Sivil toplum kuruluşları nükleer santralle ilgili bilgilendirildi

Mersin'in Gülnar ilçesine Bağlı Büyükeceli beldesinde nükleer santral kuracak Akkuyu NGS A.

Google Haberlere Abone ol
Sivil toplum kuruluşları nükleer santralle ilgili bilgilendirildi

Mersin'in Gülnar ilçesine Bağlı Büyükeceli beldesinde nükleer santral kuracak Akkuyu NGS A.Ş. Bilgilendirme Merkezi Müdürü Faruk Üzel, nükleer enerjinin sağladığı avantajlarla tercih değil zorunluluk haline geldiğini belirtti.

Bazı sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelmesiyle oluşturulan Mersin Sivil Toplum Platformu Derneği’nin Başkanı Sertaç Berber ve üyeleri Akkuyu NGS Bilgilendirme Merkezini ziyaret etti. Amaçlarının Akkuyu NGS projesi ile ilgili doğruları öğrenmek, tereddüt ettikleri konularda açıklamaları dinlemek olduğunu belirten Berber, merak ettikleri sorularla ilgili Bilgilendirme Merkezi Müdürü Faruk Üzel ve uzmanlardan bilgi aldı. Projenin 2010 yılında Rusya Federasyonu ile yapılan uluslararası bir anlaşmayla hayata geçirildiğini hatırlatan Üzel, bu anlaşma ile Akkuyu bölgesinde bir nükleer santral kurulması kararı alındığını, şu anda ÇED kararının beklenildiğini kaydetti.

Yapılacak nükleer santralle dünyada nükleer teknolojiye sahip 11 ülke arasında yer alan Rusya’dan ciddi bir teknoloji transferi gerçekleştireceklerini vurgulayan Üzel, "Bu proje sayesinde Türkiye hem ciddi bir yatırım maliyetinden kurtulmuş olacak hem de nükleer teknoloji ile tanışmış olacak.” dedi. Yaklaşık 30 ülkede 435 nükleer reaktörün sorunsuz çalıştığını anlatan Üzel şöyle devam etti: "Bunlardan 71’i yapım aşamasında. Mevcut reaktörlerden dünyanın elektrik enerjisi ihtiyacının yüzde 15’i karşılanmakta. Nükleer santrallerin avantajları oldukça fazla. Bu avantajlara bakıldığında nükleer santraller bir tercih değil bir zorunluluktur. Ülkelerin karbon salınımı oranlarına baktığımızda iç burkan verilerle karşılaşmaktayız. Oysaki nükleer santraller neredeyse sıfır karbon salınımı ile şu anda dünyadaki en güvenilir ve çevre dostu teknolojilerdir."
CİHAN

Yorumlar