"Sivrisinekten sonra en çok öldüren canlı türü insan"

Kayseri Kılıçaslan Lisesi biyoloji öğretmeni ve öğrencilerinin yaptığı ‘en tehlikeli canlı’ araştırması ilginç sonuçlar doğurdu. Buna göre her yıl yaklaşık 720 bin kişinin ölümüne sebep olan sivrisinek listenin başında yer alırken,...

Google Haberlere Abone ol
"Sivrisinekten sonra en çok öldüren canlı türü insan"

Kayseri Kılıçaslan Lisesi biyoloji öğretmeni ve öğrencilerinin yaptığı ‘en tehlikeli canlı’ araştırması ilginç sonuçlar doğurdu. Buna göre her yıl yaklaşık 720 bin kişinin ölümüne sebep olan sivrisinek listenin başında yer alırken, ortalama 475 bin kişinin ölümüne neden olan insanoğlu da listede ikinci çıktı.

Kayseri Özel Kılıçaslan Liseleri Biyoloji Öğretmeni Serkan Karaca başkanlığında öğrencilerden kurulu bir araştırma ekibi oluşturuldu. Ekip, “Dünya üzerindeki en tehlikeli canlı nedir?” sorusuna cevap aradı. Karaca ve öğrencilerin, görsel, yazılı ve internet medyasını kullanarak yaptıkları araştırma ilginç sonuçlar verdi. Poster ve sunum haline getirilen araştırmaya göre en ölümcül canlı sivrisinek. Yaz aylarında insanı kaşındıran vücudumuzda küçük kabarcıklara sebep olan Anofel cinsi sivrisinekler, insanoğlunun her yıl 720 bin kişi civarında eksilmesine neden oluyor. Yüzbinlerce insanın hayata veda etmesine sebep olan bu zayıf varlıklar, ölümcül olma özelliğini sıtma parazitini (plasmodium) insandan insana yayarak kazanıyor.

Araştırma, dünya üzerinde yaşayan ikinci en ölümcül canlının ise insan olduğunu ortaya koydu. Elde edilen rakamlara göre sivrisineklerden sonra ikinci sırayı alan insanlar, savaşlar ve düşmanlıklar başta olmak üzere adeta birbirini katlediyor. Yılda ortalama 475 bin insanın ölümüne, bir başka insan sebep oluyor. Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR) tarafından yayınlanan raporda, 3 yıldan bu yana sadece Suriye'deki iç savaşta ölenlerin sayısının 140 bin 41 olarak açıklanması maalesef bu rakamı destekliyor.

Üçüncü sıradaki en tehlikeli canlı ise yılan. Bir yılda yılanlar tarafından zehirlenerek öldürülen insan sayısı, insanların sebep olduğu rakamın 10’da 1’ine eşdeğer. Sıralamada köpekler 25 bin kişinin ölümüne sebep olmakla dördüncü, bazı böcek türleri de 10 bin ölüme neden olmakla beşinci sırada yer aldı. Aynı araştırmada timsahın ortalama 1000, suaygırının 500, fil ve aslanın 100, kurt ve köpek balığının ise 10 kişinin ölümüne neden olduğu belirtildi.

"EN ZEHİRLİ HAYVAN KOLOMBİYA’DA YAŞAYAN ZEHİRLİ OK KURBAĞASI"

Araştırma ekibi başkanı biyoloji öğretmeni Serkan Karaca, çalışmaya başlamadan önce arkadaşlarına ‘Sizce dünya üzerindeki en tehlikeli canlı nedir?’ diye sorduklarını ve köpek baliği, yılan, timsah ve akrep gibi cevaplar aldıklarını söyledi. Araştırma sonuçlarına göre bu canlıların çoğunun listeye giremediğini belirten Karaca, "Aslında bu bizim tehlikeyi nasıl tanımladığımıza göre değişiyor. Biz ‘tehlikeli’ kelimesini belli bir zaman aralığında öldürdüğü insan sayısına göre tanımlayarak bir araştırma yaptık. Dünyanın en zehirli hayvanı Kolombiya’da yaşayan zehirli ok kurbağası olmasına rağmen listede yok. İlginçtir ama en ölümcül canlı listesinde sivrisinek birinci, insanoğlu ikinci ve yılan üçüncü canlı olarak yer aldı." dedi. CİHAN

Yorumlar