Sincan ve Etimesgut’ta Türkçe Olimpiyatları final coşkusu yaşandı

Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından Almanya'da düzenlenen 12. Türkçe Olimpiyatları'nın kapanış gösterisini Sincan ve Etimesgutlular Korkut Ata Kongre ve Kültür merkezinde kurulan dev ekrandan izledi. Korkut Ata Kongre ve Kültür...

Google Haberlere Abone ol
Sincan ve Etimesgut’ta Türkçe Olimpiyatları final coşkusu yaşandı

Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından Almanya'da düzenlenen 12. Türkçe Olimpiyatları'nın kapanış gösterisini Sincan ve Etimesgutlular Korkut Ata Kongre ve Kültür merkezinde kurulan dev ekrandan izledi. Korkut Ata Kongre ve Kültür Merkezi amfi tiyatroda kurulan dev ekrandan gösterileri izleyen vatandaşlar, zaman zaman duyulu anlar yaşadı. Türkçe olimpiyatlarını her yıl takip ettiklerini belirten vatandaşlar bu yıl ekranlardan buruk sevinç yaşadıklarını ifade etti.

Almanya'nın Düsseldorf şehrinde ISS Dome Kapalı Spor Salonunda yapılan ve 145 ülkeden öğrencinin katıldığı 12. Türkçe Olimpiyatları'nın kapanış gösterisi, Sincan ve Etimesgutlu Türkçe sevdalıları tarafından Korkut Ata Kongre ve Kültür Merkezi amfi tiyatroda kurulan dev ekrandan izlendi. Sahnelenen halk oyunları, şiir, şarkı ve türkülere eşlik eden vatandaşlar zaman zaman gözyaşlarını tutamadı.

Türkçe Olimpiyatları'nın kapanış gösterisini kurulan dev ekrandan izleyen Yener Sağlam, “Çok üzgünüz. Biz de burada bir nebze olsun, bu sevgiyi, geleceğimize ışık tutan insanların emeklerini görmek için geldik. Bütün ailemizle beraber geldik. Binadaki komşularımızla beraber geldik. İnşallah önümüzdeki senelerde bu sevgiyi ülkemizde yaşamayı Allah nasip eder” dedi.

"TÜRKÇE OLİMPİYATLARININ DÜNYAYA MAL OLMASI GERKİYOR"

Türkçe Olimpiyatlarının dünyaya mal olması gerektiğini belirten Celil Bağlar, “Her işte bir hayır vardır. Şer bildiğimizde hayır, hayır bildiğimizde şer vardır. Biz ilk başta bunu şer olarak karşıladık ama bu vesileyle Etiyopya yani Habeşistan'da yapılan açılış töreni ile Romanya ve Şimdi Almanya'da yapılan törenlerle esasında bu dünyaya mal oluyor. Türk insanının teveccühü zaten belli bir boyutu aşmış idi. Buna vesile oldu. Biz şer bildik belki başta üzüldük ama şu an Türkiye'deki kadar Almanya’da, Habeşistan’da, Afrika’da Romanya’da sahip çıkıldığını görmek, bizi ekstra mutlu ediyor. Ben inanıyorum ki gün gelecek, olimpiyatlar aynen normal olimpiyatlar gibi, iki yılda ya da dört yılda bir yapılacak. Olimpiyat komiteleri, günümüzde dünya kupalarında seçildiği gibi, biz seçeceğiz hangi ülke de yapıldığını. Bu şu an komik gelebilir. Daha olimpiyatın isminin okunmadığı zamanlarda 96-97 lerde hocamız salonlara stadlara sığmayacaksınız dediğinde de muhtemelen komik gelmişti. Yapan Allah, yaptıran Allah, biz vesileyiz. Allah bu yolda bizi daim eylesin” diye konuştu.

