Siyasi Partiler Kanunu 36. Madde: Partilerin seçime girme şartları nelerdir?

Her erken seçim öncesinde gözler Siyasi Partiler Kanunu'nun ilgili maddelerine çevriliyor. Özellikle İyi Parti'nin seçime girip giremeyeceği merak ediliyordu. Siyasi Partiler Kanunu 36'ıncı maddesi bu konuyla ilgili yasal mevzuatı açık ve net bir şekilde ortaya koymuş durumda.

Google Haberlere Abone ol
Siyasi Partiler Kanunu 36. Madde

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin önerisiyle erken seçim kararı bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Açıklamaya göre 24 Haziran 2018 tarihinde pazar günü Türkiye erken genel seçim ve Cumhurbaşkanlığı seçimine gidecek. Peki bu seçime hangi partiler girebilyiyor. Özellikle açıklamadan sonra İyi Parti'nin seçime girip giremeyeceği tartışmaları başlamıştı. Peki Siyasi Partiler Kanunu bu konuda ne diyor. Siyasi partilerin seçimlere girme şartları ile ilgili olan kanunun 36'ıncı maddesindeki esaslar nelerdir. İşte detaylar: 

Siyasi Partiler Kanunun, seçime girecek yeni kurulmuş partilerin taşıması gereken şartları 36'ıncı maddesiyle belirlemiş durumda. Buna göre Siyasi Partiler Kanunu 36. Maddesi'ndeki esaslar şöyle: 

Madde 36 – (İptal:Anayasa Mahkemesinin 22/5/1987 tarih ve E. 1986/17. K. 1987/11 sayılı Kararı ile.)(1) (Yeniden düzenleme: 31/3/1988 - 3420/4. md.) Siyasi partilerin seçimlere katılabilmesi için illerin en az yarısında oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması veya Türkiye Büyük Millet Meclisinde grubu bulunması şarttır. Bir ilde teşkilatlanma, merkez ilçesi dahil o ilin ilçelerinin en az üçte birinde teşkilat kurmayı gerektirir.

Peki bu durumda İyi Parti seçime girebiliyor mu? 

Parti yöneticilerinin yaptığı açıklamaya bakılırsa seçime girebiliyor. Ancak Siyasi Partiler Kanununda belirtilen Büyük Kongre söz konusu olunca parti yöneticilerinin yanıldığı görülüyor. Çünkü İyi Parti ilk kurultayını 10 Aralık'ta yaptı, ilk Büyük Kongresi'ni ise 1 Nisan'da yapmıştı. Yüksek Seçim Kurulu'nun partinin kuruluş kurultayı olan ilk kurultayı baz alması halinde İyi Parti seçime gidebiliyor; ancak 1. Büyük Kongre'yi baz alırsa İyi Parti seçime giremiyor.

Siyasi Partiler Kanunu Tam Metni için Tıklayınız

Yorumlar

Murat iltas mustafa sarigul ve muharrem ince neden partisi neden seçime girmiyor secime girmesi için ne yapmasi gerekiyo onlara oy vermek isteyenler hangi partiye kayar onuda bilmiyoruz hayirlisi bakalim
YANİ Kanunda "Kurultay ve kongre arasında" "VE" bağlacı var bu durumda her ikisinide kapsar "VEYA" bağlacı olsaydı kurultay yeterli olurdu yani kongrede seçimden 6 ay önce yapması gerekiyordu geç kalınmış bir durum