Sivas’ta STK’lar DDK raporunu değerlendirdi: Devletin kusuru ortada

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'nun (DDK), Sivas olaylarını 'katliam' olarak nitelendirdiği raporunu Sivas’ta bulunan sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri değerlendirdi.Cem Vakfı Şube Başkanı Ali Akyıldız ve Ticaret...

Google Haberlere Abone ol
Sivas’ta STK’lar DDK raporunu değerlendirdi: Devletin kusuru ortada

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'nun (DDK), Sivas olaylarını 'katliam' olarak nitelendirdiği raporunu Sivas’ta bulunan sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri değerlendirdi.

Cem Vakfı Şube Başkanı Ali Akyıldız ve Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, genel hatlarıyla raporu olumlu bulduklarını belirtirken, MHP İl Başkanı Avukat Serhat Albayrak, "Raporda devletin kusurlu olduğunun tespiti isabetli bir karar" olarak nitelendirdi. CHP İl Başkanı Ulaş Karasu "Bu tür olayların üzerine gidilmeli ki böyle acılar yaşanmasın" dedi. Belediye Başkanı Sami Aydın ise raporun asıl suçluların hala hesap vermediğini ortaya çıkardığını söyledi.

Cem Vakfı Şube Başkanı Ali Akyıldız, DDK raporunda yıllardır birilerinin söylediği ‘Bu bir katliamdır, devletin burada kusuru vardır’ şeklindeki söylemleri devletin en yetkili makamı tarafından görevlendirilen bir kurum tarafından teyit edilmiş olmasının bu anlamda önemli olduğunu dile getirdi. Raporun yapılacak yeni anayasada bütün etnik gruplara ve farklı inançlara eşit şekilde yer verilmesinin hatta bunun filli olarak uygulanacak olmasının tavsiye edilmesinin çok çok önemli olduğunu vurgulayan Akyıldız, şöyle devam etti: "Suriye’de kardeşin kardeşi katlettiği bir savaş yaşanıyor. Öneriler kısmındaki 11 maddede adeta buna vurgu yapılırcasına devleti idare edenlerin, kamunun bütün herkese eşit davranması gerektiğini, ötekileştirmeden, dışlamadan herkesi kucaklaması gerektiğine vurgu yapılıyor olması, Suriye’de yaşananların ileride Türkiye’de yaşanmaması için alınması gereken önlemler olarak yer alması çok çok önemli."

"DDK’nın Madımak katliamı ile ilgili inceleme yapması için sayın Cumhurbaşkanımıza talepte bulunmaya gittiğimizden sonraki süreç sıkıntılı oldu." diyen Akyıldız, "Hem sünni hem de Alevi vakıf ve derneklerden hazırlanacak raporun objektif olmayacağı yönünde eleştiriler almıştık. Ama geldiğimiz noktada bu eleştiriler boşa çıkmıştır. Gerçekten genel anlamda olumlu bulduğum güzel bir rapor hazırlanmıştır." şeklinde konuştu.

DDK raporunun kendilerinin yıllardır söylediği şeyleri teyit ettiğini anlatan Akyıldız, "Ortada bir senaryo yazıldı. Ortada senarist ile başrol oyuncuları yok ama figüranlar içerde’ diye söyleyip durduk. Bizim DDK’dan beklediğimiz asıl şey bu katliamın senaristi ve başrol oyuncusunun ortaya çıkarılmasıydı. Tabi 20 yıl geçmesi ve delillerin çokta sağlıklı taşınmamış olması nedeniyle o konuya vurgu yapılamamış. Devlet görevlilerinin de büyük ihmali olduğu vurgulanıyor. Hiçbirisinin disiplin cezası dahi almamış olmasına da yer verilmiş, biz bunu da söylemiştik." dedi.

Yıllarca Alevi-Sünni dostça kardeşçe yaşadıklarını, yaşamaya da devam edeceklerinin altını çizen Ali Akyıldız, "1980 öncesinde ülkemiz çok bedeller ödedi. Şimdi de ödüyor, burada bizler akıllı olmak zorundayız. Hiçbir şekilde provokasyonlara alet olmamamız, kardeşliğimizi, dostluğumuzu, barışımızı kimsenin bozmasına izin vermememiz gerekiyor. Sivas’ta bu dostluğu, kardeşliği yaşattık, yaşatmaya da devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

"DEVLETİN KUSURLU BULUNMASI İSABETLİ OLMUŞ"

MHP İl Başkanı Avukat Serhat Albayrak ise devletin kusurlu olduğunun raporda yer almasının isabetli bir karar olarak gördüklerini kaydederek, "Burada zaten devletin kusurunun olduğu ortada. Bu çok geç kalmış bir rapor. Bizler Sivas’ta yaşıyoruz, bu olayları yaşadık, gördük. O günkü olayları da çok iyi hatırlıyoruz. Devletin ihmalden ziyade kusurunun olduğunu bizler biliyorduk zaten. Raporda devletin kusurlu olduğunun tespiti isabetli bir karar. Çünkü yöneticiler gerekli güvenlik tedbirlerini almamışlardır. Bu olayların büyümesine özellikle kendilerinin sebep olduğunu zaten herkes biliyor." ifadesini kullandı

