Sınırdaki Suriyelilerin, yürek burkan yaşam mücadelesi

Son bir haftadır savaştan kaçan Suriyeliler, Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde yaşam mücadelesi veriyor.

Google Haberlere Abone ol
Sınırdaki Suriyelilerin, yürek burkan yaşam mücadelesi

Son bir haftadır savaştan kaçan Suriyeliler, Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde yaşam mücadelesi veriyor. İnşaatlara sığınan mültecilerin ne yiyecek ekmekleri ne giyecek elbiseleri var. Bir battaniye bulanlar kendini şanslı kabul ediyor.

Suriye’nin Rakka Kentine bağlı Telabyat’ta bir hafta süren çatışmalar El Kaide’ye bağlı Irak Şam İslam Devleti’nin(IŞİD) Akçakale gümrük kapısını alması ile durdu. Sessizliğin hakim olduğu sınırda endişeli bekleyiş var. Son bir haftada kaçarak Türkiye’ye gelenlerden bazıları dönmek isterken bazıları korkudan dönemiyor. Sınırda tam anlamıyla bir dram yaşanıyor. Savaştan kaçarak son birkaç günde Türkiye’ye sığınan sığınmacılar Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde yaşam mücadelesi veriyor. Ağır kış koşullarına rağmen dışarıda kalan Suriyeliler, sığınacak bir yer arıyor. Kimi yakınlarına sığınıyor kimi boş buldukları inşaatlara. Kapıya yakın bütün inşaatlarda Suriyeli görmek mümkün. Kimileri bir battaniyeye sığınmış bekliyor, kimiler yaktıkları ateşin etrafında kümelenerek ısınmaya çalışıyor.
Suriyeli Mustafa Ahmet, "Burada inşaatta kalıyoruz. Oradaki evlerimizi mayınla döşeyip patlattılar. Sefaletteyiz. Yağmurun altında perişanız." dedi.

Kamplara alınmadıklarından yakınan Fatma Ahmet ise "Soğuk, dışarıda kalıyoruz. Kapının kapalı olmasından dolayı geçemiyoruz. Bizi kamplara almıyorlar. Bir battaniye bile bulamıyoruz. Üşüyoruz." diyerek biran önce evine dönmek istediğini dile getirdi.

İnce bir battaniyeye sarılarak bir duvar kenarında bekleyen yaşlı bir kadın ise çaresiz kaldıklarını anlattı. Her gün dilendiğini yiyerek yaşama tutunduğunu belirten yaşlı kadın, çocukların perişan olduğunu kaydetti. "Burada kalıyoruz. Donuyoruz. Yiyecek bulamıyoruz. Dileniyoruz kim ne verirse onu yiyor öyle yaşamaya tutunuyoruz." ifadelerine yer verdi.

"KİMİ GELMEK İSTİYOR KİMİ GİTMEK..."

Öte yandan Akçakale Sınır Kapısı'ndan giriş ve çıkışlar yasaklandı. Türkiye’de barınmakta zorlanan yüzlerce Suriyeli, geri dönmek istedi. Geçiş için bugün kapının açılacağını duyan yüzlerce Suriyeli kapıya yığıldı. Ancak geçişlere izin verilmedi. Kapıya gelen çevik kuvvet ekipleri bölgeyi boşalttı. Yüzlerce Suriyiyeli dönmek isterken yüzlercesi ise gelmek istedi. Kapının kapalı olmasından dolayı tellerden gelmek isteyenlere müsaade edilmedi.

CİHAN

Yorumlar