"HEPİMİZ İNSANOĞLUYUZ VE BİRBİRİMİZE İHTİYAÇ DUYUYORUZ"

Kurulan dev ekranda olimpiyatları izleyen ve TUSKON Ticaret Köprüsü için Türkiye’de bulunan Ugandalı işadamı Poling Besica, “Uganda - Türkiye İşadamları Derneği üyesi olarak katılıyorum. Şu anki program vasıtasıyla ciddi manada etkileniyorum. Farklı milletlerin çocuklarını, kızlarını sahnede çok mutlu şekilde ve birlikte görüyorum ve bunu herkesin yapmasını istiyorum. Eğer bütün dünya aynı şeyi yapabilse, inanıyorum ki çok daha güzel ve huzurlu bir dünya kuracağız. Hepimiz insanoğluyuz ve hepimiz birbirimize ihtiyaç duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

"HİÇ KİMSENİN ÖNÜNDE DEĞİL AMA BU ÇOCUKLARIN ÖNÜNDE EĞİLİNİR"

Programı izleyen Gülay Göçer, “Hiç kimsenin önünde değil ama bu çocukların önünde eğilinir. Yani dünyada bu kadar dert var sıkıntı var, rahatsızlık varken, kimseyi bulamadık, birbirimize düşmeye çalışıyoruz gerçekten. Ve en önemlisi hadi düştük diyelim, bir sürü sebep varken bula bula bu çocukları bulduk. Yani trajikomik, ne deyim ben. Sonuna kadar devam etsinler, bu işin arkasında kimin olduğunu biliyoruz zaten. Geride kalanlar hallerine yansınlar” diye konuştu.

"ÖĞRETMENİM; NEDEN TÜRKİYE’DE YAPMIYORUZ ? TÜRKİYE BİZİ İSTEMİYOR MU?"

Türkçe olimpiyatlarının Türkiye'de yapılmamasından dolayı hüzünlü ve buruk sevinç yaşadığını dile getiren Mehmet Karaca; “Burada Türkiye'de olsaydı bu çocuklar daha çok mutlu olurduk. Bugün televizyonda Türkçe olimpiyatlarına hazırlık yapan öğretmenlerden birisini dinledim. Çocuğun birisinin sözü bana dokundu. Demiş ki çocuk; ‘Öğretmenim neden Türkiye’de yapmıyoruz? Türkiye bizi istemiyor mu diye. Bu söz beni gerçekten çok duygulandırdı. Ama her işte bir hayır vardır diyoruz. Yani buruk da olsa bir sevinç yaşıyoruz. Ailemle, çocuklarım ve eşimle birlikte geldim” diye konuştu.

"TÜRKÇE OLİMPİYATLARINI TÜRKİYE’DE YAPMAYANLAR UTANSIN"

Türkçe olimpiyatlarına daha önce de katıldığını belirten Türk Büro Sen Genel Başkan Yardımcısı Tahir Yüzbaşıoğlu; “Bu yıl ülkemizde yapılmaması büyük bir üzüntü. Bu mekan dediniz, burası Korkut Ata Kültür Merkezi. Korkut Ata’yı tanıyanlar Türkçe’yi Türklüğü çok iyi bilirler. Öncelikle tabi Türkçe demek, Türk demek, hak demek, hukuk demek. Bizim olduğumuz ülkelerde zulüm olmaz. Bizim gittiğimiz ülkelerde hak ve adalet vardır. Bugün Orta Doğu’ya baktığımız zaman, daha iyi anlıyoruz. Onun için bu olimpiyatlar bence iletişim kanallarıdır. Türkçenin dünyaya tanıtılmasıdır. Bugün bunu yapmayanlar utansın. Türkçe Olimpiyatlarını Türkiye’de yapmayanlar utansın. Çünkü, ben Türk Büro Sen Genel Başkan Yardımcısıyım, nerede bir Türk varsa nerede Türkçe konuşuluyorsa, nerede Türk bayrağı varsa orası bizim için Türkiye Cumhuriyetidir. Buruk bir heyecanla ben izledim. Ama Necip Fazıl Üstadın dediği gibi; ‘Öz yurdunda garipsin, öz vatanında parya’, her halde Türkçe için söylenecek en güzel şey bugün bu diye düşünüyorum” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar