Soba zehirlenmeleri bilinçsizlikten kaynaklanıyor

Doç. Dr. Mehmet Burak Bilgin, havaların soğumasıyla beraber vatandaşların soba zehirlenmesinden dolayı hayatını kaybettikleri ve bu rakamların yıllık 500 civarında olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Soba zehirlenmeleri bilinçsizlikten kaynaklanıyor

Doç. Dr. Mehmet Burak Bilgin, havaların soğumasıyla beraber vatandaşların soba zehirlenmesinden dolayı hayatını kaybettikleri ve bu rakamların yıllık 500 civarında olduğunu söyledi.

Türkiye’de soba zehirlenmelere karşı alınması gereken tedbir konusunda ciddi bir bilinçsizlik söz konusu olduğunu belirten Amasya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Burak Bilgin, “Sobalı evlerde kalan öğrencileri ve kırsal kesim ve şehirde doğalgazın ulaşmadığı yerlerde yaşayan vatandaşları zehirlenerek hayatlarını kaybetmemeleri için bilinçlendirme çalışmaları yapıyoruz.” dedi. Soba sadece kömür ile yakılmadığını ve bunlara ilave olarak gaz sobaları, mazot sobaları, odun sobaları veya kuzine tipi sobaların mevcut olduğuna işaret eden Doç. Dr. Bilgin, “Sobalardan kaynaklanan ölümlerin temel nedeni özellikle gece yatarken sobada yanan kömürün üzerine kömür eklenmesidir. Burada temel sıkıntı bacaların ev içerisinde düzgün ayarlanmaması, sobaların alt ve üstünün kapalı olup olmadığının kontrol edilmemesi gibi basit nedenler karbonmonoksit zehirlenmesine ve ölümlere neden olmaktadır. Evde sobayı kurarken dengeli bir şekilde kurmalıyız. Soba borusunun bacaya en az 10 derecelik açıyla girmesi gerekiyor. Boru ucunu bacaya sonuna kadar sokmamalıyız. Baca kış mevsimi boyunca en 2 kere temizlenmesi gerekiyor.” diye konuştu.

Rüzgarın çok baskın olduğu günlerde rüzgarın dumanı içeri doğru baskıladığını kaydeden Bilgin, şunları söyledi: “Ölümlerin temel nedeni bacalardan baskı ile gelen karbonmonoksitin insanların bulunduğu yerlerdeki oksijeni tüketerek kanda zehirlenme meydana getirmesidir. Sobalı evlerde mutlaka baca sistemi olması bacanın üzeri mutlaka yağmur ve kardan tıkanmayacak şekilde muhafazalı olması gerekmektedir. Bu olmadığı zaman zaten büyük bir risk var demektir. Soba ev içerisinde bacaya en yakın yerde olması gerekmektedir. Sobadan bacaya kadar en fazla 2 tane dirsek kullanılması gerekmektedir. Evimizde karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı dedektör kullanabiliriz. Bu sistemler çok pahalı değil. İyi diyebileceğimiz ürünler 100 liranın altında. Hayatımızı 100 liranın altındaki bir ürünün yokluğundan kaybetmeyelim.” CİHAN

Yorumlar