Sinop Üniversitesi'nde girişimcilik paneli

Sinop Üniversitesi ve Sinop Ticaret Odası Başkanlığı işbirliğiyle 'Girişimcilik' paneli düzenlendi.

Google Haberlere Abone ol
Sinop Üniversitesi'nde girişimcilik paneli

Sinop Üniversitesi ve Sinop Ticaret Odası Başkanlığı işbirliğiyle 'Girişimcilik' paneli düzenlendi. TOBB Genç Girişimciler Kurulu Üyesi Sezai Hazır, “Devlet girişimciye para vermemeli. Bu yanlış. Devlet bana hibe versin istemiyorum. Kredi vermesini de istemiyorum.” dedi.

Sinop Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Merkezi'nde gerçekleştirilen konferansa Üniversite Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan, Sinop Ticaret Odası Başkanı Erol Derici, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Üyeleri Sezai Hazır, Karadeniz Bölge Genç girişimciler Kurulu Başkanı Kerem Tüfekci ve Sinop Genç Girişimciler kurulu Başkanı Barış Mert, davetliler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Panelin açılış konuşmasını Sinop Ticaret Odası Başkanı Erol Derici yaptı. Derici konuşmasında, girişimci olmak isteyen üniversite öğrencilerine seslenerek, “Eskiden büyüklerimiz bize hep şunu söylerdi: 'Sus başımıza icat çıkartma'. Halbuki icat çıkartmak lazım. Yeni fikirler, yeni şeyler üretmek lazım. Yani gelecek, enerji, bilgi ve birikim sizde. Bunları çok iyi değerlendirin ve kendinizi geliştirin.” çağrısında bulundu.

Başkan Erol Derici’nin konuşmasının ardından panele geçildi. Panel, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Üyesi Sezai Hazır bakanlığında gerçekleştirildi. Hazır, her türlü düşünceye açık olduklarını belirterek, planlanmış, riskleri öngörülmüş girişimler için destek vermeye hazır olduklarını dile getirdi. Üniversite öğrencilerine tavsiyelerde de bulunan Sezai Hazır, girişimcilerin bakış açılarının geliştirilmesi, profesyonel işletmecilik anlayışının kazandırılması, sosyal etkinliklerle yaşam motivasyonun artırılması ve eğitim hayatından uzaklaşmadan günlük yaşamlarını renklendiren eğitim ve kültür organizasyonları yapması gerektiğini söyledi.

Girişimciliğin hayal kurmak ve risk almak olduğunu vurgulayan Hazır, iyi bir girişimcinin kamu sektörüne ya da devlet işlerine değil de, özel sektöre yönelik yatırımlar yapması gerektiğini ifade etti. Türkiye’de girişimcilik alanındaki eksiklere de değinen Hazır, “Türk toplumu pratik zekası olan ancak duyguları ile hareket eden bir toplumdur. Duyguları ile değil de profesyonel bir şekilde hareket ederse, küresel rekabet ortamında yer alabilecek ve rekabete açılabilecek bir toplum olabilir. Çünkü girişimci, sadece üreten değil ürettiğini pazarlayabilen ve markalaşabilendir.” şeklinde konuştu.

Bir öğrencinin 'Devlet yeterince yatırımcıya teşvik veriyor mu?' sorusu üzerine Hazır, şunları söyledi: "Devlet girişimciye para vermemeli. Bu yanlış. Dünyanın en gelişmiş girişimci ülkelerine baktığınızda bu Amerika’dır. Bizim devletimizde öyle bir refleks var ki, girişimci çıkartacaksa ben yapacağım diyor. Bence yapmamalı. Ben girişimciyim. Devlet bana hibe versin istemiyorum. Kredi vermesini de istemiyorum. Devlet imkânları bana sunsun, paranın yarısını ben yarısını devlet koysun, ama onun kararını da beraber alalım. Devlet yıllık 2 milyar dolar girişimci için para harcıyor. Bana devlet desteğiyle çok gelişen bir girişimci söyleyin. Yok böyle bir şirket. Onun için biz girişimciler ve TOBB olarak devlete bir öneride bulunduk. Biz de para koyalım, ortak bir havuz oluşturalım, ama bunun yönetiminde de girişimciler olsun. Çünkü risk almayan bir kişinin riskli bir projeyi değerlendirme gücü olamaz. Bir girişimcinin ilk önce risk alması gerekir.”

Panele katılan diğer konuşmacılar da iş hayatlarına dair tecrübelerini anlattı. Konferans sonunda Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan katılımcılara teşekkür ederek, her işin başında eğitim olduğu gibi girişimciliğin de eğitimle mümkün olabileceğini söyledi. Günümüzde girişimciliğin yanlış anlaşıldığını dile getiren Bircan, “Girişimcilik sadece para kazanmak için yapılan bir iş gibi algılanıyor. Girişimcilik bana göre sadece para kazanmak değildir. Girişimci nerede çalışırsa çalışsın en iyisini yapmak için uğraşandır. Bir devlet dairesinde de çalışsanız girişimci olun. Karşınızdaki insanı memnun etmek ve devlete katmadeğer katmak için çabalayın.” ifadelerine yer verdi. CİHAN

Yorumlar