Sisi Katar Emiri'nden Özür Dileyip Ekledi: Türkiye'ye Bir Şey Demedik

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Katar ve Türkiye aleyhine yapılmış, resmi tek bir olumsuz izahat dahi olmadığını söyleyerek Katar Emiri'nden özür diledi.

Google Haberlere Abone ol
Sisi Katar Emiri'nden Özür Dileyip Ekledi: Türkiye'ye Bir Şey Demedik

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, ülkesinden Katar ve Türkiye aleyhine yapılmış, resmi tek bir menfi izahat bile bulunamayacağını söyledi.

Londra'da yayınlanan 'Eş-Şarku'l-Avsat' gazetesine konuşan Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, ülkesinin Türkiye ve Katar ile ilişkilerine değindi.

'TÜRKİYE'YE BİR ŞEY DEMEDİK'

Sisi, 'Bana bu iki devletten birine karşı Mısır yönünden oluşturulmuş fena bir izahat göster. Kesinlikle Mısır'dan Katar ve Türkiye'ye karşı yapılan menfi tek bir resmi izahat bile yok' dedi.

Doha'nın Mısır basınının kendilerine saldırdığı suçlamasına yönelik soruya yanıt sağlayan Sisi, 'Mısır basınının özgürlük piyasası var. Devrimden sonra daha da arttı. Bu öyle bir dereceye ulaştı ki bazılarına basının düzen yönünden yönlendirildiğini düşündürüyor. Bu da Mısır'ın zor bir vaziyete düşmesine sebep oluyor. Basında yer alanları bize, resmi makamlara mal edenler var. Ancak gerçek olan, basındaki görüşlerin Mısır halkının öfkesini, yönelimlerini ve kamuoyunu yansıtıyor olması' diye konuştu.

'KATAR EMİRİ'NDEN ÖZÜR DİLERİM'

Sisi, geçen sene Eylül ayında New York'taki BM Genel Kurulunda Katar Emiri Temim bin Hamad Al Sani'den anası Muza binti Nasır aleyhine Mısır basınında yer saha haberler için 'özür dilediğini' belirterek, Al Sani'ye sırf Katarlı bir hanımefendi değil, hiç bir Arap kadına her ne biçimde olursa olsun hakaret edilemeyeceğini anlatım ettiğini vurguladı.

Sisi, Katar'dan bir şey istemediklerini söyleyerek, şöyle devam etti:

'Burada halkın iradesi söz konusu. Bunu hepimizin anlamasını istiyoruz. Bu hafife alınmamalı ve göz arkası edilmemeli. Burada asıl soru Mısır'ın düşmesini desteklemek kime fayda sağlar? Herkes bilsin Şayet Mısır düşerse Allah korusun bölge en az 50 sene sürecek arbede ortamına girer.'

SUUDİ ARABİSTAN ZİYARETİ

Sisi, Suudi Arabistan'a yarın gerçekleştireceği ziyaretin ciddi ve yapıcı olduğunu kaydederek, Arap dünyası ve onu çevreleyen zorluklar, Yemen'deki gelişmeler, Kızıldeniz'i Aden Körfezi'ne bağlayan Bab'ül Mendep boğazındaki seyir güvenliğinin nasıl korunabilirliği konularının görüşüleceği bilgisini verdi.

Suudi Arabistan'ın 1956'daki Süveyş Savaşı'nda (İkinci Arap-İsrail Savaşı) ve sonrasında Mısır'ın beraberinde olduğunun altını çizen Sisi, yeni Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ile bu hususi ilişkinin sürdürülmesini arzuladıklarını söyledi.

IŞİD İLE MÜCADELE

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, terör örgütü IŞİD'in ortadan kaldırılmasının lakin birlik ile olası olduğunu söyledi. Bunu, terörün ortadan kaldırılması yolunda atılacak ilk adım şekilde nitelendiren Sisi, birlikten kastının tüm bölgelerde kapsamlı iş birliği ve koordinasyon anlamına geldiğini anlatım etti. Sisi, bu konu ile ilgili bir takat oluşturabilme iradesine sahip olunduğunu kaydederek, 'Eğer birlik olur, dağılmaz ve müşterek devinim edersek teröristler bize bir ziyan veremez' görüşünü dile getirdi.

Sisi ayrıca, kardeş ülkelerle, müşterek Arap gücü oluşturulması meselesi için istişareler yürütüldüğünü aktardı.

İHVAN'IN SİYASET SAHNESİNE DÖNMESİ

İhvan'ın yine politika sahnesine dönmesinin olası olup bulunmadığı hakkındaki soruya Sisi, bu konu ile ilgili Mısır kamuoyunun görüşüne bakacaklarını ve halkın razı bulunduğu şeyin hemen uygulanacağı cevabını verdi.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Batı'nın bu konu ile ilgili baskı yapması niteliğine ait ise 'Herkes şunu bilmelidir ki Mısırlıların yaptığı iki kocaman devrimden sonra ( 25 Ocak 2011 ve 30 Haziran 2013) Mısır benzeri müstakil bir ülkeye herhangi bir baskının olması zordur' dedi.

SURİYE KRİZİNİN ÇÖZÜMÜ

Suriye'deki kriz ile ilgili da değerlendirmelerde olan Sisi, şunları anlatım etti:

'Suriye krizi gerçekten fazla aşırı karmaşık. Yaklaşık 4 yıldan beri süren ve daha da devam edecek benzeri görünen meselenin çözümü için değişik görüşler var. Biz başından itibaren barışçıl siyasal çözüm ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması şeklindeki görüşümüzü söyledik.'

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar