıca okullardan ders ver teklifi geldiğini kaydetti. Karakaya, “Okullardan teklifler var, gel bunları öğrencilere anlat diye. Okullara gitmeyi düşünüyorum. Müdürlerimiz aradı. Bunları anlatıp pratik bilgi verir misin, bir saat teknoloji dersimizi sana verelim dediler.” diye konuştu.

Bu arada Karakaya’nın icraatlarından en çok eşi Hatice Karakaya mutlu oluyor. Hatice Karakaya, “Eşim bana elini sıcak sudan soğuk suya vurdurmayacağım demişti bunu yaptı” şeklinde konuşuyor. CİHAN

Yorumlar