Sınıfının en hızlı hücumbotu denize indi

Tuzla'da Yonca-Onuk A. ortaklığı tarafından Katar Emirliği Deniz Kuvvetleri için üretilen, sınıfının ilk gemisi olan ileri kompozit ONUK MRT34 yüksek hızlı hücumbot, törenle hizmete alındı.

Google Haberlere Abone ol
Sınıfının en hızlı hücumbotu denize indi

Tuzla'da Yonca-Onuk A. ortaklığı tarafından Katar Emirliği Deniz Kuvvetleri için üretilen, sınıfının ilk gemisi olan ileri kompozit ONUK MRT34 yüksek hızlı hücumbot, törenle hizmete alındı. 36, 80 metre tam boyda olan hücumbot, saatte 85 kilometre hıza ulaşabiliyor ve 3 gün lojistik destek almadan hareket edebiliyor.

Yonca-Onuk Tershanesi’nde üretilen hücumbotun denize indirilme törenine Katar Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Ghanim Bin Shaheen Al-Ghanim, Müsteşar Murat Bayar ile Katarlı ve Türk üst düzey yetkililer katıldı. Törene Kur’an-ı Kerim okunarak başlandı. Protokol konuşmalarının ardından Ghanim Bin Shaheen Al-Ghanim’e plaket verildi.

Daha sonra yetkililer kurdele keserek hücumbotu hizmete aldı. Katarlı yetkililer hücumbotla denize açılarak konaklayacakları Çırağan Sarayı’na geçti. Hücumbotla ilgili teknik bilgi veren Dizayn Direktörü Hakan Çelik, “Bu proje toplam 6 bottan oluşuyor.3 adeti teslim edildi ve şu an Katar’da. Diğer 3 adet bot, bugün teslim törenini yaptığımız 34 metre serilerin ilk botu. Bu platformumuz kendi sınıfında en hızlı, en etkili şekilde görev yapabilen platformlar olarak adlandırılıyor. 6 metre genişliği var. Toplam 125 ton ağırlığa sahip. Maksimum suratı yaklaşık 85 kilometre. Bu tonajda bir gemi için oldukça büyük bir sürat. Tamamen Türk tasarımı, imalat Türk üretimi. Umud ediyorum Katar ile başladık, dünya sularında daha çok göreceğiz.” dedi.

ONUK MRTP34 HAKKINDA

Performans ve taşıyabileceği görev, silah, sistem bakımından 250-300 tonluk hücumbotlardan üstün olmak amacıyla üretildi. Türkiye ve 7 ülkede 130’un üzerinde bu botlar görev yapıyor. Tasarımı ve üretimi tamamen Türk mühendis ve işçisinin eseri. ONUK MRTP hücumbotları, 50m’ye kadar yüksek hızlı hücumbotlar konusunda dünya teknoloji lideri kabul ediliyor.


CİHAN

Yorumlar