'Sınavda kaygının azı yarar çoğu zarar'

Mardin FEM-Anafen Dershaneleri Genel Müdürü Oktay Ballı, 23 Mart -28 Nisan tarihlerinde yapılacak YGS ve TEOG sınavları öncesi öğrenci ve velilere bazı tavsiyelerde bulundu.

Google Haberlere Abone ol
'Sınavda kaygının azı yarar çoğu zarar'

Mardin FEM-Anafen Dershaneleri Genel Müdürü Oktay Ballı, 23 Mart -28 Nisan tarihlerinde yapılacak YGS ve TEOG sınavları öncesi öğrenci ve velilere bazı tavsiyelerde bulundu.

Öğrencilerin başarısında ailelerin katkısının göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten Oktay Ballı, sınavına girecek öğrencilerin stres, panik ve kaygıdan uzak durması gerektiğini söyledi. Sınav öncesi öğrencilerin karşılaşabilecekleri en büyük sorunlardan birinin aşırı sınav kaygısı olduğunu hatırlatan Ballı, “Bu kaygıları ebeveynlerde de görülmektedir. Aşırı kaygı durumunda salgılanan yoğun adrenalin, bilgi transferini engelliyor. Bazı fiziksel belirtilerin ortaya çıkmasına ve paniğe neden olabilir. Anne ve babada oluşan kaygının öğrenci üzerinde etkisi vardır.“ dedi

Anne ve babaların sınav sürecinde öğrencileri olumsuz etkileyecek söz ve davranışlardan uzak durmaları gerektiğine dikkat çeken Ballı, şöyle konuştu: ”Her öğrenci, sınava bağlı olarak, kaygının etkilerini değişik şekillerde yaşar ve hisseder. Aslında bir miktar kaygı yaşamanın, en iyi performansı göstermede olumlu etkileri var. Ancak aşırı kaygı başarısızlığa neden olabilir. Sınav kaygısının etkileri, sınavda bilgilerini unutmaktan, fiziksel olarak hastalanmaya kadar gidebilir.”

'BAŞARI İÇİN MOTİVASYON ÇOK ÖNEMLİ'

Sınavda yaşanacak kaygılar dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Ballı, "Başarı için motivasyon çok önemlidir. Öğrenciler gerginlik ve telaştan uzak durmalarını tavsiye ediyorum. Öğrenciler her zaman 'ben de kendimi kontrol edebilir ve başarılı olabilirim', şeklinde kendi kendilerine telkinde bulunsunlar. Bu sınavlar sadece bilgiyi ölçen bir sınav değil, aynı zamanda bir taktik sınavıdır. Sınav salonunda heyecanlandığınızı fark ettiğinizde paniğe kapılmayın. Hissettiğiniz heyecanın doğal olduğunu ve sınava giren her aday gibi bu heyecanı sizin de hissettiğinizi kendinize hatırlatın. Heyecanı kendinize yasaklamayın. 'Kendime güveniyorum, bu sınavı başaracağım' deyip, güçlü olduğunuz bölümden cevaplamaya başlayın. Sınav sırasında ise, altı çizili veya koyu yazılı kelimelere dikkat edin. Bütün seçenekleri mutlaka okuyun. Sorulardaki grafik ve şekillere dikkat edin. Bazı soruların cevabı içinde gizlidir. Uzun soru zor soru değildir. Yanıltıcı cümle ve kelimelere dikkat edin. Öğrencilerimizin bir yıllık, hatta belki iki yıllık emeklerinin karşılığını alacaklarına inanıyor ve sınava girecek olan bütün öğrencilere başarılar dilerim.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar