Sivas'ta Madımak olayları 21. yılında anıldı

Sivas'ta, 2 Temmuz 1993'te 37 kişinin hayatını kaybettiği Madımak olaylarının 21. yıl dönümü nedeniyle tertip komitesi organizasyonu ile anma etkinliği düzenlendi. Yapılan konuşmalarda Madımak’ın müze olması istendi.Ethembey Parkı önünde...

Google Haberlere Abone ol
Sivas'ta Madımak olayları 21. yılında anıldı

Sivas'ta, 2 Temmuz 1993'te 37 kişinin hayatını kaybettiği Madımak olaylarının 21. yıl dönümü nedeniyle tertip komitesi organizasyonu ile anma etkinliği düzenlendi. Yapılan konuşmalarda Madımak’ın müze olması istendi.

Ethembey Parkı önünde toplanan kalabalık, kontrol noktalarında polis tarafından sıkı kontrolden geçirilerek Mevlana Caddesi boyunca yürüdü, kent meydanını takip ederek eski Madımak Oteli önüne geldi. Polis, Bilim ve Kültür Merkezi (Madımak Oteli) önünde geniş güvenlik önlemi aldı. Otel önüne polis barikat kurdu.

Eski Madımak Oteli’nin önüne sadece olaylarda hayatını kaybedenlerin yakınları, CHP ve BDP’li milletvekilleri alındı. Milletvekilleri ve ailelerin içeri alınması sırasında izdiham yaşandı. Aileler, merkez içinde oluşturulan anı köşesine girmeyi reddetti. Anı köşesinde yer alan 2 ismin buradan çıkarılmamasını protesto etti.

Programa katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu ve CHP’li milletvekilleri otel önüne gelerek ailelerle birlikte karanfil bıraktı. Madımak olayında hayatını kaybedenlerin aileleri otel önünde gözyaşlarını tutamadı.

HDP milletvekilleri Sebahat Tuncel, otel önünde olaylarda hayatını kaybedenler ile Uludere'de hayatını kaybedenlerin aileleriyle sohbet etti. Programa HDP’nin cumhurbaşkanı adayı gösterdiği Selahattin Demirtaş ile Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da katılarak birer konuşma yaptı.

ROBOSKİ ANNESİ BAŞBAKAN’A SESLENDİ

Uludere’de (Roboski) meydana gelen olaylarda hayatını kaybedenlerin ailelerinin de katıldığı anma etkinliğinde Roboski’de ölen Bilal Encü’nün annesi Mercan Encü, hükümeti ve Başbakan Erdoğan’ı eleştirdi. Olayın üzerinden 2,5 yıl geçmesine rağmen çözülmemesini eleştiren Gündüz, “Başbakan’ın oğlu da var, adı Bilal’dir, acaba Bilal dediğinde Roboski’de ölenler aklına gelmez mi? 34 can içinde bir de Bilal vardı.” dedi. Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Roboski anneleriyle otel önünde bir süre sohbet ederek aileleri teselli etti.

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Madımak olaylarını anma etkinlikleri nedeniyle Sivas'ta geniş güvenlik önlemi alındı. Şehre çevre illerden çok sayıda polis takviyesi yapıldı. Kortejin geçeceği Cumhuriyet Meydanı ve Atatürk Caddesi'nin bir bölümü ile Mevlana Caddesi araç trafiğine kapatıldı. Vatandaşlar, polis kontrolünden geçirildikten sonra alana alındı. Alan içinde kalan bölümlerde bomba konma ihtimaline karşı çöp kutuları çıkarıldı. Alanda toma, panzer ve polis araçları hazır bulunduruldu. Polis, şehir girişlerinde kontrol noktaları oluşturdu. Şehre gelen araçlar kontrolden geçirildi. Çok sayıda çevik kuvvet ekibi görev aldı. Polis helikopteri gün boyunca anma programının yapıldığı alan üzerinde güvenlik uçuşu gerçekleştirdi. CİHAN

Yorumlar