Sivas’ta kaçak salep toplayanlara ceza yağdı

Sivas’ta kaçak salep toplayan kişilere ceza yağdı. Ekiplerin yaptığı çalışmada yakalanan 5 kişiye toplamda 176 bin lira para cezası kesildi. Operasyonda 44,5 kilogram kaçak salep ele geçirildi. Sivas’ta kaçak salep toplayan kişilere 176...

Google Haberlere Abone ol
Sivas’ta kaçak salep toplayanlara ceza yağdı

Sivas’ta kaçak salep toplayan kişilere ceza yağdı. Ekiplerin yaptığı çalışmada yakalanan 5 kişiye toplamda 176 bin lira para cezası kesildi. Operasyonda 44,5 kilogram kaçak salep ele geçirildi.

Sivas’ta kaçak salep toplayan kişilere 176 bin lira ceza kesildi. Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çalışmada 4, Şarkışla Jandarma Karakol Komutanlığı'nın yaptığı çalışmayla da 1 kişi kaçak salep toplarken yakalandı. 44.5 kilogram kaçak salep soğanlarına el konurken, şahısların her birine 35 bin 193 lira idari para cezası uygulanacağı belirtildi.

Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Selami Şahinbay, yaptığı açıklamada, Doğada nesli tükenmekte olan bitkilerden olan salebin toplanmasının yasak olduğunu söyledi. Salep bitkisi bir orkide türü olduğundan bahseden Şahinbay, "Klasik olarak dondurmada bulunan salep bitkisi ne şekilde olursa olsun doğada toplanması yasak. Doğadan kimi zaman kaçak yollarla salep bitkisini toplamak söz konusu olabiliyor." dedi.

Son zamanlarda hasat döneminin de gelmesiyle doğa koruma ekiplerinin sahada yapmış olduğu çalışmalarda 4 kişi, Şarkışla Jandarma Karakol Komutanlığı'nın yaptığı çalışmayla da 1 kişinin salep toplarken yakalandığını anlatan Selami Şahinbay, şöyle devam etti: "2872 sayılı kanun kapsamında biyolojik çeşitliliğe zarar vermek ve nesli tehlike altında olan türleri toplamaktan ilgililer hakkında cezai işlem uygulanacak. Salep bitkisi nesli tehlike altında olan bir tür. Dolayısıyla salebin doğadan toplanması neslini tehlikeye atması sonucunu doğuruyor. O nedenle korunması gerekiyor. İlgilerle ilgili cezai işlem olarak kişi başına 35 bin 193 TL, toplamda ise 176 bin TL ceza uygulanacak."

Şube Müdürü Şahinbay, bölge insanının konuya daha hassas olmalarını doğadan izinsiz olarak bu tür bitkileri toplayanları jandarmaya ya da kurumumuza bildirmelerini istedi.

CİHAN

Yorumlar