"RAPOR TATMİN EDİCİ DEĞİL"

CHP İl Başkanı Ulaş Karasu raporu tatmin edici bulmadıklarını dile getirerek, "DDK, başka faillerin de olduğunu söylüyor, biz bunu yıllardır ifade ettik. ‘20 yıldır bu olayı kapatmaya çalışanlar, üzerini örtmeye çalışanlar var’ diyorduk. DDK raporu çok tatmin edici bir rapor değil. Sanki her iki tarafa da hoş görünme amacı taşıyor sanki. Biz baştan da söylemiştik, bu rapor bir partide milletvekili ve yönetici olan madımakta katliama karışan sanıkların avukatlığını yapan kişilerin aklanmasına yönelik bir şeydi. Bu çıkan raporu da çok ciddiye almıyoruz." şeklinde konuştu.

"Burada Sivas çok şey kaybetti. Aslında bu olayla yüzleşmesi gereken bizleriz. Bu olayı lanetlemesi gereken Sivaslılardır. Bu yüzyılda Sivas’ta yaşatılmıştır. Raporda da belirtiliyor, devletin büyük kusuru var. İli yönetenler başta olmak üzere asker ve polis görevini yapmamıştır." diyen Karasu, şöyle devam etti: "Bu tür olayların üzerine gidilmeli ki böyle acılar yaşanmasın. Bir daha ülkemizde barışa, kardeşliğe, insanların eşitliğine zarar gelmesin, acılar yaşanmasın. O noktada Sivas’ta alevi ve sünniler yüzlerce yıldır acıları ve sevinçleri birlikte yaşamış."

"RAPORUN BÖYLE ÇIKMASI OLUMLU BİR GELİŞME"

Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü diğer sivil toplum kuruluşları ile ziyaret ederek DDK’nın Madımak olayları ile ilgili görev vermesini talep ettiklerini anlatarak raporun çıkmasını da güzel bir sonuç olarak gördüklerini söyledi. "Sivas’ta kardeşçe yaşıyoruz zaten, bundan önce olduğu gibi birlik beraberlik içinde yaşamaya devam etmemiz lazım." diyen Hastaoğlu şu ifadeleri kullandı: "Bu olaylar nedeniyle çok sıkıntılar çektik, sanki bu olayları organize edenler bizmişiz gibi. Dışarıda hoş olmayan yorumlar, söylemler oldu. Sivas’ın daha çok gelişmemesinde etkili oldu. İnşallah o günler bir daha gelmez. Alevi ve sünni vatandaşlarımız yakından gördüler ki bu iyi bir şey değil. Herkes üzüldü, acılar çekti, inşallah bir daha bu tür olaylar yaşanmaz."

"ASIL SUÇLULAR HALA CEZALANDIRILMADI"

Belediye Başkanı Sami Aydın ise kirli planın Sivas’ın üzerine atıldığını ve Alevi’si ve Sünni’siyle Sivas’ın mağdur olduğuna değinerek, "Rapor şunu ortaya çıkardı; Asıl suçlular hesap vermedi, soruşturmaya dahi tabi tutulmadı. Asıl suçlular aradan yıllar geçmesine rağmen böyle bir olayın araştırılmasından dahi rahatsızlık duyuyor. Ben inanıyorum ki bu olay net olarak aydınlatılacak." şeklinde konuştu.

"O dönemi bilen herkes şunu iyi biliyor: Böyle bir kirli plan Sivas olarak bizim üzerimize atıldı ama asıl mağdur olan Alevi’si ve Sünni’siyle Sivas oldu." diyen Başkan Aydın, "Biz bu ayrımı Madımak’ta gördük yoksa bizde böyle bir ayrım yoktu. Biz akraba, komşu, arkadaş ve ortaktık. Halada öyleyiz. Maalesef o dönemde birlik ve beraberlik güçlü olmadığı için birileri Sivas’ı kullandı." dedi.

Raporun asıl suçluların hesap vermediğini, soruşturmaya dahi tabi tutulmadığını ortaya koyduğunu aktaran Sami Aydın, şöyle devam etti: "Asıl suçlular aradan yıllar geçmesine rağmen böyle bir olayın araştırılmasından dahi rahatsızlık duyuyor. Gerçeklerin ortaya çıkmasını arzu etmeyenler var. Ben inanıyorum ki bu olay net olarak aydınlatılacak. Ben Sivas’tan özür dilenmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü Sivas bunun bedelini ağır ödedi. Türkiye’nin en köklü illerinden birisi olan Sivas’ın 30 büyükşehir içinde olmamasının bu kadar fazla göç vermesinin ana nedenlerinden bir tanesi de Madımak olayıdır. Er ya da geç adalet yerini bulacak ve ihmali olanlar adalet önünde hesap verecektir." CİHAN

Yorumlar