Soba zehirlenmelerine karbonmonoksit dedektörlü önlem

Yeni Çeltek İşletmeleri Genel Müdürü Osman Coşkun, karbonmonoksit zehirlenmelerinin önüne geçilmesi amacıyla iki yıl önce başlattığı ‘sobalı evlere karbonmonoksit dedektörü’ projesine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan destek geldi.

Google Haberlere Abone ol
Soba zehirlenmelerine karbonmonoksit dedektörlü önlem

Yeni Çeltek İşletmeleri Genel Müdürü Osman Coşkun, karbonmonoksit zehirlenmelerinin önüne geçilmesi amacıyla iki yıl önce başlattığı ‘sobalı evlere karbonmonoksit dedektörü’ projesine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan destek geldi. Bakanlık, kömür dağıtımı yapan tüm Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına bir genelge göndererek ‘karbonmonoksit dedektörü temin edin’ talimatı verdi.

Yeni Çeltek İşletmeleri Genel Müdürü Osman Coşkun, yaptığı açıklamada her yıl kış mevsiminde sobadan sızan karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı gaz dedektörlü önlem alınması için bir çalışma başlattıklarını hatırlattı. Coşkun, projeyi yetkili makamlara ilettiklerinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde faaliyette bulunan SYDV’lere gaz dedektörü genelgesi gönderildiğini söyledi. Her yıl sobadan sızan karbonmonoksit zehirlenmelerinden dolayı yuvaların yıkıldığını, insanların öldüğünü ve acıların yaşandığını söyleyen Coşkun, bu ölümlerin önüne geçmek için sobalı evlerdeki tüm ailelerin gaz dedektörü kullanılması gerektiğini kaydetti. Coşkun, “Konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı Türk Halk Sağlık Kurumu Genel Müdürlüğü, TKİ Genel Müdürlüğü ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı ile görüşmeler yaptık. Bu görüşmeler neticesinde bakanlık tarafından 25 Aralık tarihi itibari ile tüm valilik ve kaymakamlıklara bir genelge göndererek, sobalı evlerde gaz dedektörü kullanılması talimatı verildi." dedi.

"TÜRKİYE’DE 2 MİLYON 200 BİN TON KÖMÜR DAĞILIYOR"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 400 bin tonu Yeni Çeltek Kömür İşletmesi’nden olmak üzere toplam 2 milyon 200 bin ton kömür dağıttığına dikkat çeken Coşkun, "SYDV aracılığıyla dağıtılan kömürler dışında ısıtmada kömür kullanan ailelerimizde oldukça fazla. Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı belki vakıflar aracılığıyla kömür dağıtılan ailelere dedektör dağıtır, ama Sağlık Bakanlığı, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ve Başbakanlık kaynaklarından ve bu konuda sosyal sorumluluk projesi kapsamında firmalarında desteği alınarak sobalı tüm evlere karbonmonoksit gazını önceden tespit eden dedektörler konulabilir." diye konuştu.

İhale ile alınacak dedektörlerin kalitesinin önemli olduğunu ve mutlaka TSE belgeli olmasına dikkat etmek gerektiğini ifade eden Coşkun, "Dedektörler karbonmonoksit gazını algılayınca alarm veren sesli uyarma sistemli olması gerekir. Duyma problemi olan veya yaşlı insanların kaldığı evlerdeki dedektörlere ilave bir sistemle yakınlarına, polis merkezine veya sağlık kurumlarına da alarm veren, en kısa sürede müdahaleyi sağlayacak sisteme sahip olması lazım." diye sözlerini tamamladı. CİHAN

Yorumlar