Şırnak’ta 15 Şubat’ın ekonomik bilançosu 5 milyon lira

Şırnak’ta, Abdullah Öcalan’ın Kenya’dan Türkiye’ye getiriliş tarihi olan 15 Şubat’ta yapılan protestoların ekonomik bilançosu ağır oldu.

Google Haberlere Abone ol
Şırnak’ta 15 Şubat’ın ekonomik bilançosu 5 milyon lira

Şırnak’ta, Abdullah Öcalan’ın Kenya’dan Türkiye’ye getiriliş tarihi olan 15 Şubat’ta yapılan protestoların ekonomik bilançosu ağır oldu. 15 Şubat’ta zorla kapattırılan kepenklerin esnafa zararının 3 milyon, olaylara müdahale etmek zorunda kalan emniyetin zararının da yaklaşık 2 milyon lirayı bulduğu ifade ediliyor.

Öcalan, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 125. maddesine göre, "vatana ihanet" suçundan idam cezasına çarptırılmıştı. AB uyum yasaları ile idam cezası kaldırıldığı için İmralı Cezaevi'nde ömür boyu hapse mahkum edilmişti. Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin yıl dönümünü bahane eden örgüt sempatizanları, 15 Şubat Cumartesi günü kepenkleri kapattırarak esnafı zarara uğrattı.

Cizre’de 2 binin üstünde esnaf bulunuyor. Sadece bir günde Cizreli esnafların kepenk kapatmasının zararının 1 milyon lirayı bulduğu kaydediliyor.

Bu yıl ki 15 Şubat’ta Şırnak geneli esnafın zararının ise 3 milyon liraya yaklaştığı ifade ediliyor. Yıl olarak bakıldığında 2013 yılında esnafın yaklaşık 30 milyon lira zarara uğradığı anlatılıyor. 2013 yılında tam 33 kere dükkanlar zorla kapattırıldı.

“PKK/BDP’YE YAKIN MASKELİ GRUPLAR DÜKKANLARI ZORLA KAPATIYOR”

Kepenk kapatmanın Kürt halkının özgürlüğü ile herhangi bir alakası olmadığını dile getiren esnaflar, bunun kimseye bir faydasının olmadığını ifade ediyor. Esnafın yüzde 95'inin kepenklerin kapatılmasına karşı çıktığı, PKK görüşünde ve sempatizanı olan esnafın da kepenk kapatmaya karşı olduğu aktarılıyor.

PKK/BDP’ye yakın maskeli grupların dükkanları zorla kapattırdığını söyleyen esnaf Ş.G., “BDP milletvekilleri bir yıl önce her seferinde Meclis kürsüsünde devlete seslenerek şu konuşmayı yapıyorlardı: Operasyonları yapmayın, milyarlarca doları verip dağları bombalamayın. Her seferinde bunu dile getiriyorlardı. Ama ne hikmetse çözüm süreciyle birlikte PKK/BDP’ye yakın maskeli gruplar Kürtlerin dükkanlarını zorla kapatıyor. Mallarına ve işyerlerine zarar veriyor ve öyle diyen milletvekillerinden ses çıkmıyor. Devletin parası gidince sözde feryat ediyor. Ama milyarlarca Kürt halkının parası gidiyor, zararı oluyor ama gene de onlardan ses çıkmıyor. Nerede Kürt halkının temsilciliği. Bu çifte standardından vazgeçsin. Çünkü 2013 yılında 33 gün kepenklerimizi kapattırdılar. Sadece Cizre’de 2 binin üstünde esnaf var. Cizre’de nereden bakarsan günlük kapatmanın zararı her dükkan başı 400-500 lira arası oluyor. Bunu gün ve yılın toplamı olarak hesapladığımızda yaklaşık 30 milyonu buluyor. Yazık günah değil mi? Bu halk bunu mu hak ediyor?”

“ESNAFLARIN YÜZDE 95’i KEPENKLERİN KAPATILMASINA KARŞIDIR”

