'Sinirbilimi' araştırmacıları Van'da bir araya geldi

Türkiye'de hücresel ve moleküler sinirbilim alanında araştırma yapan farklı disiplinlerden gelen araştırmacıların bilgi, deneyim ve çalışma sonuçlarını birbirleriyle paylaşabilmek için Van'da bir araya geldi. '7. Hücresel Sinirbilim Günleri'...

Google Haberlere Abone ol
'Sinirbilimi' araştırmacıları Van'da bir araya geldi

Türkiye'de hücresel ve moleküler sinirbilim alanında araştırma yapan farklı disiplinlerden gelen araştırmacıların bilgi, deneyim ve çalışma sonuçlarını birbirleriyle paylaşabilmek için Van'da bir araya geldi. '7. Hücresel Sinirbilim Günleri' çalıştayıyla bir araya gelen araştırmacılar, insanlarda gözlenen nörolojik ve psikiyatrik hastalıkların etiyolojisinde rol oynayan moleküler ve hücresel mekanizmaları ele aldı.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi ev sahipliğinde, İleri Hücresel Sinirbilim Araştırma Grubu işbirliği ile '7. Hücresel Sinirbilim Günleri', YYÜ Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Türkiye'de hücresel ve moleküler sinirbilim alanında araştırma yapan farklı disiplinlerden gelen araştırmacıların bilgi, deneyim ve çalışma sonuçlarını birbirleriyle paylaşabilecekleri, işbirliği yapabilecekleri bir platform oluşturmayı amaçlayan çalıştay daha önce Medipol, Selçuk, Ondokuzmayıs, Atatürk, Süleyman Demirel, Gaziantep Üniversitelerinde düzenlenmişti. Bu kez YYÜ'nün ev sahipliğinde gerçekleşti. Çalıştayın ilk açılış konuşmasını yapan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal konuşmasına bir biyolog olduğunu hatırlatarak, toplantının çok önemli olduğunun farkında olduğunu söyledi.

Dünyada en popüler, en çok dikkat çeken konulardan bir tanesi sinir bilimi olduğunu aktaran Battal, "Çünkü benim bildiğim kadarıyla kendi kendini yenileme sorunu yaşayan sinir hücrelerinin daha hızlı yenileme ve kendinin tamamlama sürecini çözdüğümüz zaman belki bir çok engellinin, kazalarda engelli statüsüne düşmüş olan vatandaşlarımızında kurtarılmasına vesile olacaktır. Bu çalışmalara aslında biyologların katıldığı kadarıyla kimyacıların fizikçilerin matematikçilerin de katılması gerekiyor. Bunu batı, Amerika başarmışken biz bu konuda biraz yavaş gidiyoruz. Önümüzdeki günlerde birimlerde toplantı yaparak temel bilimler ile uygulamalı bilimler arasında yapılacak işbirliğini arttırmaya çalışacağım. Biz alt yapı alanında son 15 yılda çok büyük bir atılım sağladık. Makale sayısı olarak dünyada önde gelen ülkelerdeniz ama patent sayımıza bakıldığında çok gerilerdeyiz. Multidisipliner çalışma olduğu sürece bunu patente dönüşme olasılığı oldukça yüksek olur. Bu noktada başarılı olabilmek için multidisipliner çalışmayı yaygınlaştırmamız gerekir." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından oturum başkanlığını Prof. Dr. Gürkan Öztürk’ün yaptığı ve Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu tarafından sunulan 'Depresyon-Anksiyete-Gulutamat İlişkisi' başlıklı sunum ile başladı.

Çalıştayda, sinir bilimleri alanında çalışan Tıp, Veteriner, Biyoloji ve Mühendislik Bilimleri gibi tüm alanlara açık olan çalıştayda bir taraftan deney hayvanlarında beyin-sinir modelleri, in vitro sinir hücre modelleri, Multiple Skleroz, Alzheimer, Parkinson, Amyotrofik Lateral Skleroz gibi nörodejeneratif modeler, epilepsi gibi nörolojik hastalık modelleri, yapılması mümkün olan analizler işlenerek, insanlarda gözlenen nörolojik ve psikiyatrik hastalıkların etiyolojisinde rol oynayan moleküler ve hücresel mekanizmalar ele alındı. CİHAN

Yorumlar