Sınır kapıları için nihai anlaşma imzalandı

Şırnak Valisi Hasan İpek ve beraberindeki heyet, Kuzey Irak’a açılacak sınır kapılarının nihai anlaşmalarını imzalamak için dün Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi şehirlerinden Duhok’a giderek Duhok valisi ile görüştü. Görüşmede...

Google Haberlere Abone ol
Sınır kapıları için nihai anlaşma imzalandı

Şırnak Valisi Hasan İpek ve beraberindeki heyet, Kuzey Irak’a açılacak sınır kapılarının nihai anlaşmalarını imzalamak için dün Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi şehirlerinden Duhok’a giderek Duhok valisi ile görüştü. Görüşmede iki ülkenin valisi arasında nihai anlaşma imzalandı.

Şırnak’ta açılacak olan sınır kapılarının nihai anlaşmalarını imzalamak üzere Vali Hasan İpek beraberindeki heyet Irak Bölgesel Kürt Yönetimi şehirlerinden Duhok'a gitti. Burada Duhok Valisi Temer Ramazan ve diğer yetkililer tarafından karşılanan Vali İpek ve beraberindeki heyet, Duhok Valiliğindeki görüşmelere geçti. Görüşme başlangıcında bir konuşma yapan Duhok Valisi Temer Ramazan, "Çok kıymetli Şırnak Valisi Hasan İpek beyefendiyi ve beraberindeki Türk heyetini burada görmekten çok büyük bir onur duydum. Hoş geldiniz sefalar getirdiniz. Şırnak'taki görüşmelerde bizleri çok iyi ağırlayan Sayın Vali Hasan İpek'i bizlerde ağırlamaktan mutluluk duymaktayız. Bu kapıların açılması ile her iki tarafa da çok hayırlar getireceğine inanıyoruz. Görüşmelerimizin hayırlı olmasını temenni ediyorum, açılacak olan sınır kapıları her iki tarafın da sınırda yaşayan insanlarına çok büyük canlılık verecektir. Tekrar hoş geldiniz." dedi.

Duhok Valisi Temer Ramazan'ın konuşmasının ardından söz alan Vali Hasan İpek ise, "Van ilinde Sayın Neçirvan Barzani ve Dışişleri Bakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu ile birlikte yaptığımız protokolün sonucu olarak sizlerle Şırnak ilimizde olumlu görüşmeler sonucu Gülyazı, Ovaköy ve Aktepe sınır kapılarının açılması için protokol imzaladık. Nihai anlaşma için bugün burada heyetimle birlikte sizlere konuk olmaktan büyük mutluluk duyduk. Bizlere göstermiş olduğunuz sıcak ilgi ve alakadan ötürü şahsım ve heyetim adına şükranlarımı sunuyorum, hoş bulduk" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Duhok Valisi Temer Ramazan başkanlığındaki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi heyeti ile Vali Hasan İpek başkanlığındaki Türkiye heyeti arasında açılacak olan yeni sınır kapılarının nihai anlaşmasının imzalanması için görüşmelere geçildi.

Görüşmelerin tamamlanmasının ardından gazetecilerin sorusu üzerine bir açıklama yapan Vali Hasan İpek, "Duhok Valisi Temer Ramazan ve heyeti ile çok olumlu bir görüşme yaptık. Şırnak'ta 25 Martta yaptığımız protokolün bu gün nihai anlaşmalarını imzaladık. Açılacak olan Gülyazı, Ovaköy ve Aktepe sınır kapılarının inşaat çalışmalarına en kısa zamanda başlanacak. Roboski'deki kapıyı halk istiyor. Roboski'deki kapıyı Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Şırnak Valiliği olarak biz de istiyoruz. Roboski'deki kapıyı Dohuk Valiliği istiyor ancak Roboski halkının ısrarına rağmen örgütün oradan çekilme niyetinde olmadığını öğrendik. Bugüne kadar halkın istediği, kardeşler arasında sınır mı olur, buradan rahat geçelim diyen insanlar bugün buna karşı çıkıyorlar bunu da anlamakta güçlük çekiyoruz. Eğer bu tutum devam ederse biz başka bir yerden, yine Gülyazı'ya yakın olan başka bir yerden teknik heyetlerinde görüşlerine alarak bu kapıyı mutlaka açacağız" şeklinde konuştu.

16 Mart'ta Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani arasında Türkiye ile Irak Bölgesel Kürt Yönetimi arasında 5 yeni sınır kapısının açılması için Vali Hasan İpek’in de hazır bulunduğu bir protokol imzalanmış ve görüşmelere başlanmıştı. Şırnak sınırları içerisinde yer alan 3 kapı için 25 Mart tarihinde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi İçişleri Bakanı Kerim Sincari, Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayı, Erbil Valisi Nevzat Hadi, Duhok Valisi Temer Ramazan ile Vali Hasan İpek ve ilgili bakanlık temsilcilerinin de hazır bulunduğu bir toplantı yapılmış, Şırnak tarafından ile Irak Bölgesel Kürt Yönetimi tarafı arasında açılacak 3 yeni kapı için mutabakata varılarak protokol imzalanmıştı. CİHAN

Yorumlar