30 yıldır PKK zihniyetinin bölge halkına zorla kepenk kapattırdığını ifade eden esnaf A.D., “Bağımsız Kürdistanı kurmak felsefesi ile yola koyulan PKK şimdi geldiği nokta ve savunduğu ilkeler gerçekten acınacak bir durumdur. Şimdi biri çıkıp PKK olmasaydı sen şimdi bu dükkanı rahatça işletemezdin ya da bugün bu halk meydanlara çıkıp bas bas bağırıp Kürdistan diyemezdi diyor. Kimse kusura bakmasın Kürt halkının şu an gelmiş olduğu nokta PKK’nın kazanımları değildir. Bu gelişme ve kazanımlar dünyadaki gelişen konjektörler gereğidir. Şimdi kepenkleri kapattırması Kürt halkına ve Kürt esnafına ne kazandırıyor? Her hafta bir bahane ile kapattırılan kepenkler güneydoğu esnafına kısacası Kürt halkına hak edilmeyen bir zulüm yaşatılıyor. PKK ve yandaşları bu kepenklerin gönül rızası ile kapatıldığını iddia ediyorsa buyurun hodri meydan diyorum. Esnafın yüzde 95'i kepenklerin kapatılmasına karşı ve sıcak bakmıyor. Bu kesimin içinde PKK görüşünde olan kesim de dahil. Yani PKK'yı fikren savunan ya da sempatizan olan esnaf ve Kürt halkı da kepenk kapatmaya karşıdır. Çünkü kepenk kapatmakla Kürt ve Kürdistan bölgesi bir şey kazanmıyor. Her gün kepenkleri indirsen de devletin umurunda değil.” diye konuştu.

“HER KEPENK KAPATTIĞIMIZDA MİLYONLARCA DOLARIMIZ HEBA OLUYOR”

Her kepenk kapatılan günde o ilin ya da o ilçenin milyonlarca dolar gelirinin heba olduğunu vurgulayan esnaf A.K., “Bu kayıp sadece esnafa değil tüm halka mal oluyor. Akşam evine, çoluk çocuğuna bir ekmek götürme telaşında olan esnaf veya ay sonunda senetlerimi, çeklerimi kiramı kısacası borçlarımı nasıl kapatırım hesap ve uğraşını verirken kapattırılan kepenklerle, bütün hesapları al-üst oluyor. Çekini, senedini kirasını, taksidini veya borcunu ödemeyen esnaf ve vatandaş bu sefer gayri meşru yollara yani bankalardan faizli kredi almaya başlıyor. Bu da kanayan yarayı daha da derinleşmesine sebep oluyor. PKK veya legal kolu olan BDP yöneticilerine kepek kapattırılarak mağdur duruma düşen tüm güneydoğu esnafı bir Kürt olarak ve Kürt vatandaşları adına çağrıda bulunuyorum; artık halka fayda vermeyen, halkın menfaatine olmayan bu yanlış uygulamalarınızdan vazgeçin. Kürt halkını özgür iradeleriyle baş başa bırakın. Tepki verilmesi gereken bir olayda bırakın halk tepkisini ortaya koysun. Zorla kepenkleri kapattırarak ne siz fayda görürsünüz ne de bölge halkı. Zarar görecek olan bu halk ve bu coğrafya olacak. Zararın neresinden dönülürse kârdır hesabıyla bu yanlış politikanızdan bir an önce vazgeçin. Yoksa gün gelir bu mahrum, mağdur edilmiş, ümmetin yetimleri olan bu mazlum Kürt halkı, size gereken cevabı verecek.” şeklinde konuştu.

EMNİYETİN EKONOMİK BİLANÇOSU 2 MİLYONU BULDU

15 Şubat’ta yaşanan olaylara müdahale etmek zorunda kalan emniyet müdürlüklerin ekonomik bilançoları da o kadar ağır oldu. Günde yapılan müdahalelerde kullanılan biber gazların maliyeti, araç gereçlerin yakıtları, çevre şehirlerden gelen takviye ekiplerin yol maliyetleri, olaylarda zarar gören araç ve gereçlerin tamir fiyatları ve polislerin görev başında yedikleri yemeğe kadar hesaplandığında sadece geçtiğimiz 15 Şubat’ta bir günde yaklaşık 2 milyon liraya yakın ekonomik zarar olduğu belirtiliyor. Sadece Cizre’de yapılan müdahalelerde 1 milyon liraya yakın emniyetin ekonomik zararının olduğu kaydediliyor.

2 BİN MOLOTOF BOMBASI VE 250 ADET EYP POLİSE ATILDI

15 Şubat’ta Şırnak il merkezinde yaklaşık 450-500 molotof bombası, Cizre’de 900 molotof bombası ve 100 adet el yapımı patlayıcı (EYP), Silopi’de 500 molotof bombası ve 90 adet el yapımı patlayıcı güvenlik güçlerine atıldığı tespit edildi. Toplamda Şırnak il genelinde yaklaşık 2 bin molotof bombası ve yaklaşık 250 adet el yapımı patlayıcı güvenlik güçlerine atılmış oldu. Ayrıca il geneli bin 500 molotof bombası ve 100 adet el yapımı patlayıcı ele geçirildiği, 30 kişinin de gözaltına alındığı bildirildi. CİHAN

Yorumlar